2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Meddig eshetnek a lakásárak, mi lesz az állami támogatással?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-02-13 10:36:56
Totális a pangás az új építésû lakások piacán, a fejlesztések újraindulását a finanszírozás hiánya mellett az átláthatatlanná vált szabályozás is gátolja. Megvalósítható lakáspolitikai koncepciónak pedig semmi nyoma.

Mivel a lakáspolitika 60 százalékban a gazdaság állapotától és a jövedelempolitikától függ, érdemi elmozdulást ez az év sem hoz a lakáspiacon, sõt egy a várakozások miatt visszafogott kereslet realizálása nyomán megjelenõ szerény élénkülés még el is terelheti a figyelmet arról a tényrõl, hogy valójában továbbra sincs épkézláb koncepció a lakásügyre − mondta a Napi Gazdaságnak Varga Dénes gazdaságkutató, a DEM Iroda vezetõje.

Elég a lakástámogatások költségvetési sorra nézni, hogy kiderüljön, az még a tavalyi, kirívóan alacsony összegnél is kevesebb, vagyis csodavárás lenne érdemi produktumra számítani − fogalmazott a szakember. Ráadásul az egykulcsos szja azt a réteget támogatja, amelyik már kielégítette a lakásigényét. Azok támogatása nélkül, akik jobb lakásba szeretnének költözni, pedig nem is beszélhetünk lakáspolitikáról − hangsúlyozta a kutató, aki úgy látja, 2010−2014 között annyi lakás épül, amennyi akkor is létrejött volna, ha a jelenlegi kormány még a pr szintjén sem foglalkozik a lakáspolitikával.

Jobb gazdasági környezet kellene

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület által jegyzett lakáskoncepcióról − amely az ÚSZT-ben szereplõ otthonteremtési fejezet alapjaként szolgált − azóta kiderült, hogy használhatatlan, megvalósításához sokkal jobb gazdasági környezet kellene − mondta Varga, aki szerint új koncepciót egyelõre senki sem akar készíteni, s a Lakáspolitikai Tanácsadó Testületben sem volt meg a kellõ bátorság és tudás egy használható módszer felépítéséhez és képviseletéhez. Tévútnak tartja, hogy a visszahozott szocpolt energiahatékonysági mutatókhoz kötik; ez akkor volna hasznos, amikor a gazdaság jól áll és sokan építkeznek.

Nem indult meg a lakásépítés, nincs is, ami motiválja a fejlesztõket, noha a kereslet lassan éledezik, s egyre többen vásárolnának, különösen befektetési céllal, lakást − vázolta az újlakás-piac helyzetét Varjasné Székely Éva. A Magyar Lakásépítõk Országos Szövetsége (Malosz) elnöke, a Quadrat Kft. ügyvezetõje a fõ problémának az óriási bürokráciát és a dereguláció elmaradását látja, de egyelõre nem segít a fedezetkezelõ és az energiahatékonyság-tanúsítás intézménye sem. Úgy véli, vissza kellene térni az alapokhoz, az eredeti, 1997-es építési törvényhez, mert a rengeteg módosítás miatt mára teljesen átláthatatlanná vált a szabályozás.

A döntéshozók nem tettek semmit a tartozási lánc felszámolásáért vagy növekedésének megállításáért, pedig a szerzõdéses fegyelem helyreállításával már érdemi eredményeket lehetne elérni − véli Varjasné, aki szerint az egyre szigorodó elõírások ellenérdekeltté teszik a cégeket a munkaerõ felvételében. A Quadrat például ma már akkor sem dolgozna 100 fõvel − mint korábban tette −, ha a piaci igények ezt indokolnák − hangsúlyozta az ügyvezetõ. Úgy látja, a lakásépítõk ma ott tartanak, hogy nem érdemes dolgozni, s a magyar lakásépítõk 70 százaléka nemcsak hogy leállt az építéssel, de a megfelelõ kereslet esetén sem tudna újra elindulni. Ahhoz ugyanis a tõke is hiányzik. Ezzel párhuzamosan lassan a szakértelem is eltûnik a hanyatló piacról, a generálkivitelezõk eltûnésével ma már nincs, aki mûszakilag és a szerzõdések szintjén is kézben tartaná, ellenõrizné az egymásra épülõ folyamatokat és felelne egy egész épület megvalósításáért. Mintha senki nem akarná, hogy végre rend legyen az építõiparban − fogalmazott a Malosz elnöke.

Nagy kérdés, marad-e a kereslet

A végtörlesztés egyértelmûen megdobta a tavalyi lakáspiaci teljesítményt, de nagy kérdés, hogy ez a felturbózott kereslet fennmarad-e − reagált a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetõje. Petz Raymund inkább arra számít, a roham után a piac visszaáll a korábbi pályára, amiben egyetlen pozitív kockázat, ha a befektetõk a tovább csökkenõ árak láttán folytatnák a vásárlásokat. Azonban az EU−IMF-megállapodás és a forint árfolyama miatti nagy bizonytalanság miatt erre komolyan nem lehet építeni. A befektetõk igyekeznek kerülni a túl kockázatos eszközöket, márpedig az illikviditás és a jelentõs tranzakciós költségek miatt az ingatlan nem elég versenyképes egy olyan környezetben, amelyben a tõke egyik eszközbõl a másikba menekül − véli Petz. Vagyis nem várható befektetõi roham a lakáspiacon, noha a használt lakásoknál ez az év további legalább 3-4 százalékos áresést hozhat, az újak ára pedig várhatóan stagnál.

Az áresést az energiatanúsítvány bevezetése is indokolja, legalábbis ha az az ingatlanok valódi jellemzõit tartalmazza majd − teszi hozzá a szakember. A korábbi fejlesztõi modell 2012-ben sem tér vissza, kisebb projektek saját erõbõl vagy a vevõk pénzén azért indulnak majd elszórtan. Erre az évre a GKI 11 ezer új lakást prognosztizál, 2013-ra pedig 14 ezer lakással számolnak (a 2011-es teljesítményt is ennyire becsülik). A KSH a hónap végén közli a végleges adatot. A korábbi töredékére zsugorodott számokat a totális piaci pangás indokolja, hiszen se kereslet, se kínálat, se hitel, se hitelkereslet, illetve kihelyezési hajlandóság nem található jelenleg − mondta Petz.

Több mint két és félszer annyi lakást értékesítettek idén januárban, mint 2011 elsõ hónapjában − adta hírül a Duna House franchise-hálózat. A januári 12 970 lakás eladása hároméves csúcsnak számít. A kereslet növekedését két tényezõvel magyarázzák. A január volt az utolsó hónap, amikor a végtörlesztõk még eladhatták lakásaikat. Budapesten az értékesítések 37 százalékánál, vidéken a harmadánál jelölték meg a végtörlesztést, illetve az elõtörlesztést az eladás okaként. Emellett a nõtt a befektetési célú lakásvásárlások száma is. A fõvárosban továbbra is a vevõk ötöde a XIII. kerületben, Angyalföldön keresett lakást, a második legnépszerûbb városrész 19 százalékkal a II. kerület volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!