A közelmúltban indult állami ösztönzõk és az épületek energetikai hatékonyságának elõtérbe kerülése lendületet adhat az éledezés elsõ jeleit mutató újlakáspiacnak; új projekt eközben alig-alig indul a piacon, így hosszú évek után ismét keresletivé alakulhat a hazai újlakáspiac - áll az OTP Ingatlanpont elemzésében.

Az országos ingatlanközvetítõ hálózat szerint a tendencia már tavaly elkezdõdött: 2006 óta elõször 2011-ben haladta meg a piaci kereslet volumene az új kínálatét. Budapesten például közel 3.000 új lakást adtak el tavaly, ugyanakkor mindössze 2.490 épült.

A fõvárosban jelenleg körülbelül 2.900 eladatlan új építésû lakás van, és további 1.800 épül. Miután a folyamatban lévõ beruházások kifutásával az épülõ lakások számának további csökkenése várható, a kereslet pedig élénkülhet, verseny indulhat a jó paraméterekkel bíró új lakásokért.

"Az idén indult állami ösztönzõk elsõsorban az újlakáspiacot élénkíthetik. A teljes vételár akár 10-15 százalékát is elérõ szociálpolitikai kedvezményt ugyanis csak ilyen ingatlanra lehet igénybe venni. A kamattámogatás, várakozásaink szerint leginkább a fõvárosi belsõ kerületeiben található, 40-60 négyzetméteres új építésû lakások iránt növelheti meg érezhetõen a keresletet" - idézi az MTI-hez eljuttatott közlemény Kosztolánczy Györgyöt, az OTP Ingatlanpont ügyvezetõ igazgatóját.

Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet igénybe venni kamattámogatással úgy, hogy az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 30 millió forintot. Ebbe az összegbe gyakorlatilag bármilyen új építésû lakás vagy ház beleférhet vidéken, de Budapesten is elegendõ lehet egy 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a VIII., IX., XI. kerületekben. Az ügyvezetõ igazgató szerint azonban valószínûbb, hogy az emberek ennél kisebb és olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes hitel aránya.

Az OTP Ingatlanpont várakozásai szerint hosszabb távon az ingatlanfejlesztések is reagálhatnak az élénkülõ piaci keresletre; a fejlesztések várhatóan jobban idomulnak majd a megváltozott vásárlói igényekhez és az állami ösztönzõk által támasztott követelményekhez.

Kosztolánczy György úgy véli, a korábbi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a beruházók sorvezetõként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét a tervezési szakaszban lévõ projektek lakásmixének kialakításánál, így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületû lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban.