2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hétfõ estig izgulhatnak az elúszott lakáshitelesekForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-03-02 12:19:06
Hétfõn kezdõdik a parlament kétnapos ülése, amelyen többek között a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésérõl döntenek. A Fidesz vitára bocsátaná a kisebb parlamentrõl és a három csapásról szóló törvényjavasatát, egy MDF-es képviselõ pedig a Teve utcai rendõrpalota elleni támadásról kérdezõsködik.

Hétfõn délután egy órakor kezdõdik a parlament kétnapos ülése. Napirend elõtt esküt tesz két új képviselõ is: a Boross Péter (MDF) távozásával megüresedett helyet Dragon Pál foglalja el, Kõhegyi István Zsolt pedig az elhunyt pécsi polgármester, Tasnádi Péter utóda lesz a parlamentben.

Napirend elõtt az MDF-es Hock Zoltán kérdezi meg Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertõl, hogy történt-e elõrelépés a Teve utcai rendõrpalotára leadott lövések ügyében. A nyomozás már évek óta folyik, számottevõ eredményrõl azonban eddig nem tudott beszámolni a rendõrség. A közelmúltban az országos rendõrfõkapitány utalt arra, hogy a rendõrség tud a támadókról, késõbb azonban az ügyészség cáfolta kijelentéseit.

Tóth Ferenc fideszes képviselõ napirend elõtt az oktatási minisztert kérdezi. Arra kiváncsi, hogy "egy demokratikus államban meddig maradhat hivatalában az a kormány vagy miniszter, amelyik éveken át hazug szólamok, nem létezõ programok mögé bújva tudatosan és erõszakkal a társadalom érdekei ellen cselekszik".

Kisebb parlament

A Fidesz több javaslatának vitára bocsátását kéri. Ezek között szerepel az alkotmány módosítása - az ellenzéki párt kétszázra csökkentené a parlamenti képviselõk számát. Az indoklás szerint bár a kisebb parlamenttel minden párt egyetért, megegyezés eddig nem született. A Fidesz ezért az alkotmányt módosítaná, így kötelezõvé válna ennek megfelelõen az új választójogi törvény kidolgozása.

Vitára bocsátaná a párt azt a javaslatát is, amelyben a miniszterek, államtitkárok és szakállamtitkárok fizetését a 2002-es szintre csökkentené. A párt szerint azóta duplájára emelkedett a miniszterek fizetése, a gazdasági válság viszont takarékoskodást kíván meg. Az Országgyûlésnek hétfõn döntenie kell majd arról is, hogy tárgysorozatba veszi-e az új polgári törvénykönyv (Ptk.), mintegy 1300 oldalas tervezetét, amely 1200 paragrafusból és 5 könyvbõl áll. A jelenleg hatályos Ptk. 1959-ben készült.

Három csapás

Az ellenzéki párt benyújtotta az úgynevezett három csapás-törvényt is, melynek tárgysorozatba vételét kérik. A javaslatban több helyen szigorítanák a büntetõ törvénykönyvet - az erõszakos támadásokat például súlyosabban büntetnék. A három csapás lényege, hogy három súlyos, erõszakos bûncselekmény elkövetése után automatikusan életfogytiglant kapjon az elkövetõ.

A Fidesz javaslatát azzal indokolta, hogy az Egyesült Államokban a rendszert a bûnözés visszafogására vezették be, és Kalifornia államban, ahol a legszigorúbb formában alkalmazzák, az évente ismertté vált 8,8 millió bûncselekmény száma 6,5 millióra csökkent. Az [origo] által korábban megkérdezett büntetõjogászok szerint viszont a három csapás nem csökkentené a bûnesetek számát, ellentmond az arányosság elvének, egyikük szerint emiatt akár az Alkotmánybíróságon is megtámadható. A börtönben ülõk számát bizonyosan felduzzasztaná, ha elfogadnák a törvényt és az sem egyértelmû, hogy a kaliforniai helyzet javulása ennek köszönhetõ.

Lakáshitelesek megsegítése

A napirenden szerepel két szavazás a kábítószer elleni küzdelemrõl szóló javaslatról, és döntenek majd a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek támogatásáról. A javaslat "a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizetõ kezességrõl" szól, eszerint az állam átmenetileg kezesként segítene a bajba jutott, állásukat elvesztett adósoknak, akik megállapodnak a hitelezõ bankkal az adósság átütemezésében. A javaslatot Veres János pénzügyminiszter nyújtotta be.

A tervezet szerint az állam készfizetõ kezességet vállalna két éven át a havi törlesztés különbözetére. Az állam csak azok után vállalna kezességet, akik 2008 szeptember 30-a után vesztették el az állásukat, erdetileg kevesebb, mint 20 millió forint hitelt vettek fel, és vállalják, hogy a lakáskölcsönükbõl legalább havi tízezer forintot a jövõben is törlesztenek. További kritérium, hogy az adósnak ne legyen a hitel fedezetéül lekötött lakáson kívül másik lakása, és a fedezetül szolgáló lakásban éljen családjával.

Az eljárás szerint az álláskeresõ bankjánál kezdeményezi a lakáshitele módosítását. A bank ezt köteles elfogadni, amennyiben az ügyfél a feltételeknek megfelel, azt igazolja. A kezesség 24 hónapra szól és ingyenes, a bank sem számíthat fel díjat a szerzõdés módosításáért. A két évig tartó csökkentett havi törlesztõ részlet és az eredeti törlesztés különbségének megfizetésérõl a bank és az ügyfél állapodik meg, és ha nem tudná azt megfizetni az ügyfél, akkor lép helyére az állam. Az állam által átvállalt rész törlesztése történhet a késõbbiekben megemelt havi részlettel, vagy pedig a futamidõ meghosszabbításával.

A javaslatot egy hete tárgyalta a költségvetési bizottság, az ellenzéki képviselõk nem szavazták meg, hogy a parlament elé kerüljön. A több mint egy órás vitában abban értettek egyet a kormánypárti és ellenzéki képviselõk, hogy a baja jutott adósoknak segíteni kell. A fideszes képviselõk viszont hiányoltak egy hatástanulmányt a javaslat mögül, és kiváncsiak voltak arra, hogy mibõl fizet majd az állam. A bírálók szerint nem derül ki a javaslatból, hogy a kényszervállakozóknak is szólna-e a kedvezmény, és nem szól a lakáslízingrõl és az olyan jelzáloghitelekrõl sem, amelyeknek fedezete az adós lakása, de másra költötte a pénzt.

Még egy MSZP-s képviselõ is módosítást javasolt: Mádi László szerint a végképp fizetni nem tudó adós lakását vegye meg a helyi önkormányzat és adja bérbe a volt tulajdonosnak. A Fidesz új törvényjavaslatot szeretne.

A törvényt a parlamenti elfogadás után az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, csak azután léphet hatályba. Módosító javaslatokat hétfõn három óráig nyújthatnak be a képviselõk, eddig Vas János független képviselõ javaslata érkezett meg. Vas azok megsegítését is beépítené a törvénybe, akik nem lakáshitelt vettek fel, hanem lakást lízingeltek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!