2022. augusztus 11. Csütörtök, Zsuzsanna.
 
Jön az elektronikus építési engedély és ügyintézésForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-28 13:33:03
Jövõre már elektronikusan történik az építési engedélyek iránti kérelmek fogadása és az ügyintézés is – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, mindez egy közel 90 százalékos uniós támogatású, összesen 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg.

Magyarországon 390 elsõ fokú és 20 másodfokú építésügyi hatóság mûködik: a járási rendszerre való áttéréssel ezek száma a felére csökken, miközben az építésügyi hatósági feladatok az önkormányzati jegyzõk hatáskörébõl állami kézbe kerülnek.

Az így felszabaduló szakembereket várhatóan az építésügyi felügyeletek alkalmaznák majd – mondta a helyettes államtitkár.

A hivatalos nevén az Építésügyi Hatósági Engedélyezési Eljárást Támogató Elektronikus Dokumentációs Rendszer (röviden ÉTDR) indulásától a kormányablakon keresztül érhetõ el. A tervezõ itt tölti ki az engedély iránti kérelmet, és mellékeli hozzá a terveket. Az eljárást már az is gyorsítja, hogy az összes melléklet nélkül nem fogadja el a rendszer a kérelmet, így nem lesz szükség hiánypótlásra.

A rendszerben nem mozognak iratok, a szakhatóságok is a központi helyrõl, elektronikusan jutnak hozzá a tervekhez, és így közlik véleményüket az építésügyi hatósággal. A másodfokú eljárás szintén elektronikus lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!