2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Fennakadás a kórházi adósságrendezésben: egyeztetések kezdõdtekForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-10 09:56:37
Az egészségügyi államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy a kórházaknak tavaly év végén kiutalt konszolidációs források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak.

Így reagált hétfõn az államtitkárság az MTI megkeresésére annak kapcsán, hogy az Orvostechnikai Szövetség a múlt pénteken azt közölte: gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállományának rendezését lehetõvé tévõ kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) elõzetes engedélyével fizethetik ki lejárt határidejû beszállítói tartozásaikat. A szövetség Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérte, rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az ügyben, és intézkedjen a kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében.

A tavaly év végén közzétett kormánydöntés értelmében a megelõzõ idõszakban a finanszírozónak jelentett és elfogadott teljesítményük alapján 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesültek a közfinanszírozott egészségügyi intézmények a lejárt szállítói tartozásaik csökkentése céljából.

Az egészségügyi államtitkárság MTI-nek azt írta: értesültek arról, hogy az utalás idõzítése, továbbá a számos intézmény helyzetét befolyásoló év végi fenntartóváltás miatt mutatkoztak fennakadások elsõsorban a konszolidációs juttatás felhasználása körül.

Ezért az államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy e források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak. Az államtitkárság és a GYEMSZI azonnali egyeztetéseket kezd a beszállítókkal a közvetlen ágazati fenntartású intézmények lejárt tartozásairól az optimális megoldás elérése érdekében.

A kórházak év végi adósságállományával kapcsolatban az államtitkárság késõbbre ígért tájékoztatást, mivel - mint írták - a negyedik negyedévi adatok bekérése, illetve összesítése még folyamatban van.

Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Szövetség fõtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a szövetség üdvözölte, hogy a kormány a kórházak több éve felgyülemlett adósságának megfizetése érdekében többletforrást biztosított. Hozzátette: az, hogy ez valóban elégséges-e a teljes adósságrendezéshez, attól függ, 2011 utolsó negyedévében milyen mértékben növekedett az adósságállomány. Ezért azt kérték, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat minden egyes kórház 2011. december 31-i lejárt tartozásállományáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!