Az eladók csak elõzetes költséggel léphetnek piacra, a vevõk viszont fontos információhoz jutnak - így kommentálták az MTI által megkérdezett ingatlan forgalmazók a kormánynak azt a tervezetét, amely jövõ januártól csak úgy engedné a kereskedelmi médiában hirdetni a lakásokat, ha melléjük teszik az energetikai besorolásukat is.

Az Otthon Centrum (ÖC) kiemeli, hogy a hirdetésben feltüntetett energetikai besorolásnak - például C-osztály - csak akkor van értelme, ha az azonos paraméterû lakásokhoz egyezõ minõsítés társul. A vevõt ugyan is a rezsi - fûtési - költség érdekli, és erre következtet a besorolásból, ezt veti össze a hirdetéseket böngészve.

Az eladónak nem csak a hirdetési költséggel kell kalkulálnia, hanem az energiatanúsítvány költségével is. Jelenleg a sikerdíjas szerzõdések hoznak annyit, hogy abból ki lehet fizetni a közvetítõ díját, de az energia tanúsítvány már nem fér bele - állítja az OC.

A tanusítványokra az FHB Ingatlan Zrt. által közzé tett alap-tarifa a panel lakásoknál nettó 12 ezer, míg a családi házaknál nettó 25 ezer forint, de a piacon ennél magasabb díjak is vannak.

Az európai gyakorlat is az, hogy egy eladásra kínált lakásról elsõrendû információ az energetikai jellemzõje - véli az FHB. Az autóknál és a háztartási gépeknél ma már mindenki nézi a fajlagos fogyasztást, illetve az energetikai besorolást, és ez legalább ennyire fontos a lakásoknál is. Viszont a lakásvásárlók tudatába ez még nem épült be - vélte a Duna House (DH).

A DH arra is felhívta a figyelmet, hogy ma sok eladó teszteli a piacot azzal, hogy magas áron akarja a közvetítõvel eladatni a lakását, de valójában nincs is ilyen szándéka. Ha ezt megelõzõen ki kell fizetni az energetikai tanúsítványt, szûkülni fog a piaci kínálat, bár ez nem okoz problémát, hiszen a "valódi" eladók megmaradnak.

Végül minden közvetítõ valamilyen átmeneti intézkedést vár a jövõ január 9-i bevezetéstõl. Például csak az akkortól feladott hirdetésben kelljen feltüntetni az energetikai minõsítést.