2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
„A nemzet élete a kultúrával azonos” – gálaest a KabosbanForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-08 12:50:11
Egész estét betöltõ kulturális programmal ünnepelt városunk közössége a Magyar Kultúra Hete alkalmából rendezett gálaesten, melynek fõvédnöke idén is Halász János, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium parlamenti államtitkára volt. Az ünnepségen jelen volt Nagyvárad és Margitta küldöttsége is.

 

A teltházas közönség elõtt, a színpadon, városunk méltán híres és tehetséges Ifjúsági Fúvószenekara játszotta el a Himnuszt, majd Muraközi István polgármester mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy 1989. január 22. óta ünnepeljük ezt a napot, a Himnusz születésének idõpontját, a Magyar Kultúra Napjaként. A szónok párhuzamot vont a reformkor és napjaink gondjai között. – „Hasonló problémákkal küzdött a magyarság akkor is, mint mostanság. Akkoriban az identitástudat erõsítésének legfontosabb eszköze a magyar nyelv ügye volt. Széchenyi azt mondta: nyelvében él a nemzet. Most az egyesült Európa részei vagyunk, de meg kell õrizni identitásunkat, önálló kultúránkat, s megmutatni saját értékeinket, tudásunkat, rátermettségünket.” Beszéde végén Isten áldását kérte népünkre, nemzetünkre, országunkra, s kívánt magunknak gazdagabb jövõt az elmúlt idõszaknál.

A színpadra lépõ Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, azt emelte ki, hogy örömmel tölti el az a tudat, hogy egy nemzetben gondolkodva ünnepelhetünk – dacára annak, hogy a határok elválasztanak. – Nehéz idõket élünk, gondjaink, örömeink azonosak. Olyan példa van elõttünk, amire Európa odafigyel. Nem könnyû, de gyönyörû lehetõség magyarnak lenni – húzta alá Bíró Rozália, majd Wass Albertet idézte, aki szerint „a nemzet élete a kultúrával azonos”. Nagyvárad üdvözletét tolmácsolta, azt kívánva, hogy „egymás kezét fogva erõsödjünk, hogy méltók legyünk arra, amit õseink ránk hagytak”.

Halász János államtitkár ünnepi beszédében utalt arra, mekkora megtiszteltetés számára, hogy immár második alkalommal lehet fõvédnöke a Magyar Kultúra Napi rendezvénysorozat gálaestjének Csonka-Bihar központjában. – A Himnusz a magyar történelem legszebb nyelvi építménye – jelentette be, majd felidézte Kölcsey életét is, aki gyermekkorát Újfalutól nem messze, Álmosdon töltötte.

Az államtitkár örömét fejezte ki amiatt, hogy részese lehet annak a pillanatnak, amikor lelkünket is ünneplõbe öltöztetjük, s együtt ünnepelhet a helyiekkel, a nagyváradiakkal, tehát népben, nemzetben, régióban gondolkodhatunk együtt.

Az ünnepi mûsor elõtt került sor az idei Erdélyi Gábor-díj átadására. A város önkormányzata a közmûvelõdés és az örökségvédelem terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként 2012-ben a Bihari Népmûvészeti Egyesületnek adományozta a díjat, melyet Török Istvánné elnök vett át Halász Jánostól és Muraközi Istvántól.

A gálamûsorban helyi csoportok léptek fel nagy sikerrel, egész estét betöltõ produkcióikkal. Így az Ifjúsági fúvószenekar, a Berettyóújfalui Pávák, a Bajnóca Néptáncegyüttes, a Bihar Gyermek Táncegyüttes, valamint a Szederinda Énekegyüttes.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!