2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Március 15-i megemlékezések KomádibanForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-03-24 10:48:39
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés sorozat a Kokárdakészítõ versennyel, majd március 12-én a Kortörténeti kiállítással kezdõdött. Március 14-én az óvodásoké és az iskolásoké volt a fõszerep.

 

Az ovisok saját készítésû „tárgyaikat”: zászlókat, kokárdákat nemzetiszínû szélmalom kerekeket helyeztek el a ’48as emlékmûnél, majd 11 órától a Barsi Dénes Általános Iskolában a Sportcsarnokban emlékeztek ünnepi mûsorral az iskolások. Március 15-én a központi ünnepség 13 órakor kezdõdött a helyi református templomban, ahol ünnepi istentiszteletet tartott Balogh Sándor református lelkész, majd az istentisztelet után a moziban folytatódott az ünnepségsorozat, ahol a Körös - Körül Néptáncegyüttes nagy tetszést arató táncos színpadi játékkal emlékezett a ’48-as hõsökre. A mûsor elején Szabóné Gergely Erzsébetet a Kerek Egy Ég Alatt óvodák és a Füstifecske Bölcsõde vezetõjét köszöntötte Tóth Ferenc Komádi város polgármestere és adta át neki a Barsi Dénes díjat több évtizedes kiemelkedõ vezetõi munkájáért nyugdíjba vonulása alkalmából. A színpompás mûsor után a ’48-as emlékmûnél folytatódott az ünnepi megemlékezés. Itt a Komádi Városi Népdalkör színvonalas népdalcsokrát hallgathatták meg a jelenlévõk. A ’48-as népdalcsokor elõadása Gulyás Jánosné népdalkör vezetõ és Máté Ernõné mûvészeti vezetõ vezetésével nagy sikert aratott.

Ezután elõször Tóth Ferenc polgármester mondta el ünnepi beszédét, amelyben a ’48-as szabadságharcot megelõzõ reformkorszakra és a szabadságharc névtelen, hétköznapi  hõseire is emlékezett. Itt említette meg Kóti Richárd komádi fiatal nevét is, aki március 14-én vette át a Belügyminisztériumban az egy évvel ezelõtti életmentéséért a kitüntetést. Ilyen hétköznapi hõsökre ma is szükségünk van – mondta a polgármester. Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ pedig ünnepi megemlékezésében a bátorságra helyezte a hangsúlyt, amiben a régi korok hõseinek és a mai embereknek éppúgy szûkségük volt, illetve van.

Az ünnepi megemlékezés legvégén a helyi intézmények, civil szervezetek és a pártok, egyházak képviselõi helyezték el az emlékmûnél a megemlékezés és kegyelet koszorúit.

Cserép Imre

tudósító

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!