A jobbikos Volner János indoklásában kifejti, hogy a törvényjavaslat indokolatlan korlátozást tartalmaz, amely leszûkíti a mentõcsomag igénybe vevõinek körét.

Az új árfolyamgátra vonatkozó törvénymódosítást múlt héten pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésérõl és a lakóingatlanok kényszerértékesítésérõl szóló törvényt módosító javaslat szerint az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát új rendszerébe történõ belépést a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél.

Az árfolyamrögzítésre 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetõség. A pénzügyi intézmények a svájci franknál 180 forint, az eurónál 250 forint, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak a rögzített árfolyam idõszakában.

A devizakölcsön havi törlesztõrészletének árfolyamgát feletti részébõl a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tõkerészt kell majd megfizetnie a gyûjtõszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

Az egyik feltétel azonban, hogy a fedezetül szolgáló lakóingatlan forgalmi értéke a fedezetként történõ elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot. Ezt a korlátot szüntetné meg a jobbikos javaslat.