2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Cigány kontra magyarForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2009-02-20 09:55:43
Bayer Zsolt politikus-újságíró Betelt a pohár címû írása körlevélként kering az interneten. Gondolatai sokatmondóak, elgondolkodtatóak, a többség rábólint, hogy igaza van. A téma, amit alaposan körüljár, felborzolta az egész ország kedélyét az utóbbi napokban. Sõt nem túlzás azt mondani, hogy az egész világét is.

A veszprémi kézilabda csapat nem rég meggyilkolt beállósának, Marian Cosmának értelmetlen, és kegyetlen halála késztette Bayer Zsoltot arra, hogy kendõzetlenül leírja a véleményét.

Hogy mindenkinek világossá váljon a történet, idézi a Népszabadság online vasárnapi tudósítását is. Idéz a Román médiában megjelent cikkekbõl is, amibõl pontosan kiderül már, hogy cigányok voltak az elkövetõk. "Ami a romániai médiában magától értetõdõ természetességû hír, az idehaza suttogás tárgya. Az égvilágon mindenki tudja, hogy cigányok voltak ezek a gyilkos állatok - megint cigányok-, de nálunk leginkább hírzárlat van."- szögezi le Bayer, de nem vonja kétségbe, hogy vannak tisztességes, velünk együtt élõ, együtt szenvedõ vagy boldoguló cigány honfitársaink is. De mint megállapítja, sajnos a cigány etnikum rengeteg tagja felmondta az együttélést, és az emberséget. Keserûen a következõket írja: " egy román fiú halott, egy szerb és egy horvát fiú élete romokban, és 15-20 vagy akárhány állat meg szabadlábon. És a nép suttog, és befelé nyeli kínját, és sorolja napi tapasztalatait más állatok viselt dolgairól. A vidék Magyarországán megszûnt a közbiztonság, falvainkban öregeket lopnak és gyilkolnak meg naponta, gyermekeinket erõszakolják meg és gyilkolják meg, tanárainkat pedig meglincselik a gyerekeik szeme láttára. Naponta vernek és aláznak meg tanárokat és tanárnõket az iskoláinkban - mind-mind-mind cigányok! A rendõrök meg foguk közt szûrik a szót, félve és dadogva és rettegve és ökölbe szorult kézzel: tudjuk, kik voltak...Cigányokvoltak..."

Bayer arra kéri a becsületes cigányokat, hogy fogjanak össze, és mutassák meg, hogy nem azonosulnak azokkal a cigányokkal, akik ilyen, és ehhez hasonló rémtetteket képesek elkövetni. Õk maguk jelentsék fel azokat, akikrõl tudják, hogy bûnt követtek el. Felveti, hogy a rendõrök kapjanak tûzparancsot, ha bármilyen támadás éri õket munkavégzés közben, és ne hurcolják meg azért, mert ki meri mondani az igazat. Kijelenti, hogy a rendõrséget meg kellene erõsíteni, falurendõrségeket létrehozni, hogy ne legyen olyan település, ahol nincs állandó rendõrõrs legalább két rendõrrel.

Az interneten olvasott cikk után egy nappal, a híradásokban hallottam, amint a miniszterelnök megrovó szavakat intézett a rendõrökhöz, és megtiltotta nekik, hogy cigányozzanak. Egy rendõr tehát nem mondhatja ki, hogy cigányok követtek el egy bûncselekményt. Nem üthet, nem lõhet, nem védheti meg magát. És ráadásul annyira, de annyira vigyáznia kell arra, hogy meg ne sértse szegény bûnözõ emberi méltóságát, személyiségi jogait, esélyegyenlõségét, hogy szinte tehetetlenné válik vele szemben.

Az eset kapcsán több országos cigányvezetõ is megszólalt. A Hajdú-bihari Napló közölte Aba-Horváth Istvánnak, a Hajdú-Bihar megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnökének sajtótájékoztatón elhangzott szavait, miszerint "A régió cigányvezetõi segítõ jobbot nyújtanak a békés egymás mellett élés érdekében, egyúttal elítélik, és mélyen megvetik a súlyos bûncselekmények elkövetõit, legyenek azok cigányok vagy nem cigányok " Elõtte a fideszes politikus többedmagával arról tanácskozott, miként védhetnék meg a cigányságot a "cigánybûnözés" megbélyegzõ fogalmától. Úgy véli, talán az egyházak segíthetnének a cigányság beilleszkedésén, hiszen fogékonyak a vallásra.

Macsaj Kovács András, Hajdú-Bihar megye vajdája is megszólalt: " Mi is olyan megbecsült állampolgárai kívánunk lenni ennek az országnak, mint bárki. Ehhez viszont mindenekelõtt munkalehetõségre van szükség. E nélkül csak tengõdik az országban élõ mintegy egymillió cigány."- mondta.

El lehet olvasni a sok-sok hozzászólást a haon-on, amit a cigányvezetõk kijelentései váltottak ki az emberekbõl.

Bizony be kell látni, hogy az utóbbi idõben az eddiginél is jobban kiélezõdött a cigány-magyar ellentét. Lehet okoskodni, hogy a kialakult gazdasági helyzet az oka, rá lehet fogni a munkanélküliségre, meg ki tudja még mire. A lényegen az okok keresése nem változtat.

Sürgõs megoldás kellene, persze anélkül, hogy a rasszizmus teljesen eluralkodna a magyar népen. Valamit tenni kéne, hogy a cigányság ne a bûnözésben találja meg a kiutat egyre kilátástalanabbá váló élethelyzetébõl. Az egymás iránti gyûlölet helyett valami közös kompromisszum lenne jó. De ez talán csak egy megvalósulatlan álom lehet.

Pedig cigánynak, magyarnak jó lenne, ha eszébe jutna, hogy valamikor - jó pár évtizeddel ezelõtt - milyen remekül tudott együtt élni a két nép. A cigányok vályogvetõként, tollfelvásárlóként, dögészként, szegkovácsként, lakatosként, kolompárként, üst- és edényfoltozóként, köszörûsként, rostásként, stb. munkálkodtak. A magyarok pedig éltek az általuk nyújtott szolgáltatásokkal. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb magyar lakodalomban, bálban, szórakozóhelyen remek cigányzenészek húzták a talpalávalót.
Valamiért megszûnt a békés együttélés... Elszabadult a pokol...

Hozzászólások
Beküldte: tollforgató (2009-02-22 09:16:14)

A biharlap baloldalon található linktárában kattintsatok a www.klubhalo.hu -ra, ott Cigánykérdés 2009 címmel vitacikkeket olvashattok. Nagyon érdekes!

Beküldte: fzoli (2009-02-21 16:52:53)

a cigánybûnözés igenis létezik - sajnos.

a cigányok bármely bûncselekmény elkövetése után soraikat szorosra zárják, és ha kell egybehangzóan hamisan tanúskodnak. amennyire nem tart össze a magyar, annyira tart össze a cigány. egyébként abból is világosan látszik, hogy kedvelik - és tisztelik is - az erõszakot, hogy igazából semmi mással nem is lehet õket féken tartani. egymást is erõszakos eszközökkel fegyelmezik. ha bayer úr a rendõri fellépés erõszakosabb voltát hiányolja, csak figyelmünket erre a tényre irányítja.

emiatt még természetesen nem utálom a cigányokat, de azt lehetetlen nem észrevenni, hogy némely bûncselekmény típus elkövetõi szinte kizárólag cigányok.

ugyanakkor a gazdasági válság jelzõlámpája a cigányok munkához való hozzáállása. ez már több éve viccek, és anekdoták tárgya. ha valaki mosolygott csak egyen is, azzal már ezt a tényt beismerte. hogy a vajdáik most munkalehetõséget követelnek, merõ álszentség; nagy részük le van százalékolva. nem mai a vicc: a szarvasi cigány nyugdíjasnak születik.

sajnos bayer zsoltnak igaza van: a hangneme sem túlzás. mert még így sem születik érdemi reakció. hogy a média meg a kormány kinek ad igazat, már rég nem érdekes. ezt az esélyt akkor játszották el végleg, mikor nem ment el senki közülük az olaszliszkai áldozat - szögi tanár úr - temetésére, s rá kb. 1 hónapra gyászos képpel körbeállták a magát melegnek valló minisztériumi - már a nevére sem emlékszem, ki volt - alkalmazottat.

amiatt mert a soraikat szorosra zárták, most a cigányok térfelén pattog a labda. nekik kell kirekeszteniük maguk közül azokat, akik miatt esetleg ártatlanul is szenvedõ alanyai a napokban besûrûsödött eseményeknek. csakugyan nem gondolhatják komolyan, hogy ezt a végtelenségig lehet folytatni.

Beküldte: J.N.L. (2009-02-21 15:27:40)

<!--
 /* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
	{mso-style-parent:"";
	margin:0cm;
	margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}
@page Section1
	{size:612.0pt 792.0pt;
	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;
	mso-header-margin:35.4pt;
	mso-footer-margin:35.4pt;
	mso-paper-source:0;}
div.Section1
	{page:Section1;}
-->


Tegnap hozzászóltam a cikkhez , de eltûnt a hozzászólásom…csak tán nem kimoderálták???

Azt fejtegettem , hogy  van cigánybûnözés….ha van cigány kultúra! Minden kultúrának meg vannak a jellemzõ vonásai !! Így természetesen a rá jellemzõ bûnelkövetés is lehet jellemzõje egy  népcsoportnak!!! Pl. a Magyarokra nem jellemzõ ,hogy magatehetetlen embereket  kifoszt ,hogy egy kis nyugdíjasnak ellopja a tyúkját…a zöldséget a kertbõl stb. Ha van is ilyen eset az csak úgy lehet ,hogy az a Magyar ember már több generáció óta él együtt cigányokkal

És át vette a szokásaikat ,vagy esetleg már vér-szerint is keveredett velük!! Sokat rontott a cigány bûnözés túlburjánzásán az a tény ,hogy a liberális kormányzat divatba hozta azt a szót ,hogy :MEGÉLHETÉSI BÛNÖZÉS !!! Vagyis egy, a kormányzat hibájából nyomorba taszított kisebbség  , egy  fajta  igazolást látott arra ,hogy fosztogathat a megélhetése érdekében!!! Ezzel szemben mit tett a kisemmizett ,nyomorba döntött Magyarság???? Azt ami ,rá jellemzõ ,vagyis a kultúrájából fakad…ami tõle várható ,hogy KARDOT RÁNTOTT…(persze képletesen) a kizsákmányolóira !!!Lásd :2006 õszén !! Nos kérdezem ,hogy hol volt akkor az éhezõ cigányság…2006 õszén??!! Amikor a Magyarok az utcára vonultak ,elszenvedve a szemkilövetéseket ,megveretéseket ,megaláztatásokat!! Megmondom én ,hogy hol voltak…akkor is fosztogatni valószínûleg  ,mert szabad volt a pálya ,mert a rendõrök pestre voltak vezényelve…MAGYART VERNI…SZEMET KILÕNI !!!

Beküldte: J.N.L. (2009-02-21 10:06:28)

"Õszinte"! Én is õszinte leszek!! Hol akarnál nekik külön országot létrehozni??? Minden hely foglalt!!!

Írhattál volna egy olyan elképzelést is,hogy kellene egy remek kis varázspálca...és amelyiket megérintenéd vélle...az elindulna az emberré válás utján!!!Meglepett

Beküldte: Lilaköd (2009-02-20 22:06:35)

Megmondom én mi lenne a megoldás! A cigányoknak egy külön országot csinálni, ahol õk csinálnának mindent. Közülük lennének az ország vezetõi, büntetésvégrehajtói. Nekik kéne dolgozni, termelni. Hátha egymást nem lopnák meg, és nem törnéek egymás életére. Legalább mi is megszabadulnánk tõlük, õk meg élhetnének, ahogy akarnak.

Beküldte: tollforgató (2009-02-20 08:43:09)

Kedves J.N.L. igazad van. Késett a cikk, a téma a portálunkon, de mentségünkre legyen mondva, hogy ez még egy kezdõ kis lap, és nincs mögötte 20-30 fõs újságíró,szerkesztõ, stb. gárda, mint mondjuk a Magyar Hírlapnál, a haonnál, stb. Igyekszünk, igyekszünk, de még gyerekcipõben járunk.

Abban is igazad van, hogy a megoldások elõtt az okokat szoktuk megkeresni. De! Itt már túl sokáig keresgélik az okokat. Talán ez a baj.  - És ha az idõ oldja meg fájdalmasan, az már igazán nagyon nagy baj lesz.

Amúgy köszi, hogy olvasod, és a véleményedet is leírod. :)

Beküldte: Kati (2009-02-20 08:37:43)

Õszintén nem értem, hogy ember ember ellen hogyan fordulhat. Ez az alapvetõ probléma. Eszembe sem jut meglopni egy öreg hölgyet, vagy betörni a postára, vagy leszúrni egy másik embert. Érthetetlen. Biztos, hogy az EMBER szó megállja ma a helyét? Nem hiszem. Persze tisztelet a kivételnek.

Beküldte: J.N.L. (2009-02-20 08:29:21)

Nekem,több problémám is van ezzel a cikkel kapcsolatban!!! Sokat késett !!!! Ez a leg nagyobb baj vele!!!  Sok portálon ez már lerágott csontnak is gyenge!!! A Magyar Hirlap portálján...már 15000 körül jár a hozzá szólások száma!!!  Az "okok keresése nem megoldás"...írod a cikkedben!! A megoldás alapjául,csak is az okok megkeresése...feltárása...KIMONDÁSA...szolgálhat!!! Míg nem tárjuk fel az okokat,vagy nem mondjuk ki...szemérmesen, hogy mi a gond! Addig mit oldunk meg???

Jelen állás szerint...nem látszik jó megoldás!!!! Az idõ oldja meg...de az mindenkinek fájdalmas lesz!!

 

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!