2021. január 27. Szerda, Angelika.
 
Megjelentek az otthonteremtési kamattámogatás feltételeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-31 11:39:00
Budapest, 2011. december 30., péntek (MTI) – Új és használt lakás vásárlására, korszerûsítésre, késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására, a hátralékos adós általi kisebb lakás vásárlására, illetve a deviza jelzáloghitel kiváltására felvett kölcsönök után vehetõ igénybe a jövõben az otthonteremtési kamattámogatás – az errõl szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Egy személy egy alkalommal vehet igénybe ilyen támogatást. A rendelet azonban csak azt követõen lép hatályba, hogy azt az Európai Bizottság jóváhagyta.

Kamattámogatás csak olyan új lakás vásárlásához vehetõ igénybe, amely 2010 január 1. után kapott használatbavételi engedélyt, illetve ha ilyennel még nem rendelkezik, akkor az építési engedély dátuma késõbbi 2010. január 1-nél.
Aki új lakást épít, annak a bekerülési költség 70 százalékáról kell számlát felmutatnia, ha bontott anyagot is használt, a bekerülési költség 20 százalékáig – a felelõs mûszaki vezetõ igazolásával – az is beszámítható. Számla csak igazoltan mûködõ cégtõl fogadható el. Ugyanezek a szabályok a korábbi lakásfinanszírozási rendeletben is szerepeltek.
Az új lakásra felvett hitel támogatásának feltétele, hogy a lakás – áfával, de telekár nélkül – ne kerüljön többe 30 millió forintnál. Ekkor a támogatás legfeljebb 10 millió forint hitel után jár.

Használt lakás vásárlása vagy felújítása után akkor jár támogatott hitel, ha a vételár, illetve a költség nem több 15 millió forintnál. Ekkor a támogatott hitel 6 millió forint lehet.

Szintén jár támogatott hitel a 180 napon túli törlesztési késedelemben lévõ, vagy felmondott kölcsön mögött – fedezetként – lévõ lakás vásárlására. A lakás értékét ekkor a bank állapítja meg, és a vevõ akkor kaphat támogatott kölcsönt, ha a forgalmi érték Budapesten és a megyei jogú városokban nem több 15 millió, más településen pedig 10 millió forintnál. A támogatott hitel az elsõ esetben 10, a másodikban 7 millió forint lehet.

A hátralékos adós is kaphat ilyen hitelt, ha legalább komfortos, kisebb lakást vásárol. Az alapterületre kisebb lakásnak olcsóbbnak is kell lennie, mint amilyet elhagy az adós, viszont az energetikai minõsítési osztálya nem lehet rosszabb annál.

A devizahitel kiváltására felvett kölcsön után is jár támogatott hitel, amennyiben a forintra váltott hitel 25 százalékát a bank elengedi. A lakás forgalmi értéke azonban nem lehet több a fõvárosban 20 millió, másutt 15 millió forintnál, és az adósnak az adott lakásban kell – legalább egy gyermekkel – élnie.

A kamattámogatást akkor adja az állam, ha a bank a rendeletben elõírt kamatnál nem magasabban határozza meg a hitelkamatot. Például az egy évig állandó kamatozású kölcsönnél a kamat nem haladhatja meg a 12 hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozam 3 százalékponttal növelt mértékét.

A kamattámogatás a futamidõ elsõ 5 évére jár, és évenként csökken. Például új lakás vásárlásakor és legfeljebb két gyermekig az elsõ évben 60 százalék, míg ettõl több gyermek esetén 70 százalék a támogatás. A támogatás az ötödik évben – az elõbbi sorrendben – 40, illetve 50 százalékra csökken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!