2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A nemzetiség iskolája lesz a körösszakáliForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-04 19:04:18
Körösszakál - Nincs gyors megoldás. Egyelõre az sem tisztázott, mi lesz a soktízmilliós tartozással.

Kikapcsolták a gáztkörösszakáli iskolában – írtuk a múlt héten – mert a mûködtetõ önkormányaztok nem tudták kiegyenlíteni a számlát. A gyerekek azótaszolgálati lakásban és a napközi ebédlõjében tanulnak. Dr. Latorcai Csaba, a nemzetiségi ügyekért felelõs államtitkár pénteken a településen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elõzetes egyeztetéseik alapján az Országos Román Kisebbségi önkormányzat kész átvállalni az iskola mûködtetését. Samók Gyulától, Körösszakál polgármesterétõl úgy tudjuk, az iskolát jelenleg társulásban mûködtetõ önkormányzatok (Szakál mellett Bedõ és Körösnagyharsány) számára is elfogadható ez a megoldás. Azt viszont nem szeretnék, hogy a rajtuk kívüli ok miatt felhalmozott (60-70 milliós) tartozás a nyakukon maradjon. Ez megbénítaná a mobilizálható vagyonnal nem rendelkezõ települések életét.

Latorcai Csabának természetesen felvetették, hogy az állam számos intézményt vett át a megyéktõl százmilliós tartozásokkal együtt, nem volna igazságos, hogy a nemzetiségiekkel hátrányos kivételt tegyenek. Samók Gyula emlékeztett, hogy aromán-magyar vegyesbizottságban 2002-ben született megállapodás szerint a román tannyelvû iskolák 2009-ig minden évben megkapták a nemzetiségi kiegészítõ támogatást, de 2010-ben a várhatónál 12 millióval, 2011-ben 32 millióval kaptak kevesebbet, miközben már mind a nyolc évfolyamon oktatnak román nyelven is.

Az államtitkár-helyettes ígéretet tett rá, hogy a részletek megtárgyalására egy héten belül visszatérnek. Elmondta egyúttal, hogy tanév közben nem lehet fenntartót váltani, s, hogy mégis megtehessék, módosítani kell a nemzetiségek jogairól szóló törvényt. A javaslatot már be is nyújtották. Számításai szerint a nemzetiségi önkormányzat leghamarabb január közepétõl mûködtetheti az iskolát. Addig agyerekek az átmeneti helyeken tanulnak, illetve, a decemberi hét végi tanítási napok beiktatása eredményeként a téli szünetet elnyújthatják január közepéig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!