2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kirándulás az ÉrmellékenForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-23 10:57:55
2012. április 2-án (hétfõn) a József Attila Általános Iskolából tíz ötödik és tíz hatodik osztályos tanuló vett részt a Bihar megyei Margittán található Horváth János Iskolaközpont által szervezett kiránduláson, amely során megismerhettük az Érmellék nevezetességeit, azon belül is legfõképpen a magyar irodalom és a magyar történelem alakjaihoz kapcsolódó emlékhelyeket.

Az indulást követõen mintegy két óra utazás után megérkeztünk Margittára, ahol egy finom reggeli mellett összeismerkedhettünk a helyi magyar gyerekekkel és tanáraikkal, majd elindultunk Szõdemeterre, Kölcsey Ferenc szülõfalujába, s itt a picinyke református templomban egy lebilincselõen érdekes elõadást hallhattunk a Himnusz írójának az életérõl, költészetérõl, politikai munkásságáról. Innen továbbutaztunk Érmindszentre, ahol Ady Endrére emlékeztünk egy rövid, de emlékezetes mûsorral, majd egy, a költõvel kapcsolatos kiállítást is megtekintettünk.

Ezt követõen Nagykárolyba vettük az irányt, itt a Károlyi-család szépen felújított kastélyát láthattuk, s megtekinthettük, hogy milyen életet élhettek egykor a legbefolyásosabb és leggazdagabb fõnemesi családok, illetve azok leszármazottjai. A kastély földszintjén egy helytörténeti kiállításon is végigkalauzoltak bennünket, ahol fellelhetõ volt a neolitkori leletektõl kezdve a XIX-XX. századi hétköznapi használati tárgyakig sok minden.

Ezek után Kaplonyba, a Károlyi-család nyughelyéhez vezetett utunk. Itt hallhattunk egy ismertetést a templom történetérõl, és lementünk a család rendkívül sejtelmesnek tetszõ kriptájába, amirõl szintén kaptunk egy kis "leckét". Utolsó állomásunk Érsemjén volt, Kazinczy Ferenc és Fráter Lóránd szülõhelye. A helyi mûvelõdési házban anekdotákat hallgathattunk meg Kazinczyról és Fráterrõl, majd egy kiállítást tekintettünk meg híres elõdeink használati tárgyaiból.

Mindezek után visszatértünk Margittára, és elbúcsúztunk a minket nagyon kedvesen fogadó helybeliektõl, majd elindultunk haza. Este a fáradtságtól szinte már elalélva, de sok élménnyel gazdagodva tértünk haza Berettyóújfaluba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!