2023. december 8. Péntek, Mária.
 
Jogi huzavona az Eszközkezelõ körül: csúszik a felvásárlásForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-28 14:42:18
  A jogalkotás késlekedése miatt csak a második negyedévtõl menekülhetnek az eszközkezelõ védelmébe az ingatlantulajdonosok - írja a Napi Gazdaság. hirdetés  

A fokozott érdeklõdés ellenére csak a második negyedévtõl menekülhetnek a Nemzeti Eszközkezelõ Társaság (NET) védelmébe az ingatlantulajdonosok - írja a hétfõi Napi Gazdaság.

A lap szerint a problémát az okozza, hogy a Magyar Bankszövetség és a kormány tavaly decemberi megállapodásának az eszközkezelõre vonatkozó részleteirõl még nem születtek meg a jogszabályok.

Káosz várhat a bedõlt lakáshitelesekre: késik a szabályozás

Ezek három fontos ponton módosítanák a feltételeket: a megállapodás egyik pontja szerint a NET idén nem 5, hanem 8 ezer, összességében pedig - 2014 végéig - 25 ezer lakás megvásárlására kapna lehetõséget. Emellett a bankok azt kezdeményezték, hogy minden olyan család jelentkezhessen a NET-be, ahol kiskorú gyereket nevelnek. A hatályos törvény ezt csak a legalább két gyermeket nevelõ szülõknek teszi lehetõvé.

A lakásmentés indulását leginkább ugyanakkor az a kitétel nehezítheti, hogy a NET-rõl rendelkezõ törvény egyik paragrafusa szerint az eszközkezelõnek felajánlott ingatlanok is a kényszerértékesítési kvóta részét képezik. A szabályozás szerint a bankok idén az állomány három százalékának megfelelõ ingatlant jelölhetnek ki kényszerértékesítésre. A bankoknak ugyanakkor érdekük a pénzügyi veszteség minimalizálása, így a kijelölésnél nagyobb súllyal esik latba az, hogy az adós mióta nem fizet, így könnyebben jelölhetnek ki olyan ingatlanokat, ahol az adós nem hajlandó együttmûködni a bankkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!