2024. április 24. Szerda, György.
 
Biomassza kazánokra kapcsolnak KörösszakálbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-06 10:29:51
Körösszakál - Bedõn már tavaly õsz óta használják, Körösszakálban e héten állítják üzembe.

Aligha fordul elõ többé, hogy a gázszolgáltatás kikapcsolása miatt hidegben maradnak a körösszakáli iskola tantermei. A közeli napokban ugyanis bekapcsolják azokat abiomassza kazánokat, amelyeket az önkormányzat, illetve a Helyi Román Kisebbségi Önkormányzat pályázaton nyert pénzébõl telepítettek. A települési testületek együttvéve több mint ötvenmillió vissza nem térítendõ támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében „Helyi hõ- és hûtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” címmel kiírt pályázaton. A beruházásból - amelynek 85 százalékát fedezte a támogatás – kazánokhoz tartozó fûtési rendszert is kiépítették.

„Elõzõleg a általános iskola megnövekedett fûtési energifelhasználását átgondolva a költség- és energiahatékony megoldás mellett döntöttek, így tértek át biomasszát hasznosító fûtési rendszerre, mely nagy mértékben hozzájárul a kibocsátott CO2 csökkentéséhez így az ökológiai lábnyom méretének mérsékléséhez is” – olvasható az errõl szóló tájékoztatóban, melyben leírták azt is, hogy e fûtési rendszerrel éves szinten 1240 GJ energiát takarítanak meg, a ki nem bocsátott CO2 pedig évente 86,95 tonna.

A kazánokat valószínûleg a közeli napokban állítják üzembe – tudtuk meg Samók Gyula polgármestertõl. Elmondta azt is, hogy a társulásban mûködtetett bedõi iskolában ugyanez már tavaly õsszel megtörtént.

Decemberben a Napló többször írt arról, hogy – a szaktárca javaslatát elfogadva – az iskolát a jövõben valószínûleg átveszi az Országos Román Kisebbségi Önkormányzat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!