2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Önként túlvállalta magát Berettyóújfalu?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-25 11:35:21
Berettyóújfalu - A megvalósult uniós fejlesztések (az utófinanszírozás miatt) likviditási gondot okoztak.

 

berettyóújfalui önkormányzat 2010. évi mûködési költségvetési kiadásaiból 64,6 százalékot a kötelezõ feladatok, 35,4 százalékot pedig az önként vállalt feladatok ellátására fordított. Az önkormányzat pénzügyi egyensúlyának fenntarthatóságára hosszú távon hatással lehet az önként vállalt feladatokra fordított mûködési kiadások magas aránya – állapította meg az Állami Számvevõszék (ÁSZ) azt követõen, hogy megvizsgálta a város 2007-2010. közötti gazdálkodását.

Negatív egyenleg

A számvevõk leszögezték, hogy a vizsgált idõszakban a folyó költségvetés egyenlege negatív volt, a büdzsében összességében 706 millió forint mûködési hiány keletkezett. Az abban a négy évben befejezett fejlesztések teljes költsége 5,8 milliárd forint volt, az uniós támogatásból megvalósult fejlesztések azonban (az utófinanszírozás miatt) likviditási gondokat okoztak az önkormányzatnál. A jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása külsõ forrás bevonásával volt biztosítható. Folyószámlahitel, munkabér-megelõzési hitel, valamint rövid lejáratú hitel segítségével tudták a költségvetés pénzügyi egyensúlyát biztosítani. A fejlesztési források hiányát ugyanakkor hosszú lejáratú fejlesztési célú hitelekkel, illetve kötvénykibocsátásokkal kezelték. “Berettyóújfalupénzintézetekkel szembeni kötelezettsége 2006. év végétõl 2011. elsõ félévének végéig több mint 20-szorosára nõtt. Mindezek alapján az ÁSZ úgy véli, hogy az önkormányzat gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly rövid távú helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága pedig intézkedéseket igényel.

Polgármesteri teendõk

A számvevõk azt javasolják a polgármesternek, hogy terjesszen a képviselõ-testület elé reorganizációs programot a kedvezõtlen pénzügyi folyamatok megállítására, a pénzügyi helyzet gyors stabilizálására; tárja fel a további bevételszerzési és kiadáscsökkentési lehetõségeket, továbbá képezzen tartalékot az adósságszolgálat teljesítése érdekében. Mint írják, célszerû lenne felülvizsgálni az önként vállalt feladatok finanszírozhatóságát, és intézkedni a kötelezõ feladatok ellátásának a biztosításáról.

Ugyancsak a város vezetõjére vár, hogy felmérje a folyamatban lévõ beruházásokkal kapcsolatos kötelezettségek átütemezésének a lehetõségeit, illetve azok várható pénzügyi és jogi hatásait. További fontos feladata a tervezett beruházások teljeskörû felülvizsgálata, illetve szükség esetén javaslatot tenni a testületnek a tervezett beruházásokkal kapcsolatos döntések esetleges módosítására.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!