2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Végtörlesztés – Index: 2 százalékpontos kamattámogatást kapnának a közszféra dolgozói a végtörlesztéskorForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-17 10:10:34
Budapest, 2012. január 16., hétfõ (MTI) – Az Index.hu portál szerint a hétfõi kormányülésre olyan elõterjesztést készített a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely szerint 2 százalékpontos kamattámogatást kaphatnak a közszférában dolgozók – nagyjából 53 ezer alkalmazott – a devizahiteleik végtörlesztéséhez; az elõterjesztõ NGM számításai szerint az elsõ évben 3,7 milliárd forintos költségvetési kamattámogatás mellett akár 55 milliárdos banki veszteség is keletkezhet, ennek a harmadát az állam vállalná magára.    

A portál szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott kormányrendelet-tervezet szerint a közszférában dolgozó végtörlesztõk – gyermekszámtól függõen – forinthitelük egy részére 2 százalékpontos kamattámogatást kaphatnának. A rendelettervezet szerint a támogatás öt évig járna, az elsõ évben 3,7 milliárd forintos költségvetési kiadást jelentene, ami a teljes támogatási idõszak alatt 28 milliárd forintra emelkedne.

A tervezet – amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) adataira hivatkozik -, tartalmazza, hogy 53 ezer közszférában dolgozó összesen 185 milliárd forintnyi végtörlesztési szándékot jelzett. A kormány és a bankszövetség közötti megállapodás értelmében azonban a bankok végtörlesztéssel kapcsolatos veszteségeinek 30 százaléka az államot terheli.

A portál információi alapján ha minden olyan állami és önkormányzati dolgozó végtörlesztene, aki a szándékát a munkaadója felé jelezte, abból a bankoknak 55 milliárd forintos többletvesztesége származna. A tárca számításai szerint az államra ebbõl 17 milliárdos veszteségtérítés hárulna. A nemzetgazdasági tárca dokumentuma szerint az idei költségvetés készítésekor a kamattámogatás kiadásaival nem számoltak, így ez rontaná az egyenleget.

Az Index szerint az elõterjesztés az eltartott gyerekek számától tenné függõvé a támogatás mértékét. A gyermektelenek maximum 3,75 millió forintos forinthitelre kaphatnák meg a 2 százalékpontos kamatkedvezményt, ez az egy gyerekesek esetében 4,5 millióra, két gyerekkel 5,25 millióra, míg a három gyerekeseknél 7,5 millió forintra nõne.

A kormányrendelet-tervezet szerint a kamattámogatás csak olyan hitel mellé járna, ahol a teljes hiteldíjmutató az egyéves állampapír-referenciahozamot legfeljebb 3 százalékponttal haladja meg. Ha a támogatás folyósításának idõszakában az ügyfél által fizetett ügyleti kamat 6 százalék alá csökkenne, akkor erre az idõszakra a kamattámogatás annyival csökken, hogy a támogatott a 6 százalékot mindenképpen megfizesse.

A kamattámogatás arányaira az NGM két számítást is készített. Azok közül, akik a munkaadójuknál jelezték végtörlesztési szándékukat – 53 ezren 185 milliárdot fizetnének vissza, átlagosan tehát 3,5 millióval tartoznak –, már a gyermektelenek is a teljes forinthitelre megkapnák a 2 százalékpontos támogatást.

A tárca a nemzetgazdasági átlagokból becsülhetõ adatok alapján is készített egy számítást, ami alapján a bankok és az állam vesztesége, illetve a költségvetés által kifizetett kamattámogatás mértéke is a vártnál nagyobb lehet. Eszerint a 750 ezres közszféra – ebben az állami vállalatok dolgozói nincsenek benne – 144 ezer devizahitelest és 800 milliárd forintos devizaállományt eredményez.

Az Index szerint a NGM tervezete arra is kitér, hogy a tervezet készítõi szerint egy ilyen lépés a várt 15-20 százalékos végtörlesztési arányt jelentõsen, akár 30 százalék fölé emelné, de ez a bankrendszer veszteségeit drasztikusan megnövelné, és “pénzügyi stabilitási kockázatokat jelentene”. Ráadásul, mivel az állam a végtörlesztéshez fûzõdõ veszteségek harmadát átvállalta, ez a költségvetési egyenleget is jelentõsen rontaná – olvasható a portál cikkében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!