2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A táblagépek vetnek véget a PC-korszaknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-04-02 12:22:54
Az Apple vezérigazgatójának, Timothy D. Cooknak a jóslata szerint biztosan elérkezik az a nap, amikor az Apple iPadéhez hasonló táblagépek eladásainak száma meghaladja a hagyományos PC-két. Ez az elõrejelzés számos olyan elemzõ szakember, illetve tapasztalt technológiai ipari vezetõ véleményére támaszkodik.

Õk azt állítják, hogy az iPad-értékesítések növekedésének meredek felfutása az Amazon.com és a Microsoft hasonszõrû konkurens gyártmányainak is lendületet ad, és már csak az a kérdés marad nyitva, hogy ez a piac mikor haladja meg a számítógépékét. Mert az egyértelmû, hogy valamikor meg fogja haladni.

A farok csóválja?


A táblagépek eladásainak valószínûleg igen jót tesz az iPad még nagyobb felbontású kijelzõvel büszkélkedõ új változatának a megjelenése. Az iPhone-ok és az iPadek ismételt kiadásával az Apple úgyszólván mûvészi szintre emelte eszközeinek finomhangolását: egyre jobb felbontású kijelzõkkel, egyre nagyobb teljesítményû processzorokkal és egyre gyorsabb hálózati kapcsolódási lehetõségekkel érkeztek az újabb változatok - a vevõkör további szélesítéséhez szükséges különbözõ "üveggyöngyökrõl" nem is beszélve.

És persze fontos a kommunikációs körítés, a várakozás fokozása is: az Apple egyik szóvivõje, Trudy Muller, két nappal az iPad3 jellemzõit bemutatni hivatott tájékoztató elõtt még azt sem volt hajlandó elárulni a The New York Times munkatársának, hogy mi lesz a célja a San Franciscó-i eseménynek.

Az, hogy a táblagépek értékesítései meg fogják haladni a számítógépékét, tipikus "a farok csóválja a kutyát" jelenség. Az iPad-gyártás, amelyik 2010-es bemutatkozásakor az Apple kellemes melléküzletágának látszott, a cég kiváltságos területévé vált: a tavalyi karácsonyi idõszakot is magában foglaló negyedévben 9,15 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, amely az Apple teljes jövedelmének körülbelül 20 százalékát jelenti. A vizsgált három hónapban alatt eladott 15 millió darab iPad több mint kétszer annyi, mint az egy évvel korábbi hasonló idõszakban értékesített mennyiség.

Besegítenek a vetélytársak

Hogy még csábítóbb legyen a kategória, az Amazon is bemutatta az iPad elsõ valódi versenytársát, a 199 dolláros Kindle Fire-t.  Bár az Amazon nem tesz közzé értékesítési adatokat, néhány elemzõ úgy becsüli, hogy az említett negyedévben körülbelül négymillió ilyen táblagép találhatott gazdára.

Késõbb az év folyamán számos hardvergyártó hoz majd forgalomba táblagépeket a Windows 8-ra, a Microsoft új, érintõképernyõ-barát operációs rendszerére alapozva, és ez további hajtóerõt jelenthet a kategória piacának. "A táblagépek vitathatatlanul kirobbanó erõben vannak" - jelentette ki Brad Silverberg, a seattle-i Ignition Partners kockázati befektetõje, aki korábban a Microsoftnál is betöltött vezetõ tisztségeket, majd sietve hozzátette: a "táblagép", amelyrõl beszélt, fõként az értékesítéseket tekintve meghatározó iPadet jelenti.

Maga a táblagép-kategória még nincs ezen a szinten. 2011-ben a Canalys nevû technológiai kutatóintézet becslései szerint még hatszor annyi PC-t értékesítettek, mint amennyi táblagépet, de ez is hatalmas változás az egy évvel korábbi állapothoz képest: az iPad debütálásának évében, 2010-ben még 20:1 volt ugyanez a mutató.

Az utóbbi két évben a számítógép-eladások stagnáltak, míg az iPad-értékesítések meredeken emelkedtek. Tavaly év végén további növekedést generált a piac számára a Kindle Fire és a Barnes & Noble Nookja. Az Apple is joggal bízik a táblagéppiacban: az iPad majdnem 40 százalékkal hozott többet a cég konyhájára a karácsonyi szezonban, mint a számítógép-üzletág zászlóshajójának számító Macintosh.

Öt év múlva lesz az õrségváltás?

"Az elsõ szállítások elindulásától kezdve hittük - nemcsak én, hanem sokan az Apple-nél -, hogy a táblagépek piaca meg fogja haladni a PC-piacot, és csak idõ kérdése, hogy ez mikor következik be" - szögezte le magabiztosan az Apple vezérigazgatója nemrégiben a Goldman Sachs befektetõi konferenciáján. Gene Munster, a Piper Jaffray egyik elemzõje úgy véli, hogy Cook jóslata 2017-ben válik majd valóra, mások szerint viszont a táblagépek ennél hamarabb juthatnak fel a csúcsra.

A finn Asymco szakértõje, Horace Dediu például egy március elején kelt blogbejegyzésében részletesen érvelt amellett, hogy a táblagépek piaca már 2013 során túlnõ a hagyományos gépekén. Elõrejelzését arra alapozza, hogy az Apple mellett mind több vetélytárs markáns megjelenésére lehet számítani ezen a piacon: az Amazon Kindle Fire-jétõl, a Windows 8 alapú készülékeken át a Google okostelefon-platformon kiemelkedõ sikerû Androidjára épülõ táblagépekig.

Tim Bucher, aki vezetõ tisztségeket töltött be az Apple-nél, a Microsoftnál és a Dellnél is, szintén biztos abban, hogy a táblagépek "abszolút értelemben" lekörözik a PC-ket: a tendenciát egyértelmûvé teszi, hogy a vevõkört fõként a fiatalabb korosztály alkotja. Amint az amerikai napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, az idõsebb korosztályhoz tartozók számára kevésbé vonzó az újfajta eszközök révén kialakítható interaktív kapcsolat. Ezt jól mutatja a YouTube-on publikált videók tartalmi összetétele is: alig találni olyan, iPadrõl feltöltött videót, amelyik ne kisgyermekeket vagy állatokat mutatna be.

Hogy akkor milyen idõpontra is várható a számítástechnikai ipart évtizedeken át meghatározó PC-k uralmának vége?

Egy 2010-es konferencián elmondott elõadásában Steve Jobs sajátos párhuzammal jellemezte az általa poszt-PC-érának nevezett idõszakot: a számítógépeket olyan teherautókhoz hasonlította, amelyek egészen addig uralták az autóipart, amíg a társadalom távolabbra nem kezdett kerülni mezõgazdasági gyökereitõl. "A PC-k - miként a teherautók - ugyanakkor sokáig megmaradnak még, mivel jelentõs értéket képviselnek, és sok ember fogja használni õket" - hangsúlyozta akkor az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója.

Legutóbbi beszédében Timothy D. Cook, a cég új vezetõje sem a PC-ipar halálát jósolta, bár azt hangsúlyozta, hogy az iPadek bekebeleztek néhány részpiacot - inkább a Windows alapú számítógépek, mint a Mac-ek rovására. Ez különösen igaz a PC-k egyik kategóriájára: az olcsó netbookok értékesítései az utóbbi pár év során meredek hanyatlásnak indultak. A finn szakértõ, Horace Dediu szerint az iPadek a PC-k másodlagos vagy harmadlagos piacáról viszik el a vevõket, és sokan nem lecserélni fogják számítógépeiket, hanem kiegészítõ eszközként ezekhez veszik meg a táblagépeket.

Elmosódik a kategóriák közti határ

Nem tétlenkednek a hagyományos PC-k gyártói sem. Bár a dobozszerû asztali gépek részesedése egyre csökken a PC-üzletágon belül, az Apple MacBook Airje és az Intel-processzorokkal szerelt windowsos laptopok ultrabooknak nevezett kategóriája képes újraértelmezni a hagyományos, kagylóhéjszerûen nyíló notebookok fogalmát: olyan szupervékony eszközök, amelyek mind jobban hasonlítanak a táblagépekre.

A Windows 8 azzal kecsegtet, hogy még inkább képes lesz felrázni a számítógép-tervezõ szakembereket. A Microsoft és hardvergyártó partnerei olyan laptopokat mutattak be, amelyek billentyûzete körbeforgatható, vagy akár el is távolítható, így azok máris átváltoztathatók táblagépekké.

"A táblagépek és a PC-k piaca mindinkább összemosódik - vonta le a következtetést Tim Coulling, a Canalys elemzõje. - Számos formai újításnak leszünk még tanúi, és ember legyen a talpán, aki majd meg tudja mondani, hogy melyik készülék a táblagép, és melyik a PC."

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!