2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mulatós hétvége Pocsajban – võfélytalálkozó ötödszörForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-04 15:18:54
Pocsaj – A hagyományokat megõrizve ötödik alkalommal rendezte meg a Pocsaj nagyközségi és a Román Kisebbségi Önkormányzat a Román-Magyar Lakodalmas és Võfélytalálkozót március elsõ hétvégéjén.

 

E nagy eseményre hetek óta készült a község: nemrégiben, február közepén a csigacsináló találkozón erre a jeles napra gyúrták a levesbevaló csigatésztát az asszonyok, lányok egyaránt. A hét során több helybeli segítségére számíthattak a szervezõk: volt, aki süteményt sütött, volt, aki más munkában segédkezett. A nagy napra az elõzõ évekhez hasonlóan most is sokan – több, mint 500-an – eljöttek, a környezõ településekrõl és határon túlról is. Ezt mutatta az a tény is, hogy az elõvételben kapható jegyek nagy része ekkorra elkelt. A rendezvényre meghívást kapott Vitányi István országgyûlési képviselõ, Tóth Attila, megyei kormányhivatal vezetõ, Rácz Róbert, a megyei közgyûlés alelnöke, a gyulai önkormányzat képviselõi, vezetõi, valamint Pocsaj romániai testvértelepülése, Buduerasa vezetõi.

A nászmenet elindult

Az általános iskolánál délelõtt 10 órakor a võlegénynek fájdalmas búcsút kellett vennie szüleitõl, majd elindult a nászmenet a helyi tájház felé. Itt kikérték a gyönyörû – elõször ál – menyasszonyt, akit nagy fájdalmak, sírások, meg persze nevetések közepette elbúcsúztatták, majd amikor aztán vége szakadt a búcsúzásnak, visszaindultak a „lakodalmas házhoz”.

Itt sült hurka és kolbász várta ebédre a násznépet, akik a hosszú úton igen megéheztek.

A falatozás után Vitányi István és Tóth Attila köszöntötték a vendégeket, majd kezdetét vette a népdalkörösök és táncosok mûsora délután 1 órakor, ekkorra már a nézõtér is kezdett megtelni.

Este a võfélyeké lett a fõszerep

16 órától a võfélyek vették át a stafétát a színpadon: humoros jelenetekkel, leves-, sütemény-, pörkölt-, káposzta-, és egyéb beköszöntõkkel színesítették a mûsort. Az álesketés pedig már csak hab volt a tortán, a közönség jól szórakozott, a 16 võfély gondoskodott róla, hogy a nézõk szeme ne maradjon szárazon. A menyasszony és a võlegény több próbát is ki kellett álljon, hogy a võfélyek vicceinek megfeleljen, ami szintén nagy sikert aratott. Több néptánccsoport, a helyi népdalkör is fellépett, akik lakodalmas táncokkal, népdalokkal dobták fel a már így is fergetegesre sikeredett hangulatot.

A vacsora is lakodalmas volt

Estefelé már a „násznép” megéhezett, finom vacsorával szolgálták ki õket: csigaleves, töltött káposzta, pörkölt fogadta az éhes hasakat, mint egy igazi lagziban. A sütemények sem maradhattak el, melyek a pocsajiak szorgos asszonykezeit dicsérték. A mûsor és a vacsora végeztével az aulában reggelig tartó mulatsággalfolytatták a találkozót: hajnalig táncolhatott, akinek kedve tartotta, melyhez a zenét Bokor Gyula és zenekara szolgáltatta.

 

Fellépõ võfélyek:

 

Tóth Zoltán (Pocsaj)

Markó András (Nagykálló)

Kathi Lajos és Fekete Patrik (Hajdúböszörmény)

Gábor István (Téglás)

Rajzinger Csaba (Ajak)

Gyönyörû Zsigmond (Sáránd)

Pápai Zoltán és Nagy Attila (Napkor)

Szakács Zoltán (Debrecen)

Gyõri Balázs (Debrecen)

Szegecs János (Létavértes)

Lánczi Csaba (Füzesgyarmat)

Beke László, Baczonyi Péter, Deák Szabolcs ( Székelyhíd)

 

 

Táncosok:

 

Szivárvány Népdalkör (Pocsaj)

Román Néptánccsoport Grósz György vezetésével (Pocsaj)

Hajdú Néptáncegyüttes (Debrecen)

Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület (Földes)

Hortobágy Néptánccsoport (Debrecen)

Biharkeresztesi énekkar (Biharkeresztes)

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!