2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Vitathatatlan történelmi párhuzamForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-17 10:24:32
  Berettyóújfalu - A magyar kultúra ünnepe a nagyváradiak és berettyóújfaluiak szervezésében.  

 

nagyváradi és berettyóújfalui önkormányzat együttmûködésében január 19. és 22. között immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg a magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozatot – tájékoztatott Kolozsvári István, az újfalui önkormányzat kulturális menedzsere. Az évek folyamán mit sem változott a közös cél: a legfontosabb a nemzeti összetartozás megerõsítése.

A két település ugyan nem testvérváros, de történelmi párhuzamuk vitathatatlan: Várad Bihar megye székhelye volt, Újfalu pedig a „csonka megye” székhelye, mindkét település a bihari egységbe foglalva alakult ki.

Az önkormányzatok együttmûködésétõl függetlenül civilek is munkálkodnak azon, hogy a bihari térségben egységes magyar kulturális tér alakuljon ki. Dr. Fleisz János történész, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke és Porkoláb Lajos, a Megyei Népfõiskolai Egyesület elnöke a fõ szervezõje számos eseménynek: zenei, irodalmi és kulturális mûsorokat, kiállításokat, könyvbemutatókat tekinthetnek meg a térségbe látogatók a kultúranap környékén.

A mûveltség alakítása

A tizenkettedik magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozat önkormányzati programja igen változatos lesz az idén is: Berettyóújfaluban a kultúra gyökereit boncolgató mûveltségi vetélkedõn bizonyíthatnak a diákok, majd Bakó Endre tart rendhagyó irodalomórát az Arany János Gimnáziumban. Számos kiállítással tisztelegnek a Himnusz elõtt, Ferenczy Béla nagyváradi grafikusmûvész állítja ki alkotásait a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban, valamint felolvasónap lsz a könyvtárban és történelmi játszóház is vár a Bihari Múzeumban.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!