2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Iskolaõröket alkalmazhatnának az oktatási intézményekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-04-20 12:50:30
Iskolaõröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium tervei szerint; az õrök megakadályozhatnák, hogy a diákok a tanítás vége elõtt - igazolatlanul - elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bûncselekményt vagy szabálysértést követtek el.

A kormányzati honlapon közzétett törvénytervezet szerint mindennek érdekében módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, hasonlóan a rendõrségrõl szóló jogszabályhoz, amelyben kimondanák: azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelezõ foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendõrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt elõzetes egyeztetés után oda útba indíthatják.

A tanuló iskolai, orvosi vagy szülõi igazolással bizonyíthatná a rendõrnek, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról. A köznevelési törvény említett új passzusa értelmében ha az iskolaõrök bûncselekményt vagy szabálysértést észlelnek, annak megakadályozása érdekében "arányos mérvû" testi kényszert alkalmazhatnának, csakúgy, mint abban az esetben, ha valaki jogosulatlanul akar belépni az iskolába, vagy jogosulatlanul tartózkodik az intézmény területén. Ha testi kényszert alkalmaznak az õrök, utána arról azonnal tájékoztatniuk kellene az igazgatót. Az iskolaõrök létszáma a fenntartó döntésétõl függene.

8811_iskolaor1.jpg
A BM törvénytervezete ezen felül arról is rendelkezik, hogy a települési és a fõvárosi önkormányzat a helyi közbiztonságról, a helyhatósági vagyon és más értékek védelmérõl önkormányzati rendészeti szerv formájában is gondoskodhatna. A szervezet tagja lehetne az önkormányzati természetvédelmi õr, a közterület-felügyelõ, a mezõõr, az erdészeti szakszemélyzet tagja és a halászati õr.

A jogszabály, ha elfogadja a parlament, kimondaná, hogy a rendészeti feladatokat ellátó szerv tagja - az említetteken túl az erdõvédelmi szolgálat tagja, a hegyõr és a hivatásos vadász is - köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha feladatai ellátása során jogszabálysértést, mulasztást észlel.

Az általuk alkalmazható intézkedések között lenne például a terület-, épület- és egyéb vagyontárgyõrzés, a jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása, a tetten ért visszatartása, elõállítása, az igazoltatás, a ruházat-, csomag- és jármûátvizsgálás, valamint a jármû feltartóztatása. Az általuk alkalmazható kényszerítõ eszközökre vonatkozó részletes szabályokat a rendészetért felelõs miniszter rendeletben határozza majd meg.
Szolgálati feladatai ellátása során fegyvert a mezõõr, a hegyõr, a halászati õr, az erõdvédelmi szolgálat tagja, a természetvédelmi õr, valamint a hivatásos vadász tarthatna magánál.

8811_iskolaor3.jpg
Ahhoz, hogy az említett õrök, vadászok intézkedhessenek, és kényszerítõ eszközöket alkalmazhassanak, a rendészeti feladatokat ellátó szervnek elõször megállapodást kellene kötnie a területileg illetékes rendõr-fõkapitánysággal.

A BM kiegészítené a szabálysértési törvényt is, mégpedig azzal, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért embert bárki visszatarthatja, köteles azonban õt a rendõrségnek haladéktalanul átadni, ha pedig erre nincs módja, a rendõrséget értesíteni.  A törvénytervezethez a belügyi tárca még várja a véleményeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!