2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Engedélyt kaptak a románok, emelik a béreketForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-06 11:14:55
Júniustól 8 százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét Romániában, és megkezdik az átlagon felüli nyugdíjakból jogtalanul visszatartott egészségbiztosítási járulékok visszafizetését – közölte vasárnapra virradó éjjel Florin Georgescu pénzügyminiszter-jelölt, miután a beiktatásra váró új román kormány küldöttsége befejezte kétnapos tárgyalássorozatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó szakértõi csoportjával.

A miniszterelnök-helyettesi és pénzügyminiszteri tisztségre jelölt Georgescu – aki jelenleg még a román központi bank kormányzóhelyettese – hozzáfûzte: a beiktatásra váró Ponta-kormány eltökélt szándéka, hogy visszaállítsa a megszorító intézkedések elõtti szintre a közalkalmazotti béreket: elsõ lépcsõben júniustól 8 százalékkal emelik az állami fizetéseket. Romániában 2010 júniusában ideiglenesen 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak bérét. Tavaly év elején ebbõl 13 százaléknyit visszakaptak, és még körülbelül ugyanekkora emelésre lenne szükség, hogy bérük ismét elérje a 2010 eleji szintet.

Az átlagon felüli nyugdíjak esetében az alkotmánybíróság megállapította, hogy azokból eddig több egészségbiztosítási járulékot vontak le, mint amennyit kellett volna. Ezt a különbözetet szintén júniustól kezdik havonta visszafizetni – derült ki a pénzügyminiszter-jelölt beszámolójából.

A béremelésre és nyugdíj-kiigazításra a költségvetési hiánycél növelése árán lehet forrásokat biztosítani. Georgescu szerint a beiktatásra készülõ új kormány küldöttségének sikerült megállapodnia az IMF szakértõivel arról, hogy az államháztartás hiánya idén a tervezettnél nagyobb legyen, de nem magasabb, mint a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3 százaléka. Korábban Románia 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányban állapodott meg az IMF-el.

A Ponta-kormányról hétfõ délután szavaz a parlament. Ha megkapja a bizalmat, a kabinet kedden megtartja elõ ülését, amelyen a tervek szerint elfogadja az IMF-nek küldendõ új szándéklevelet a módosított költségvetési hiánycélról. Románia számára tavaly márciusban összesen 5,3 milliárd eurós, kétéves hitelprogramot hagyott jóvá az EU, az IMF és a Világbank. A készenléti megállapodást (stand-by arrangement) Románia elõvigyázatosságinak tekinti, azaz nem hív le belõle pénzt, mindazonáltal a negyedéves felülvizsgálatokon át kell esnie, a hiánycél módosítását is el kell fogadtatnia a hitelezõkkel.

A Victor Ponta kijelölt román miniszterelnök által javasolt kormányt a független törvényhozók és a nemzeti kisebbségek képviselõi is támogatják, így az új román kormány hivatalba iktatásához várhatóan meglesz a szükséges parlamenti szavazatszám – derült ki szerdán Bukarestben. A 21 tagú kabinetben a szociálliberális szövetség (USL) politikusai és szakértõk – 17 tárcavezetõ és öt tárca nélküli miniszter – vállalnak posztot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!