2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bántalmazás, szexuális erõszak: állami gondozottaknak segítenekForrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-30 10:25:22
Állami gondozott gyerekek társadalmi beilleszkedését segíti az a két éves program, ami január elején indult Berettyóújfaluban és Komádiban. A Kaláka elnevezésû kezdeményezés célja, hogy a fiatalok késõbb képesek legyenek stabil kötõdést kialakítani, harmonikus családi életet élni és megállják a helyüket a munkaerõpiacon is.

A programban résztvevõ gyerekek a születési családjukban gyakran kénytelenek átélni fizikai és szexuális bántalmazást, elhanyagolást, ezért sokszor a bûnözés, vagy a kábítószer fogyasztás felé sodródnak. A Kaláka elnevezésû program célja, hogy növelje a társadalmi beilleszkedésük esélyeit, miután állami gondozásba kerültek.

 

Fodor István az Arany János Gyermekotthon igazgatója az Este7-nek elmondta:

Azt nagyon jól tudjuk, hogy nem csak az állami gondoskodásban élõ gyerekek, hanem a családban élõ gyerekeknél is egyre nagyobb problémát jelent a társadalmi normák elfogadása és betartása, ez a program ezt célozná meg és ehhez megfelelõ szakemberek nyújtanak segítséget.”

 

A két éven át tartó kezdeményezésben a gyerekek egyéni pszichoterápiás beszélgetésen vehetnek részt, pszichodráma csoporthoz csatlakozhatnak, de állat-asszisztált terápiát is szerveznek számukra, valamint különbözõ sporttevékenységeket is kipróbálhatnak.

 

Szántó Eszter az AVP Hungary Egyesület projektmenedzsere így nyilatkozott:

Ez segít abban, hogy a feszültségeiket kiéljék, megtanuljanak kicsit fegyelmezettebbek lenni, csapatjátékban együttmûködni és utána minden alkalommal van relaxáció, hogy megtanulják, hogy az impulzusaikat, indulataikat elcsendesítsék, megnyugodjanak.”

A két gyermekotthon korábban már részt vett a Kaláka program elsõ részében. Most a sikere miatt csatlakoztak a másodikhoz. A Komádi intézmény számára ez nagy segítséget jelent.

Hídvégi László a Komádi Gyermekotthon igazgatója hozzátette

A jelentõsége abban áll, hogy a gyermekotthonnak nincs feltétlenül lehetõsége abban, hogy sem anyagiakban, sem szakemberben arra, hogy ilyen terápiás lehetõséget biztosítsunk a gyermekeknek.”

 

A gyerekek családi kiránduláson, gyereknapon és táborokban is részt vehetnek. Emellett egyénileg segítik õket a tanulásban való felzárkózásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!