2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Közös hagyományõrzés a Magyar Kultúra Napján NagyrábénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-30 10:16:40
Nagyrábé – Közösen ünnepelték a Magyar Kultúra Napját a helyi és a furtai hagyomány õrzõk.

A furtai Juhász Erzsébet Hagyomány Õrzõ Egyesület furtai hímzéssel készült textíliáinak kiállítása adta az alkalmat arra, hogy bensõséges ünnepséggel köszöntsék a Magyar Kultúra Napját a Nagyrábén.
Kocsis Csaba a helyi mûvelõdési ház igazgatója bevezetõjében méltatta a Himnusz születésnapjának jelentõségét, majd nemzeti imádságunk közös eléneklésére kérte a szép számban megjelent érdeklõdõt a csütörtök esti rendezvényén kezdetén. Az vendéglátó intézmény vezetõje a maga  részérõl magyar irodalom, a helyi Pávakör a magyar népdal avatott tolmácsolásával köszöntötte a vendégeket.
A furtai vendégek részérõl a kiállítást nyitó Bíró Miklósné felidézte az egyedi szegfû központú motívumkinccsel dolgozó egyre elismertebb hímzések történetének jelentõs állomásait. A személyes ismeretség közvetlen élményeinek hatásait is elismerve méltatta az elõdök és alapítók Juhász Juli, és Juhász Erzsébet iskolát teremtõ munkáját.     
A történelmi távlat a közel két évszázadot tekintett át. A legrégibb darabok között szinte kizárólag fehér alapanyagot, batisztot, házivásznat és gyolcsot találunk, fehér pamuthímzéssel. 1880 körül jelenik meg a kék surcvászon fehér pamuthímzéssel, mely egyes, fõleg férfiruhadara­bokon a harmincas évek közepéig elterjedt, illetõleg megtalálható. 1920 körül kezd elterjedni a fehér alapon piros paniuthímzés, majd 1935 körül négy-ötféle szín, a piros, zöld, kék, sárga és a tüzes rózsaszín használata.
Az ismertetõbõl megtudtuk, hogy a furtai hímzések lehetnek férfiruhákon, nõi ruhákon, alkalmi textíliákon, használati tárgyakon, lakást díszítõ elemeken.

Továbbá azt is, hogy a helyi hagyományok ápolását ma fontos feladatnak tartják Furtán, s ennek érdekében mûködik a hímzõ szakkör, és a citera zenekar is mely a Mûvelõdési Ház keretében szervezetten gondoskodik a motívumkincs megismertetésérõl a helyi hímzésminták propagálásáról, amely Nagyrábén is nagy sikert aratott és már a megnyitóra is szépszámú érdeklõdõt vonzott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!