2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Halottak húsvétja a temetõben, Körösszakálban és Körösszegapátiban Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-23 12:05:52
Talán a leghosszabb ideig az ortodox vallásúaknak tart a húsvéti ünnepkör. Amíg a reformátusok húsvétjuk vasárnapján reggel mennek ki a temetõbe halottaikért imádkozni, addig az ortodoxok a húsvét vasárnaphoz egy hétre, szintén vasárnap az ünnepi mise után jelennek meg a temetõben.

Visznek ki magukkal kalácsot, tésztát, festett és csoki tojásokat, bort, üdítõt és vizet

Ez történt Körösszakálban, amikor Ionut Teodor Negranu ortodox pap rövid misét tartott Guj János kántor segítségével. A hívek kis papírlapokra felírták azoknak az elhunyt hozzátartozóknak a neveit, akiket a pap majd felsorolt és értük imádkozott.
Végezetül a tisztelendõ úr megszentelte a sírra lerakott ételeket és italokat, mellyel a hívek megkínálták egymást, és fogyasztottak belõle. Ami megmaradt, fõleg a tojást, az elhunyt hozzátartozóik sírjára helyezték el.

Hasonlóan történt a halottak húsvétjának a megünneplése Körösszegapátiban is. Õk délután gyülekeztek a temetõjükben, ahol asztalra rakták az ételeket és italokat. Megszentelés után õk is beszélgetés közben elfogyasztották.

Ebben az évben Origen Sabau ortodox tisztelendõjük távollétében a Gyuláról érkezõ Visarion Tuderici szerzetes pap Blága János kántor közremûködésével imádkozott a temetõbe kivonult hívek elhunyt hozzátartozóiért.
A halottak húsvétja jó alkalom arra is, hogy a már a településrõl elköltözött hozzátartozók haza látogassanak a településre és találkozzanak rokonaikkal, ismerõseikkel is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!