2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
OGY – Januártól nyilvántartást vezetnek a hadköteles férfiakrólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-06 10:52:07
Budapest, 2011. december 5., hétfõ (MTI) – Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról rendelkezett a parlament hétfõn, amelyben a nagykorú, itteni lakóhellyel rendelkezõ magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd.

A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott elõterjesztés indoklása szerint bár békeidõben megszûnt a hadkötelezettség, lehetõség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelõzõ védelmi helyzetben pedig az Országgyûlés döntésével újra bevezessék. A tárcavezetõ szerint ugyanakkor a hadkötelezettség teljesítésére a katonai igazgatás szerveinek fel kell készülniük, és ennek része lesz a nagykorú, Magyarországon élõ állampolgárok törvényben szabályozott adatainak nyilvántartása.

Ennek érdekében a jogszabály 2012. január 1-jével létrehozza a Magyar Honvédség Hadkiegészítõ és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát, a honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szervét.

A jogszabály alapján békeidõben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik majd, az állampolgárokat azonban nem kötelezik adatszolgáltatásra. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, továbbá a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértõi szervektõl gyûjt be adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelõorvosoktól kér egészségügyi adatokat.

Újdonság, hogy a sorozás elõkészítése érdekében a sorozó szakfõorvos már békeidõben megállapítja a férfiak elõzetes egészségi alkalmasságát.

A törvény emellett meghatározza a hadköteleseket terhelõ megjelenési kötelezettséget, illetve a sorozás szabályait. Sorozást ugyanakkor csak a hadkötelezettség bevezetését követõen tarthatnak.

A törvény egyébként úgy határozza meg a behívhatósági korhatárt, hogy a honvédségnél hivatásos, szerzõdéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén az a katonai szolgálat felsõ korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetében pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett a negyvenedik életévét betölti.

A hétfõi szavazáson a törvény elfogadását 297 – fideszes, kereszténydemokrata és szocialista – képviselõ támogatta, 18 politikus – köztük az LMP-sek és a Demokratikus Koalícióhoz tartozók – ellenezték, a Jobbik-frakció pedig tartózkodott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!