2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Leváltja-e a laptopot az iPad?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-10 10:08:51
Egyre több informatikai szakértõ jósolja azt, hogy az iPad nemsokára leváltja a hagyományos számítógépet. Erre talán még várni kell, de az biztos, hogy jó úton halad ebbe az irányba az Apple táblagépe. Megnéztük, hogyan teljesít az iPad a hétköznapi feladatok végrehajtásakor.

Nemrég olcsóbb riválisaival hasonlítottuk össze az iPadet. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan boldogulunk a mindennapokban számítógép nélkül, kizárólag az Apple táblagépére támaszkodva. A cég legújabb tabletje ugyanis pontosan annyiba kerül, mint egy átlagos notebook: legolcsóbb, 16 gigabájtos és csak wifit támogató változata százötvenezer forint, egy 64 gigabájtos modell ára azonban már több mint kétszázezer.

Újabb szoftvereivel az iPadet már anélkül is használatba veheti a vásárló, hogy a számítógépéhez kellene csatlakoztatni: elegendõ, ha van otthon wifi-elérés, amelyen keresztül a saját Apple-fiókot létrehozza, innentõl kezdve pedig gyakorlatilag minden szolgáltatás hozzáférhetõ.

Plusz húszezerért kényelmesen gépelhetünk

A magyarok számára nem ideális írógép a tablet, mivel az ékezetes karaktereket csak a magánhangzók másodlagos funkciójaként lehet elõhívni. Bár az ékezetes karakterek elõcsalogatásához már elegendõ az ujjbegyet felfelé húzni a magánhangzón, a folyamatos gépelést még ez is jelentõsen lassítja. Az androidos tabletektõl eltérõen ráadásul az iPad beépített szoftveres billentyûzetének kialakítását nem lehet variálni: ugyan magyar ékezetes karaktereket is tartalmazó appot le lehet tölteni ingyen a géphez, ez csak saját magában teszi lehetõvé a jegyzetelést, ha például e-mailt akarunk írni, mindig át kell másolni ebbõl a programból a levelezõbe a kész szöveget.

Forrás: Apple
Az Apple Wireless Keyboardból magyar ékezetes változat is készül

Megoldást jelenthet egy bluetoothos Apple Wireless Keyboard megvásárlása: a húszezer forintos billentyûzetbõl magyar ékezetes változat is létezik. Ezt praktikusan  csak a hozzá illõ tokkal együtt lehet használni az iPaddel, ami további nyolcezer forintba kerül, viszont ugyanúgy lehet gépelni rajta mint egy notebookon, egyedül a különálló billentyûzet akkumulátorának töltésére kell odafigyelni, ezt azonban néhány havonta elegendõ elvégezni.

A tévéhez csatlakozik, a pendrive-ot felejtsük el

Az iPadet monitorhoz vagy tévéhez is lehet csatlakoztatni, ehhez azonban szükség van a tízezer forintos AV digitális adapterre, amelyet a tablet alsó csatlakozójába lehet bedugni (mellette töltõkábel is csatlakoztatható), segítségével bármilyen HDMI-csatlakozóval rendelkezõ tévén és monitoron megjelenik az iPad képe. Ilyen módban a külsõ billentyûzettel ugyanúgy lehet gépelni, mint egy laptopon, az egeret pedig a táblagép érintõképernyõje helyettesíti.

A tévés, monitoros használat során némi gondot jelent az, hogy a mai tévék szélesvásznúak, a táblagép képaránya azonban hagyományos, így a fõmenü mellett jókora fekete csíkok jelennek meg a tévén. Ha filmet, YouTube-klipet vagy fotót nyitunk meg, az szerencsére széles vásznon jelenik meg a tévén, így az iPad médialejátszóként is megállja a helyét. Létezik olyan okostelefonos applikáció is, amellyel távirányítani lehet a táblagépet, és olyan is, amely támogatja az összes ismert fájlformátumot. A régebbi típusú monitorokhoz VGA-kábelt is lehet venni az Apple-tõl 8500 forintért.

Forrás: [origo]
Rádugható, de nem ad elég feszültséget a pendrive-nak az iPad

 

Camera Connection Kit néven olyan adapter is kapható az iPadhez, amely SD-kártya-olvasót, illetve a kamerák USB-kábelének illesztését teszi lehetõvé. Digitális fotókat valóban gond nélkül be lehet olvasni az iPadbe az adapterrel, a Panasonic TZ7-es kamerával rögzített videókat azonban nem sikerült felismertetni az iPaddel, amely a pendrive vagy kártyaolvasó bedugására is hibaüzenettel válaszolt. Mivel az iPadbõl a legdrágább változat is csak 64 gigabájt adatot tud tárolni, ha valaki csak táblagépet akarna használni, annak egy hálózati merevlemezt kell beszereznie, hiszen az Apple felhõalapú szolgáltatásai itthon ezt még nem tudják kiváltani, az iTunes boltban például magyar nyelvû filmek nem kaphatók.

Híreket olvasni tökéletes, webet böngészni nem

Nem feltétlenül kell tévéhez kapcsolni az iPadet, a legújabb generációs változat extra nagy felbontású képernyõjén sokkal jobban olvashatók a betûk, mint a legdrágább monitoron. A nagy hírportálok mindegyike rendelkezik saját ipades applikációval, de a Flipboard nevû ingyenes programmal az internetes hírek olvasása is a papír magazinokhoz hasonló élménnyé válik.

Nem lehet azonban szó nélkül hagyni azt, hogy az iPaden semmilyen Flashben készült tartalom nem nyílik meg. Ez azt jelenti, hogy a Honfoglaló például nem érhetõ el róla, de például a FarmVille-ból és a Farmeramából létezik ipades verzió, bár részleges kárpótlást jelenthet, hogy az iPadre rengeteg más ingyenes vagy olcsó játékot be lehet szerezni.

Forrás: [origo]
Az ingyenes Flipboarddal élmény internetes híreket olvasni

Ugyanakkor ha az ismerõs a Facebookra nem valamelyik ismert videomegosztón lévõ klipet ajánlj figyelmünkbe, azt is bajos lesz megnézni a tableten, és üres ablakok fogadnak majd a cégek, éttermek vagy hotelek mozgóképes elemeket tartalmazó honlapjain is. IPaden egyelõre internetes adóbevallást sem lehet készíteni, bár az Ügyfélkaput el lehet érni beépített böngészõjérõl, noha nem minden funkciója mûködött teljesen tökéletesen. Az okostelefonokhoz hasonlóan az iPadre is elérhetõ a Skype, és az összes ismert chatprogram elérhetõ a táblagépre, és ezeket kényelmesen lehet használni a beépített kamerákkal, mivel semmilyen konfigurálásra nincs szükség.

A fotókat csípõbõl lekezeli, a videókkal meggyûlik a baja

Négy euróért, vagyis mintegy ezerkétszáz forintért lehet megvenni az App Store-ban az Apple saját fotószerkesztõ programjának, az iPhotónak az ipades kiadását, amelynek tudása gyakorlatilag a Google Picasának felel meg. Az Apple fejlesztõi nagyon ügyesen alakították ki a program érintõképernyõs kezelõfelületét, minden egyes segéd valódi tárgyat - például ecsetet, tekerõgombot - formáz, könnyû felismerni, mi mire szolgál. A tableten retusált fotók egyszerûen megoszthatók a közösségi oldalakon is.

Forrás: [origo]
Az iMovie iPades verziója zseniális, de a formátumokkal meggyûlik a baja

A szintén négy dollárba kerülõ videoszerkesztõ applikáció, az iMovie kipróbálásakor is rendkívül elégedettek voltunk. A program beépített sablonjai segítségével zseniális jeleneteket lehet komponálni amatõr, akár az iPad saját kamerájával rögzített felvételekbõl is. A sablonok mellett a program egy sor hangeffektust, háttérzenét tartalmaz, a videók közé beillesztett fotókat pedig a kész mûben automatikusan mozgatja vagy zoomolja a program, hogy ne legyen unalmas bámulni õket. Sosem gondoltuk volna, hogy az iPad ilyen zseniálisan alkalmas videovágásra, bár komoly problémát jelent, hogy számos videoformátumot nem támogat - a próbaképp rádugott Sony kamkorder felvételeivel sem tudott mit kezdeni - ezek használatához pedig bonyolult konvertálást kell elvégezni, amelyhez számítógépre is szükség van.

Az Office-klónra pénzt kell szánni

Mivel Word, Excel és Powerpoint nem készült az iPadre, valamilyen alternatív megoldást kell választania az irodai szoftverre igényt tartó felhasználóknak. Az elõbbi programok Apple-es megfelelõi a Pages, a Numbers és a Keynote nevet viselik, és darabjuk 2400 forintba kerül, így a teljes Office-csomag kiváltása tehát több mint hétezer forintba kerül a tulajdonosnak: mindhárom szoftverrel látványos dokumentumokat lehet létrehozni, kezelõfelületeik is pazarul festenek, de használatuk megszokást igényel, a szakdolgozat írása elõtt mindenképp be kell gyakorolni.

Forrás: [origo]
Az Apple irodai szoftverei még tableten is sokkal szebbek a Microsoft Office-nál

A Google Docsból hivatalos app nem készült iPadre, csak külsõs cégek sokszor kissé zavarosan használható appjai érhetõek el, és tovább ront a helyzeten az is, hogy az Apple saját programjai nem mûködnek a Google böngészõben futó irodai szoftvereivel.

Kiváltja a PC-t az iPad?

Próbáink nyomán arra jutottunk, hogy az iPad egyelõre nem képes minden területen kiváltani a hagyományos számítógépet, de az biztos, hogy jó úton jár afelé. Bár a használatát jelentõsen nehezíti, hogy még egy egyszerû pendrive-ot sem lehet rádugni, az iPad akkumulátoros üzemideje a drágább laptopokat is maga mögé utasítja. Internetes hírek olvasására jelenleg az Apple tabletje a legideálisabb eszköz, de az általános böngészést jelentõsen korlátozza a Flash támogatásának hiánya, amelyet csak kismértékben ellensúlyoz a rengeteg elérhetõ ipades játék.

A digitális fotókat  minden tekintetben professzionálisan kezeli a táblagép, de a videoformátumok bábeli rengetegétõl még az Apple mérnökei is megrettentek. Az ipades irodai alkalmazások ugyan jóval olcsóbbak a PC-s Office-nál, de egy hagyományos számítógépen az ingyenes LibreOffice is bõven képes kiszolgálni egy átlagembert, ahhoz képest a hétezer forintos felár borsosnak számít. Utánaszámoltunk annak is, mennyibe kerül a legolcsóbb új iPad akkor, ha a laptop kiváltásához szükséges minden extra kütyüt - tévéadaptert, kártyaolvasót, tokot - megveszünk, mintegy 46 ezer forintos extra költségre kell számítani, a teljes értékû munkához szükséges applikációk pedig további tízezer forintos költséget jelentenek, ami elég horribilis felárnak számít.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!