2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
E.-Tanúsítvány „Zöldkártya” kell a használt lakásoknak isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-13 12:37:18
Debrecen - Az ingatlanpiacra is kihatással lesz az ET. igazoló okirat.

2012. január 01-tõl a használt lakások eladásakor vagy hosszabb távú bérbeadásakor is kötelezõ kiállítani épület energetikai tanúsítványt. Az európai bizottság 3 évvel ezelõtt vezette be az épületek E.-Tanúsítványát ( „zöldkártyáját”), akkor még csak az új építésû ingatlanokra. Mint azt Jónás Imre építész-épületenergetikai szakértõtõl megtudtuk: az igazoló okirat egy teljes körû épületszerkezeti átvizsgálást, valamint a fûtési és melegvíz ellátó rendszerek elemzését tartalmazza, végül a fogyasztott energia is megállapításra kerül. ( KWh/év ) A vizsgálatkor kiderül, hogy mely szerkezetek szigetelését kell elvégezni, hol „szökik” a hõ, így egy késõbbi hõszigetelés és fûtés felújítás tervezéséhez is szolgáltat adatokat. A Magyar Építész Kamara és Mérnök Kamara tartja nyilván azokat a szakértõket és tanúsítókat akik a tanúsítványt kiállíthatják. – Az okirat energetikai számításon alapul, melyhez meg kell határozni a meglévõ tervekbõl, és a helyszíni szemlén az épület minden szerkezeti és épületgépészeti rendszerét. Az ár az EnOsz Szövetség ( Energiatanusítók és Auditorok Országos Szövetsége) ajánlása szerint történik. Egy teljes körû tanúsítás nettó 50 ezer forinttól kezdõdõen az épület nagyságtól és bonyolultságtól függõen lehet több százezer forint is. Az okiratnak 10 év az érvényessége – fûzte hozzá a szakértõ.

Befolyásolhatja a piacot

– Az épületenergetikai tanúsítvány („zöldkártya”) segítségével a vevõ és a leendõ bérlõ tájékozódhat, hogy az adott épület éves rezsi költsége mekkora. Ez azért fontos, mert a vevõ vagy a leendõ bérlõ csak az épület szép külsõ megjelenését és az otthonosan berendezett lakást látja, azt nem, hogy az épület mennyire gazdaságosan üzemeltethetõ.

Például ha vékonyak a falak, a padlás nincs szigetelve, és az ablak-ajtó is rosszul zár, a kazán régi, akkor a ház fûtési költsége az égbe szökhet, mégsincs megfelelõ meleg az épületben – nyilatkozott Jónás Imre szakértõ.

Lévai László, a debreceni Duna House ingatlaniroda ügyvezetõje kérdésünkre elmondta: eddig is fontos volt az energiatakarékosság a vevõk számára. Az ügyfeleknek számít, hogy mibõl épült az ingatlan, van-e hõszigetelése, nyílászárók minõsége, állapota, fûtés típusa. – Most még nincs hatása az okira bevezetésének az ingatlanpiacra, de a késõbbiekben, a vevõk többsége biztosan fogja kérni. Úgy vélem idõvel áralakító, vételi tényezõ lehet, hogy egy ingatlan milyen energetikai besorolásba esik – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!