2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Állami támogatás kell a lakáspiac fellendüléséhezForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-07 13:01:14
Az Otthonteremtési Tanácsadó Testület azt javasolja a nemzetgazdasági miniszternek, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás ne 3, hanem 4-5 százalék legyen, illetve az energetikai felújításokhoz 20-50 milliárd forinttal járuljon hozzá az állam - mondta Gergely Károly, a testület vezetõje és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója, a pénteken nyíló Fundamenta Lakásvásárt megelõzõ sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A lakáspiacot a mai állapotából csak állami segítséggel lehet kilendíteni, ehhez elsõ lépés az, amelyet Gergely Károly vázolt - errõl Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke beszélt a tájékoztatón.

Borsi László úgy vélte, hogy a kamattámogatásra egy hónapon belül igent mond az EU, és akkor elkezdõdhet a hitelezés. A szocpol támogatás már él, de alig több mint 6 milliárd forintot lehet az idén erre fordítani, míg a csúcsidõben az éves támogatás összege meghaladta a 200 milliárd forintot. Az elnök beszélt arról is, hogy a végtörlesztés miatt a 80-100 millió forintos lakások árai 40-50 százalékkal estek, de az olcsóbbaknál is 20-30 százalékos volt az árcsökkenés (mfor.szerk.: egyéb ingatlanpiaci elemzések ilyen drasztikus esésrõl messze nem szólnak).

Gergely Károly a használt lakáspiac fellendüléséhez kötötte a lakásépítés beindulását, ezt a piacot segítené a fél-szocpol bevezetése. Az építõipar kitörését segíthetnék az energetikai felújítások - tette hozzá az elnök-vezérigazgató, aki beszámolt az általa vezetett testület két további javaslatáról is. Az elsõ szerint 2,5-3 milliárd forintból az építészek felmérhetnék a középületeket, és megtervezhetnék azok energetikai felújítását. A másik javaslat szerint, a már csõdbe jutott építõipari vállalkozásokat - állami támogatással - a még talpon lévõk vásárolhatnák meg. Ezzel nem veszne el az építési kapacitás, amelyre szükség lesz, ha fellendül az építõipar.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!