2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hóviharral támadt a tél Hajdú-BiharbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-16 10:07:47
Hajdú-Bihar - Az országban és megyénkben is sok helyen hóátfúvások nehezítették a közlekedést.

Az elõrejelzésnek megfelelõen nem túl hideg, de erõs széllökésekkel kísért havazás csapott le szerdán az országra, ami miatt a délutáni órákban másodfokú, azaz narancssárga színû riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északkeleti területeken 4-5 centiméternyi hó esett, az Északi-középhegység magasan fekvõ területein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 centiméter körüli hó hullott. A megerõsödõ délnyugati, nyugati szél több helyen hófúvást okozott, északkeleten, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a széllökések erõssége elérte az óránkénti 60-70 kilométert. Az intenzív havazás és az orkánerejû szél fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben is: a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony, a Debrecen-Nyírábrány, a Füzesabony-Debrecen-Fehérgyarmat, valamint a Debrecen-Tiszalök vonalakon 50-60 perces késések fordultak elõ.Hajdú-Biharban a hóátfuvások miatt idõlegesen le kellett zárni a Hencidát Esztárral összekötõ, valamint az Ondódra, Toldra és Bodaszõlõre vezetõ utat.

Lezárt és nehezen járható utak

Szerdán a reggeli órákban az egész megyében intenzív havazás kezdõdött, melyet elõbb gyengébb, majd egyre erõsödõ széllökések kísérték. Végül az orkánerejû szél sok helyen okozott hóátfúvásokat, ami miatt több utat is le kellett zárni.

Síkosság csökkentés

A megyeszékhelyen 8 óra 40-kor rendelték el a tömegközlekedési megállóhelyek síkosság csökkentését és felülszórását – olvasható a munkával megbízott AKSD Kft.honlapján. Ebbõl az is kiderül, hogy a társaság hat kistehergépkocsival és hat hómunkással látott a síkosság csökkentéséhez. Délután ugyanitt azt közölték, hogy fél egykor elrendelték a körgyûrûn belüli gyalogátkelõhelyek síkosság-csökkentését, felülszórását, amit egy elektromos autó, négy pronár traktor, öt gépkezelõ és egy „kézi erõ” végez.

Elõbb szórtak, majd toltak

Ugyanerrõl város közleménye: „A mai havazás kezdetekor Debrecenönkormányzata elindította a fõutakon, a tömegközlekedési útvonalakon és a fõbb gyûjtõutakon a síktalanítást, majd délután 15 és 16 óra között – amikor az erõs szél alábbhagyott – hó eltolását is. Mivel a hó elszállítása nem megoldható, ezért az említett fõutak, tömegközlekedési útvonalak és a fõbb gyûjtõutak mentén parkoló autók az utakról letolt hó fogságába kerülhetnek. A kellemetlenségért az érintett autósok elnézését kéri a debreceni önkormányzat. A városban egyébként a mai nap folyamán megkezdõdött a gyalogátkelõhelyek és a járdák hótól való gépi megtisztítása, ami csütörtökön kézi erõvel is folytatódik.”

 

A délutáni intézkedésekhez tartozott, hogy megszüntették a hóátfúvásokatOndódnál, az IT System telephelyénél és Szepes városrésznél.

Elvágva a külvilágtól

Az Útinform megyei ügyeletesétõl délelõtt kapott információk szerint csak szakaszos hóátfúvások nehezítették a közlekedést. A legtöbb ilyen helyBerettyóújfalu térségében, így a 47-es fõúton Csökmõ irányában, illetve a 42-es határ felé vezetõ részén alakult ki. Hasonlókat Földes és Bihartorda környékén, valamint Létavértes és Kokad között is észleltek. Ekkor a közútkezelõ huszonegy munkagépe dolgozott az utakon, Polgár térségében szórtak, Berettyóújfalukörnyékén hóekéztek, míg Hajdúszoboszlónál a hómarót is bevetették. Késõbb tizenhárom munkagép tolta a havat a debreceni környéki utakról. Ennek ellenére délután idõlegesen le kellett zárni a Hencidát Esztárral összekötõ utat, valamint megközelíthetetlenné vált Bodaszõlõ és Told. A délután három órakor kapott információ szerint a Magyar Közút harminckilenc munkagépe ekézte folyamatosan az utakat a megyében.

Útlezárás Ondódnál

Két személygépkocsi frontális ütközése miatt a délelõtti órákban csak egy nyomon lehetett járni az Ondódra vezetõ úton, melyet elõbb a mûszaki mentés, majd a hóátfúvások megszûntetése miatt kellett lezárni. A DKV Zrt.-tõl kapott információ szerint délután háromtól negyed hatig a 17-es és a 17A jelû autóbuszok sem közlekedtek Ondód felé, mert a Mûanyaggyárnál több teherautó és személyautó is elakadt. A DKV járatain egyébként 15-30 perces perces késések fordultak elõ a délután négy óráig tartó havazás miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!