2024. április 24. Szerda, György.
 
A helyi közlekedést helyközi járattal oldják megForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-11 09:12:45
Soron következõ testületi ülését március 29-én tartotta városunk képviselõ testülete. Egyebek közt döntöttek az április 1-vel megváltozott helyi autóbusz közlekedésrõl, elfogadták a rendõrség, a polgárõrség beszámolóját, hozzájárulásukról biztosították a házi szociális ellátást végzõ alapítványt, illetve betéti társaságot, módosították az adható kitüntetések körét, hatályon kívül helyeztek két önkormányzati rendeletet.

Elsõként a helyi autóbusz közlekedésrõl döntöttek. Ismeretes, hogy lakossági fórumon is foglalkoztak már a menetrendszerinti autóbuszjáratok átalakításával, ugyanis a Hajdú Volán Zrt-vel megkötött szerzõdés óta eltelt idõben kedvezõtlen változások álltak be, a cég vesztesége évente meghaladta az ötmillió forintot. Muraközi István polgármester aláhúzta: nem megszüntetésrõl van szól április 1-tõl, hanem átszervezéssel, mégpedig a menetrend szerinti helyközi járatokkal oldják meg a helyi autóbusz közlekedést. A diákbérletek ára olcsóbb lesz, míg a felnõtteké drágább. Ezért a közszférában dolgozó 33 fõ részére a díjtétel növekedést átvállalja az önkormányzat – jelentette be. A késõbbiekben pedig a tapasztalatokról, a helyközi járatok kihasználtságáról tájékozódnak majd – fûzte hozzá.

A rendõrkapitányság beszámolójának elfogadása elõtt, Balázs József képviselõ javaslattal élt: kiegészítésként köszönje meg az önkormányzat a rendõrség elmúlt évi eredményes munkáját. Dr. Lingvay Csaba rendõr alezredes, rendõrségi fõtanácsos, kapitányságvezetõ egyre javuló közbiztonsági mutatókról számolt be. Eszerint az ismertté vált bûncselekmények száma a kapitányság mûködési területén 13 %-al csökkent a 2010-eshez képest. Ugyancsak csökkent a vagyon elleni bûncselekményeké is: 52,3 %-ra. A betöréses lopások száma 22,6 %-al, a lakásbetörések száma 21,3%-al. Berettyóújfaluban is hasonló tendenciát mutat a bûncselekmények alakulása: 2008-hoz képest 37,2 %-al csökkent. A személy elleni jogsértések száma 51,8%-ról 41-re csökkent. A vagyon ellen elkövetett bûncselekmények számát 42,4%-al sikerült csökkenteni – derült ki a beszámolóból. Gyula Ferencné képviselõ felszólalásában annak adott hangot, miszerint csökkent a távolság a rendõrség és a lakosság között. A Bessenyi Szakközépiskola mellett található kerékpárutat viszont elfoglalják a gyalogosok, ami gyakran „összetûzésekhez” vezet. Muraközi István elismerõen szólt arról, hogy a kapitányságvezetõ az illetékességi területbõl kiindulva mutatta be beszámolójában Berettyóújfalu közbiztonsági, bûnügyi helyzetének alakulását, mely annak ellenére eredményes, hogy költségvetési forrásból nem tudták támogatni a kapitányság munkáját. A képviselõi módosító indítvánnyal elfogadták a beszámolót, csakúgy, mint a rendõrség stratégiai partnerének számító polgárõrségét is. Utóbbiról Mazács Ferenc egyesületi elnök számolt be.

Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház fõigazgatója az intézmény átalakításáról szóló sajtóközleményt olvasta fel, melyet teljes terjedelmében közlünk magazinunk 11. oldalán.

Döntött a képviselõ testület arról, hogy a Tardy utca 2. szám alatti ingatlan egy részét térítésmentesen átadja a Berettyóújfalui Hagyományõrzõ Önkéntes Tûzoltó- és Sportegyesületnek, eszközeik és felszereléseik õrzésére, 2017. december 31-ig. Györgyfi Sándor volt tûzoltó parancsnok azért fordult az önkormányzathoz, mert a Tûzoltóság 2012. január 1-jei állami kezelésbe történõ átadása után olyan helyzet alakult ki, hogy a Tûzoltóság Széchenyi utcai épületében 2012. április 1-je után nincs lehetõség az eszközök tárolására és az elméleti felkészülésre.

Módosították a városi kitüntetések adományozásáról szóló rendeletet, mely szerint ezentúl a város napján emléklappal ismerik el azokat, akik a saját munkaterületükön legalább 40, illetve 50 éve aktívan tevékenykednek.   

Pályázat beadásáról szóló határozatot is elfogadtak. Eszerint az önkormányzat a Kabos Endre Városi Sportcsarnok nyílászáróit 80 %-os állami támogatással – 20 millió forint – kívánja felújítani. Az ülésen elhangzott: bár a tetõszerkezet inkább megérett a felújításra, azonban a pályázati értékhatárba ennek a munkának az elvégzése nem fér bele.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!