2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Már csak pénzért adják a helyet Berettyóújfalu belvárosábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-02 14:31:43
Berettyóújfalu - Egységes áron, óránként 200 forintért várakozhatnak az autósok a belvárosban.

December elsejétõl fizetõssé vált a parkolás Berettyóújfalu belvárosában. A legforgalmasabb helyeken összesen 6 zónát alakítottak ki, ahol – minden zónában egységesen – félóránként száz, óránként 200, egész nap 650 forintért várakozhatnak a jármûvek.

parkolási díj bevezetésének ötlete már akkor felmerült, amikor aberettyóújfalui önkormányzat egy évvel ezelõtt megalakította a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft-t. A város saját cége kulturális és gazdasági tevékenységet lát el, többek között a parkolásért felel.

– Az önkormányzat pénzügyi helyzete indokolja a lépést. Nem tervez ebadót, ingatlanadót, de a parkolási bevételre szüksége van – mondta el Krisztik Csaba, aNova Villa ügyvezetõje, megjegyezve hogy 6 új munkahelyet teremtett a díjfizetés bevezetése.

Rugalmasan

Parkolóautomaták nincsenek, a díjat sms-ben vagy elõre megváltott jeggyel lehet fizetni. Utóbbi szelvényeket a Nova Villa bérletirodáján kívül mintegy húsz kereskedelmi egységben árusítják, és a kaparós sorsjegyek mintájára kell megjelölni rajta a várakozás kezdetét.

– 110 táblát helyeztünk ki városszerte, a helyi újságban, tévében és szórólapokon értesítjük a lakosságot a változásról – tudatta az ügyvezetõ, hozzátéve, hogy néhány nap türelmi idõt kapnak az autósok, akiket eleinte nem büntetnek, csak figyelmeztetnek, ha elmulasztják a jegyvásárlást. Krisztik Csaba felhívta a figyelmet a rendszer rugalmasságára: a nyáron bevezetett Berettyóújfalu Kártyával rendelkezõk a parkolási bérlet megváltásakor különbözõ kedvezményekben részesülnek. Azok a helybeliek, akik fizetõzónában laknak, mindenképpen kénytelenek legalább évi 4800 forintot áldozni, ha lakásuk közelében akarnak parkolni. Ennyibe kerül a lakóhelyi bérlet, illetve az a hasonló árúBerettyóújfalu Kártyát kiváltva ingyenes számukra.

Az Önkormányzat évi 40 millió forint parkolási bevételt prognosztizál, s ebbõl – a rendszer fenntartása mellett – mintegy 10 millió forint hasznot remél.

HBN


A 6 fizetõs zóna:

1. Bessenyei lakótelep és környéke

 

2. József Attila lakótelep és környéke

3. Polgármesteri Hivatal és környéke

4. Millenniumi út

5. Piac és környéke

6. Kórház környéke

Egy lakóhelyi bérlet ára 4800 Ft/év, magánszemélyeknek az éves bérlet 45.000 forint/év, gazdasági és jogi személyeknek 75.000 Ft/év. (Összehasonlításként: Debrecenben január elsejétõl egy lakóhelyi bérlet 12.795 Ft/év, a lakossági éves bérlet 142.716 Ft, gazdasági és jogi személyeknek 211.614 Ft/év lesz január 1-tõl. A két utóbbi összeg a minden zónában érvényes bérletre vonatkozik.)

Ingyenes a „szülõi bérlet”, mely az iskolások, óvodások szüleinek reggel 9 óráig és délután 15.30 órától a parkolási üzemidõ végéig díjmentes parkolást biztosít abban a zónában, amiben a gyermek iskolája, óvodája van.


November 24-én lakossági közmeghallgatást tartott Berettyóújfalu képviselõ-testülete az ügyben, ahol a megjelentek bírálták a parkolási rendeletet. A kereskedõk és vállalkozók azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a fizetõparkolás elriasztja az embereket a belvárosból, az ott mûködõ vállalkozások jelentõs bevételkiesést szenvednek majd el. A képviselõk utaltak a település négymilliárd forintos költségvetési hiányára, Muraközi István polgármester pedig azzal zárta a közmeghallgatást, hogy fél év múlva értékelik a rendelet bevezetésének tapasztalatait – tájékoztat a város honlapja.

Hozzászólások
Beküldte: szilvi (2011-12-02 20:42:29)

Nevetés Mert máshogy nem tudják eladni a kártyájukat.NyelvöltésNyelvöltésNyelvöltés

Debrecent pedig sehogy sem lehet Újfaluhoz hasonlítani....és nem is kell.....Meglepett

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!