2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mire kötelez a kötelezõ? Gondolta? A kötelezõ biztosítás a biztosítókat is kötelezi!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-04-02 11:25:34
Az ember nem szereti a kötelezõ dolgokat, de kénytelen tudomásul venni. Ilyen a kötelezõ gépjármû- felelõsség biztosítás (KGFB) is. Viszont mint minden „rosszban” azért ebben is van valami jó, ráadásul sokkal több, mint azt sokan gondolnák. Megkockáztatom, hogy a közlekedésben résztvevõk kilencven százaléka a mai napig nincs tisztában azzal, hogy mi mindenre jó a „kötelezõ”.

Ha például valaki személyi sérüléssel járó közúti balesetet szenvedett, akkor a sérülése mértékétõl függõen számára nem-vagyoni kártérítés jár az okozó jármû KGFB-a terhére. Ráadásul az elmaradt kártérítések, a balesettõl számítva visszamenõleg öt évre érvényesíthetõek.

7806_biztosts3.jpg

Magyarországon a lakosság körében nem elterjedt az az ismeret, hogy a nem-vagyoni kártérítéseket, ezen belül a személyi sérüléseket, az ezekbõl adódó károkat, hátrányokat is lehetséges kártalanítani a KGFB-ból. Az európai törvények tartalmazzák azt a lehetõséget, mely szerint a KGFB alapján érvényesíthetõ a közúti balesetben 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedõ személyek kártérítése. A történetben az a legszebb, hogy a balesetet szenvedõknek nem szükséges egyéb biztosítással is rendelkezniük. Káruk rendezésére elégséges feltétel a balesetet okozó gépjármû felelõsségbiztosítása.

Ezek alapján dolgozik nemrégóta Magyarországon az Európai Kártérítési Ügyintézõ Központ (EuKK). A cég a legnagyobb európai kártalanítási csoport (EUCO) magyarországi képviselõje, amelynek fõ tevékenysége a megfelelõ kártérítés ügyintézés a közúti balesetben megsérült személyek részére. Az EuKK az egész ország területére vonatkozóan ellátja az ügyintézést, és erre szakosodott saját ügyvédekkel, ügyvédi irodákkal mûködik együtt.

Miután e hír eljutott hozzánk, az információ megerõsítése céljából megkerestük Fekete Csabát, az Európai Kártérítési Ügyintézõ Központ kiemelt képviselõjét, s arra kértük, cáfolja vagy erõsítse meg a hírt.

A szerk.: - Az Önök cége milyen ügyekben tud segíteni?

FCs: - Minden olyan közúti balesetben megsérült személynek tudunk nem-vagyoni kártérítést szerezni ahol az illetõ a baleset bekövetkezésében vétlen volt, vagy max. 50%-ban volt vétkes, 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett és az okozó gépjármû azonosítható, vagy cserbenhagyás esetén egyértelmû a cserbenhagyó vétkessége.

A szerk.: - Mennyi az elévülés idõ egy-egy ügynél?

FCs: - A magyar jogszabályok alapján a baleset bekövetkezésének napjától számítva öt éven belül kell az esetet bejelenteni a biztosítónak. Maga a kártérítési eljárás késõbb is megtörténhet, lényeg, hogy a bejelentés öt éven belül valamikor megtörténjen.

A szerk.: — Az emberek Magyarországon viszolyognak a peres ügyektõl. Gyakran inkább veszni hagyják a pénzüket, tartanak a hosszas procedúráktól. Nem beszélve arról, hogy olykor egy peres ügy elindítása is komoly pénzkiadással jár. Ha önök képviselik a károsultat, akkor õk mire számíthatnak?

FCs: — Igen, ezt tapasztaljuk. Gyakran mondják ügyfeleink, hogy nincs pénzük ügyvédre! Cégünk sikerdíjra dolgozik, tehát elõzetes költségek nélkül indítjuk el az ügyeket. Nálunk az ügymenet a következõ: Cégünk elõször megvizsgálja az adott ügyet, majd dönt, elvállalja-e az ügyfél képviseletét. Ez bárki számára ingyenes szolgáltatás. Ezután szerzõdést kötünk ügyfelünkkel jogi képviseletének ellátására. Egy adott ügy jogi képviseletének felvállalását cégünk olyan komolyan vesszi, hogy ügyfeleinknek sem a szerzõdés aláírásakor, sem késõbb semmilyen pénzügyi kockázata nincs, magyarul a teljes eljárás az ügyfelek részérõl egyetlen forint hátránnyal sem jár.
7806_biztosts2.jpgA szerk.: - Ennyire biztosak a dolgukban?

FCs: — Az ide vonatkozó uniós és hazai jogszabályok egyértelmûek. Erre szakosodott jogi specialistáink minden megkeresésrõl 98%-os pontossággal meg tudják mondani, hogy az adott ügy felvállalható, vagy sem.  Elõzetes költség nélkül dolgozunk, vagyis nálunk nincs semmiféle kezelési vagy regisztrációs díj. Az ügy megoldása után a megszerzett kártérítésbõl kapunk méltányos jutalékot sikerdíjként. Sõt! Annyira biztosak vagyunk a dolgunkba, hogy ügyfeleinknek akkor sem keletkezik semmilyen kiadása, ha kárigényét peren kívül nem tudjuk elintézni.

A szerk.: - Tehát elsõsorban peren kívüli megegyezésre törekednek?

FCs: - Igen, hiszen ez mindkét fél számára az egyszerûbb és gyorsabb megoldás. Hozzá kell azonban tennem, hogy ez egy adott üggyel kapcsolatban csakis méltányos összeg lehet, a kártérítési összegre a biztosítók felöl, méltánytalan ajánlatot nem tudunk elfogadni.

A szerk.: — Úgy vélem, a biztosítók is jól képzett jogászokkal rendelkeznek. Valószínûleg tudják, hogy önök jogosan nyújtják be követeléseiket. Egy már elkezdõdött kártérítési ügyben elõfordulhat, hogy a biztosító önállóan peren kívüli megegyezést ajánl fel a károsultnak az olcsóbb megoldás reményében. Ki tudják ezt védeni?

FCs: — Mi erre kellõen odafigyelünk. Figyelünk arra, hogy ügyfeleink sérülésüknek, káruknak megfelelõ kártérítésben részesüljenek és ne fogadjanak el méltánytalanul alacsony összeget. Még ha hajlik is ügyfelünk az ilyen megegyezésre, felhívjuk a figyelmét arra, hogy ne mondjon le további kártérítési igényérõl. A biztosítók eljárása legtöbbször az, hogy a kártérítési összeg kifizetése elõtt egy lemondó nyilatkozatot iratnak alá az ügyféllel, melyben az üggyel kapcsolatban kizárnak minden további kártérítési igényt. Ez elfogadhatatlan, hiszen egy balesetben eltört végtag, vagy elszakadt ízület mûtétjét követõen a sérülés akár évek múlva kiújulhat és az újabb beavatkozásokból eredõ károkat is térítenie kell a biztosítónak. Itt szeretném megjegyezni, hogy már lefolytatott és kifizetett esetekben is sokszor van mód további kártérítési igény benyújtására, mert például lehet olyan személy, aki a sérültet otthon hónapokig ápolta, vagy halálos tragédia esetén olyan közvetlen hozzátartozó, aki kimaradt a kártérítésbõl. Ezért egyetlen ügyre sem mondható ki hogy lezárt, amíg azt szakértõink meg nem vizsgálták.

A szerk.: — Szemléltetné néhány példán keresztül, hogy adott kár esetén milyen kártérítésre számíthatnak leendõ ügyfeleik? Vagy ez talán üzleti titok?

FCs: — Mi senkit nem kecsegtetünk nagy számokkal! Annál is inkább, mert minden eset más és elõzetesen mi sem tudjuk megmondani, hogy mekkora lesz a kártérítés összege. A megkezdett ügyekben a kárigény biztosítók felé történõ benyújtását követõen ügyfelünket értesítjük az igényelt kárértékrõl. Azonban nyugodt lehet minden ügyfelünk, hogy a törvényesség keretein belül a maximumot harcoljuk ki számára, hiszen ez a saját érdekünk is, a mi sikerdíjunk is ezen múlik.

A szerk.: — Ennek kapcsán kérdem, igaz-e az a hír, hogy önök nem csak a konkrét sérült személy, hanem hozzátartozójának kárigényét is érvényesítik?

FCs: — Sajnos nagy gyakorisággal tapasztalható, hogy nem csak azok az emberek sérülnek, akik közvetlen részt vettek egy balesetben. Elég belegondolni abba, ha valakihez éjszaka bekopognak, hogy õ-e annak a személynek a hozzátartozója, aki röviddel ezelõtt balesetet szenvedett. Ezek az emberek is e baleset kapcsán szereztek olykor életre szóló hátrányt, sérülést. Miért ne érvényesítenénk jogos kárigényeiket! Számtalan hasonló példát tudnék mondani.

A szerk.: — Magyarország híres arról, hogy a törvénykezés malmai is lassan õrölnek nálunk. Leegyszerûsítve, egy ügyfél mennyi idõn belül számíthat kártérítésre?

FCs: — Mint említettem, elsõsorban peren kívüli megegyezésre törekszünk és ez, az esetek 98%-ban létre is jön, tehát ha egy mód van rá, nem megyünk el a polgári peres eljárásig, amely valóban egy hosszas procedúra. Van összehasonlítási alapom a cégcsoport lengyel, illetve cseh vállalataival és büszkén mondhatom, nem nagyon vagyunk lemaradva. A tapasztalataink alapján, ma Magyarországon az átlagos érvényesítési idõ, vagy a peren kívüli megállapodás 120-150 nap, de ez egyre rövidül, miután a biztosítók egyre inkább belátják a kárigények jogosságát. Elsõdleges céljaink közé tartozik, hogy Magyarországon is lerövidítsük ezt az idõszakot. Tudjuk, hogy ez nem lesz könnyû harc! Az Európában elért sikereinket érvényesíteni kívánjuk Magyarországon is! Egy nemrég lezárt (nem kis összegû) kártérítési igényünk átfutási ideje például a beadástól számítva mindössze 16 nap volt!

7806_biztosts4.jpg

A szerk.: — Ön kártérítési ügyekben komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik. Milyenek a kezdeti benyomásaik?

FCs: — A tájékozatlanság lepett meg! Az emberek általában nem tudnak errõl a kártérítési lehetõségrõl! A biztosítást eladónak csak a minél több szerzõdéskötés a célja. Bár az a tapasztalat, hogy sok esetben õk sem tudják, hogy ügyfeleik milyen kárigénnyel élhetnek. A másik tapasztalatom, hogy a biztosítók csak addig szeretik az ügyfelet, amíg az befizeti a díjat. Amikor kárigénye van, megváltozik a felállás. Akkor már különbözõ kifogásokat találnak. A biztosítók nagy része nem szimpatizál velünk. Ez az õ szempontjukból érthetõ. Így volt ez Lengyelországban, Csehországban is, de aztán megváltozott a magatartásuk. Tudom, itt is megváltozik majd, bár bizonyára nem fognak tárt karokkal várni.

A szerk.: — Nagyon magabiztosnak tûnik. Csak a nemzetközi tapasztalataira alapoz? Milyen további terveikkel rendelkezik a cégcsoport?

FCs: — Kétségtelen, hogy nagy eredmények vannak mögöttünk! A Europejskie Centrum Odszkodowañ S.A. lengyel anyavállalat nyolc évvel ezelõtt kezdte meg mûködését. Négy éve vagyunk jelen Csehországban, egy éve Magyarországon és fél éve Szlovákiában. Ez idõ alatt nemzetközi szinten közel 60.000 lezárt ügy áll a hátunk mögött, melyben az ügyfelek kézhez vették jogos kártérítési összegüket. Tõkeerõs cég vagyunk, 2010. december 29-étõl ott vagyunk a varsói tõzsdén. 2013-ban a cseh tõzsdén is megjelenünk illetve 2014-ben a magyar tõzsdén is. 2012 második félévében elindítjuk a romániai irodánkat, melynek jogi elõkészítése jelenleg is folyik és 2013-ban az ukránt is. De itt nem állunk meg, terveinkben szerepel Olaszország, Spanyolország és más EU-s tagállamok is. Tapasztalataink azt mutatják, hogy munkánkra szinte minden Uniós országban szükség van és biztos vagyok abban, hogy Magyarországon is sokan igénybe veszik segítségünket.

7809_biztosts001.jpg

A szerk.: - Mitõl ilyen hatékonyak?

FCs: - Az elmúlt nyolc év alatt nagyon komoly nemzetközi elismerésre tettünk szert, köszönhetõen a nemzetközi és országos biztosítási törvényeket kivallóan ismerõ jogi specialistáinknak, és kitartásunknak. Ezt természetesen a nagy biztosító társaságok nemzetközi anyavállalatai mind látják és ha nem is örülnek, mégis elismerik tevékenységünket és tudják, hogy számolni kell velünk. Ezt minden országban a kihelyezett biztosító-leányvállalatok egyre inkább megtapasztalják és egyre komolyabban veszik az EuKK-s emblémával érkezõ kárigényeket. Ezzel együtt még így is azt kell, hogy mondjam, csak porszem vagyunk a gépezetben, hiszen a statisztikák szerint csak Magyarországon évente több mint 25.000 üggyel lehetne számolni. Ezek kárrendezésére a biztosítók anyagilag természetesen fel vannak készülve, hiszen megvannak a kockázatelemzéseik. Ebbõl látható, hogy még rengeteg lehetõség van elõttünk és nem kell attól tartani, hogy munkánkkal bármely biztosító társaságot egy kicsit is térdre kényszerítenénk.  Viszont ügyfeleinknek ami jár az jár és azt minden esetben kiharcoljuk.

A szerk.: - Hogyan találják meg az ügyfeleket?

FCs: - Jogos a kérdés. Nem ülhetünk karba tett kézzel, hátha bekopog valaki az ajtón! Minden országban arra törekszünk, hogy egy hatékony, jól szervezett kereskedelmi képviselõi hálózatot építsünk ki. A képviselõk nem az ügyfelet képviselik, hanem az Európai Kártérítési Ügyintézõ Központot. Megtalálják az ügyfeleket, a cég képviseletébe megkötik velük a szerzõdést, beszerzik a szükséges dokumentumokat és ezután az ügyet átadják a cég jogi osztályának. Az ügyfelet természetesen az EuKK képviseli a biztosítóval szemben. A kereskedelmi képviselõknek csupán ügyfeltáró, adatgyûjtõ feladatuk van, viszont ez a munka a cég számára a legfontosabb, ettõl várjuk a minél több ügyszámot.

A szerk.: - Kibõl lehet kereskedelmi képviselõ és mennyit lehet ezzel keresni?

FCs: - A kereskedelmi képviselõi jogkör egy Megbízási Szerzõdés aláírásával szerezhetõ meg, vagyis nem bejelentett állásról van szó, tehát bárki lehet kereskedelmi képviselõ (aki magyar állampolgár, büntetlen elõéletû és elmúlt 18 éves) akár alkalmazott, nyugdíjas, munkanélküli, vagy kismama. Egyetlen feltétel egy alapképzés egyszeri elvégzése, ami egy négyórás elõadás meghallgatásából áll és az ára mindössze 3.000 ft. A megszerzett kereskedelmi képviselõi jogkör soha nem jár le, nem kell az alapképzést soha megismételni és az visszavonásig érvényes. A kereskedelmi képviselõi hálózat hatékony mûködéséhez egy hét éve a cégcsoportnál jól bevált és büszkén mondhatom azóta is változatlan formában mûködõ nagyon hatékony jutalékos rendszer áll rendelkezésre. A rendszer rendkívül igazságos, csak az elvégzett munka arányában kaphat bármely kereskedelmi képviselõ jutalékot a biztosítók által kifizetett kártérítési összegek sikerdíjából. Kereskedelmi képviselõként dolgozhatunk „magányos farkas”-ként is, de lehetõség van akár csapatba is összeállni. A rendszer mindkét megoldást külön-külön is és együtt is figyelembe tudja venni és a legigazságosabban honorálni. Valóban büszkén mondhatom el, hogy kereskedelmi képviselõként már néhány hónap alatt EU-s szintû jövedelem érhetõ el és figyelembe véve a fentebb említett lehetséges éves ügyszámot, az egyéni jövedelmi lehetõségek szinte végtelenek, itt minden már csak az egyéni akaraton múlik.

7806_biztosts5.jpg

A szerk.: - Mi lehet a végsõ cél?

FCs: - Cégünk végsõ célja minden országban az, hogy az egyszerû csatlakozási és alapképzési lehetõséget bárki számára biztosítva, létre jöjjön egy olyan országos kereskedelmi képviselõi hálózat, amely lefedi az egész országot és ha bárhol történik egy személyi sérüléssel járó baleset, akkor ott legyen a közelben egy EuKK-s kereskedelmi képviselõ, aki az ügyet behozza a céghez, hogy a sérült részére a lehetõ legmegfelelõbb nem-vagyoni kártérítés lehessen biztosítani. Én arra buzdítok mindenkit, hogy vegyen részt egy alapképzésen. Sem az elõadás hossza, sem az ára nem lehet akadály senkinek és soha nem kell megismételni. Viszont ha most nem is akar, vagy tud az illetõ velünk dolgozni, bármikor megtörténhet, hogy ismeretségi körében valaki balesetet szenved és akkor az illetõnek a legmagasabb kártérítési összeget tudja megszerezni, miközben õ maga nagyon komoly jutalékot tehet zsebre.

A szerk.: - Hol és mikor vannak alapképzések?

FCs: - Alapképzések havonta egy-két alkalommal minden nagyobb városban vannak, általában délután 4 órai kezdéssel. Ezek idõpontjáról honlapunkon lehet informálódni.

A szerk.: - Hol lehet az elmondottakról tájékozódni?

FCs: - Tájékozódni, valamint sérültként, vagy munkatársként jelentkezni az alábbi honlapon lehet:

www.kartalanitas.x3.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!