2023. december 8. Péntek, Mária.
 
Megszólalt az Eszközkezelõ - Heteken belül jön az elsõ adásvételForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-13 09:37:04
Heteken belül megkötheti az elsõ adásvételi és bérleti szerzõdéseit a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. A törvényi feltételeknek megfelelõ ingatlanok a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény közvetítésével kerülhetnek be a programba, adta hírül Nemzeti Eszközkezelõ Zrt.

A NET program ez év január elsejétõl mûködik. A hitelezõk a törvény szabta határidõknek megfelelõen márciusban megkezdték azoknak az ingatlanoknak a felajánlását, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszerértékesítésre, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek megfelelnek. A hitelezõk által eddig felajánlott ingatlanokat a NET az állam javára megvásárolja. A Kormány és a Bankszövetség megállapodásának megfelelõ törvénymódosítást követõen a felajánlott ingatlanok száma jelentõsen megnõhet.

A törvényi határidõk szabta ütemezés szerint a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. az elsõ adásvételi- és bérleti szerzõdéseket várhatóan április végén - május elején megköti. Ez idõ alatt az érintettek lakhatása nincsen veszélyben, mert a hitelezõ a végrehajtási eljárást felfüggeszti.

A hitelezõ pénzügyi intézmények a második negyedévre vonatkozóan 2012. április 15-ig határozzák meg a kényszerértékesítésre szánt ingatlanok körét. A hitelezõ pénzügyi intézmény a már felmondott szerzõdés fedezetéül szolgáló ingatlant kényszerértékesítésre jelölheti. A döntésrõl a hitelezõ levélben értesíti a hiteladóst, illetve a zálogkötelezettet. A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok közül azok kerülhetnek be a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. által mûködtetett programba, amelyeknél egyszerre teljesül az ingatlanra, a hitelszerzõdésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel, és az adásvételhez a hitelezõ hozzájárul. A feltételek meglétét a kijelölt bankfiókokban a hitelezõ vizsgálja meg.

A NET programhoz mind a deviza, mind a forint alapú jelzálogkölcsön-szerzõdéssel rendelkezõ hiteladósok csatlakozhatnak, függetlenül attól, hogy a kölcsön lakásvásárlásra irányult vagy éppen szabad felhasználású volt. A NET program a Kormány Otthonvédelmi Akciótervén belül a leginkább rászorult hiteladósokon kíván segíteni. A program a három szereplõ - a hiteladós, a hitelezõ, valamint a Magyar Állam - közös teherviselésén alapul. Ennek keretében a Magyar Állam megvásárolja a felajánlott ingatlant, a hitelezõ pedig elengedi a hiteladós fennmaradó tartozását, aki bérlõként otthonában maradhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!