2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Csatornarekonstrukció százmillióbólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-30 16:54:27
Fülöp, Nyírbéltek, Nyírlugos, Vámospércs, Penészlek és Furta külterületein található csatornák rendbetételére pályázott és nyert a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat – hangzott el azon a berettyóújfalui sajtótájékoztatón, amit Fekete Zoltán, a Társulat igazgatója tartott.

Az igazgató elmondta: 2009 õszén nyújtották be pályázatukat „Öntözés, melioráció és a területi vízgazdálkodás mezõgazdasági és közösségi létesítményeinek fejlesztése” címmel az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A csatornarekonstrukcióra 70 százalékos támogatást nyertek, ami azt jelenti, hogy a mintegy 100 millió forintba került munkálatokra valamivel több, mint 70 milliót nyertek el, míg az önerõ 30 millió forint volt. Az összegbõl 17 és fék kilométer hosszú csatornát tisztítottak meg a növényzettõl, illetve az iszaptól, amit el is takarítottak a földfelszínrõl. Az elvégzett munka nagymértékben hozzájárul az adott települések vízvédelméhez, csökkenti a belvízkárok bekövetkezésének valószínûségét, javítja a mezõgazdasági termelés jövedelmezõségét és megõrzi a vizes élõhelyek ökológiai állapotát – emelte ki Fekete Zoltán.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: a Társulat kezelésében 1800 kilométer hosszú csatornarendszer van, melynek 40 százaléka karbantartott, képes fogadni a vizet. Másik 40 százalék jó állapotban van, míg húszszázaléknyi a kritikus állapotú csatornahossz. Összességében 400 kilométernyi csatornaszakasz esett át teljes körû felújításon. Az idei munkálatokban 200 fõ vett részt az országos közfoglalkoztatási program keretében. 2012-ben pedig ennek a létszámnak a dupláját fogják foglalkoztatni bruttó 57 ezer forintos havibérért, napi nyolc órában.

Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!