2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szocpol és kamattámogatás nem jár munkanélkülinek, és adóval tartozónakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-13 12:56:48
Budapest, 2012. április 13., péntek (MTI) – Szociálpolitikai kedvezményt, és kamattámogatott lakáshitelt csak olyan házas-, illetve élettársak igényelhetnek, akik közül legalább egyikük rendelkezik 180 napot elérõ társadalombiztosítással rendelkezik, és nincs nyilvántartott köztartozása az állami adó- és vámhatóságnál – az errõl szóló kormányrendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg, és péntektõl hatályos.

A kötelezõen elõírt 180 napos társadalombiztosítási jogviszony folyamatossága legfeljebb 15 nappal szakítható meg.
Az új jogszabály a tavaly született szocpol – lakásépítési támogatási – illetve az otthonteremtési kamattámogatási rendeletet módosítja. A szocpol nagysága a gyerekek számától, és az építeni – vásárolni – kívánt lakás nagyságától függ, és január 1-tõl igényelhetõ. Az állami kamattámogatás rendszerét jóvá kell hagynia az EU illetékes szervének is ahhoz, hogy ilyen hitelt igényelni lehessen.
Aki kamattámogatásos hitelt vesz fel, annak abban a lakásban kell laknia, amelyre a hitelt kapta, tehát befektetési célú vásárlásra nem jár a kedvezményes hitel. Nem kaphat ilyen hitelt, akinek lakástulajdona, lakáshasználati joga, szolgálati illetve lízingelt lakása van. A tiltás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a család együttesen legfeljebb 50 százaléknyi lakástulajdonnal rendelkezik olyan lakásban, amelyhez örökléssel, vagy tulajdonközösség megszüntetésével jutott. Ezek a szabályok a korábbi ilyen rendeletben is szerepeltek.
Amennyiben határidõre nem lesz kész a kamattámogatott hitellel épülõ lakás, a bank a hitelt visszavonja, és a már igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha ez utóbbi elmarad, akkor a kincstárhoz kerül az ügy.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!