2024. július 22. Hétfő, Magdolna.
 
Jobb, ha vigyázol: ellentmondó tanácsok lakásvásárláshozForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-08 09:56:00
Az utóbbi években, különösen a hazai lakáspiac kvázi összeroppanása óta - szinte minden nap lehetett olvasni a hazai sajtóban különféle ingatlanpiaci elemzéseket, melyek a legkülönbözõbb, egymásnak sokszor teljesen ellentmondó tanácsokat adták a lakásvásárláshoz, illetve ma már megmosolyogtató jövõképet vetítettek elõre. Összegyûjtöttük a legnagyobb elemzõi tévedéseket: rosszul járt volna az, aki ezek alapján hoz befektetési döntést.

1. A gazdasági válság nem érinti majd a hazai ingatlanpiacot

2008 nyarán még az ehhez hasonló véleményekkel voltak tele a gazdasági újságok. Akik akkor - 145 forint körül CHF, és 230 forint alatti EUR árfolyamon szálltak be álmaik otthonába valószínûleg már ezerszer elátkozták a pillanatot, hiszen az árfolyamok, és velük együtt a törlesztõ-részletek igencsak elszaladtak az utóbbi években. Az ingatlanpiaci elemzõk mentségére egyetlen dolog szolgál: világszerte elismert közgazdászok sem gondolták, hogy a válságból (vagy egyes értelmezések szerint az annak nevezett befektetõi hisztériából) ekkora probléma lesz.

2. Megszokottá válik majd az egymillió forint körüli négyzetméterár

A 2000-es évek közepén zajló építkezési és vásárlási õrületben ez nem is volt annyira utópisztikus elképzelés, bizonyos budai, illetve belvárosi új építésû beruházásoknál ennyit, vagy közel ennyit kértek a lakások négyzetméteréért. Késõbb jött a hidegzuhany - a négyzetméterenként 8-900.000 forintért egykor megvásárolt új lakások döntõ többségére ma már 500.000 forint körüli árszínvonalon is alig van vevõ. Hétszámjegyû négyzetméterárat ma már csak az igazi unikumokért lehet kérni - sokszor azonban évekig hiába várják a vevõket.

3. Tovább drágul majd az agglomeráció, utolsó lehetõség beszállni

Nem jött be, de nem sokon múlott. A divatos agglomerációs települések (Telki, Páty, Zsámbék, Biatorbágy) árszínvonala meredeken emelkedett, a földbõl pedig gombamód nõttek ki az újabb és újabb családi és társasházak. A válság ezt a trendet is megfordította: kiderült, hogy ezek a területek messze túlértékeltek, a közlekedési nehézségek, a magas benzinárak, valamint bizonyos helyeken az azóta sem kiépült infrastruktúra miatt inkább befelé költöznének a lakásvásárlók. Sok Budapest környéki településen szinte lehetetlen a nagyobb értékû lakásokat, házakat eladni.

4. Jelentõsen drágulnak a lakások a kormányzati negyed közelében

Hosszú hónapokig tartotta izgalomban a szaksajtót, valamint a VI. és a XIII. kerület érintett részeit a Nyugati pályaudvar mellé tervezett presztízsberuházás. A levegõben 20, 30, de akár még 40%-os áremelkedésre utaló mondatok is repkedtek, néhány optimista befektetõ be is vásárolt felújítandó lakásokból. A kormányzati negyed terve jó idõre lekerült a napirendrõl, a pályaudvari vágányokra nézõ lakások pedig az akkori ár töredékéért várják, hátha egyszer megtetszenek valakinek.

5. 10-20%-os áremelkedést hoz a panelprogram a lakótelepeken

Panelprogram ide, gazdasági válság oda, lakótelepi lakást a többség továbbra is csak kényszerbõl vásárol, és akkor is lehetõleg csak kicsit, mivel dacára a különféle kedvezményeknek, a távfûtési számla bizonyos helyek könnyen elérheti akár a havi törlesztõ összegét is a hideg hónapokban, másrészt - sajnálatos módon - sok fõvárosi lakótelep lassan, de biztosan csúszik le a romlás, a szlömösödés irányába. Tény, hogy a panelprogramos lakásokat jobban keresik a szabályozható és kontrollálható rezsi miatt, de az említett mértékû felárat nem lehet realizálni.

6. Megfizethetetlenné válik a Belváros

Bizony, ez elég sokáig így tûnt - az olasz, spanyol és ír vásárlók tömegével vették az EU csatlakozás környékén a magyar pénztárcának drága, ám számukra filléres belvárosi ingatlanokat, az árak rohamtempóban mentek felfelé, a félmilliós négyzetméterár még a "semmi extra" típusú V. kerületi ingatlanok esetén is átlagosnak számított. A 2008-as események hatására a külföldi vásárlók varázsütésre eltûntek, az eladó ingatlanok pedig néhány divatos utca kivételével (ahol szintén lecsökkent az áruk) szinte hiába kelletik magukat.

7. Általános lesz a tervezõasztalról történõ vásárlás

A nagy építkezési boomban rengeteg lakást adtak el látványterv alapján - hogy le ne maradjon, sok vevõ már az építkezés megkezdése elõtt leelõlegezte, nem egyszer kis is fizette a vágyott ingatlant, remélve, hogy az elkészülte után is úgy fog kinézni, ahogy azt a hívogató képek mutatták. A valóság ennél sajnos plasztikusabb: rengeteg fejlesztést az elsõ egy-két ütem után abbahagytak, több újépítésû társasház mûszaki tartalma igen gyengére sikerült, vagy éppen pénzügyi problémák miatt az ígért többletszolgáltatások (uszoda, nagy park, játszótér, fitness) nem valósultak meg. A mai napig sok ilyen lakást árulnak tulajdonosaik nyomott áron, akik szívesen szabadulnának az egykor kiválónak gondolt befektetéstõl.

8. Felépül a gát a Római parton, egekbe mennek az árak

Az egykori csónakházak helyen közvetlen dunai kilátással (vagy legalábbis annak ígéretével) árult lakások sokakat vonzottak, a környezet ma is megrészegítõen szép. Az árak 2008-ig szépen mentek felfelé, egy 60-70 m2-es lakásért akár 40-50.000.000 forintot is elkértek. A valóságban a gáttal kapcsolatban még egyetlen kapavágás sem történt, az egyébként üdülõként nyilvántartott ingatlanok iránt olyan mértékben visszaesett az érdeklõdés, hogy még az olcsóbbakat is több évig tarthat eladni - némelyik lakás 2006 óta nem talált gazdára. A kínálati árak jelentõsen csökkentek, akinek tetszik a környék, most tényleg érdemes lehet beszállni.

9. Letarolják a külföldi ingatlanláncok a magyar piacot

Megtörténhetett volna, de elmaradt: a nyugat-európai és az amerikai láncok túl késõn értek ide, mire kiépíthették volna állásaikat, a hazai ingatlanpiac érdektelenné vált számukra. A kevés próbálkozó, aki valóban belevágott, pedig azzal volt kénytelen szembesülni, hogy az amerikai módszerek itthon nem feltétlenül mûködnek, ráadásul közben a már piacon lévõ hálózatok többsége is jelentõs veszteségeket szenvedett el.

10. Lakáshiány alakulhat ki Magyarországon

Szándékosan maradt utoljára, pedig a létezõ legnagyobb blöff. A válság kitörése után sok ingatlanfejlesztõ látta, hogy a nyakán fognak maradni a drága pénzen kivitelezett lakások, ezért többen is azt jósolták - sõt, teszik ezt még ma is -, hogy aki nem lép idõben, könnyen lakás nélkül maradhat. Igaz lehet ez esetleg a Belváros kellõs közepén, a valóságban azonban a projektek maradék lakásainak többségét igen jelentõs diszkonttal próbálják végre eladni. Noha eladó lakással ma valóban Dunát lehet rekeszteni, amennyiben továbbra is a mostani szinten marad a lakásépítések száma (közel nulla), egyszer valóban elõállhat az a helyzet, hogy vadonatúj lakás már nem lesz minden méretben, színben és elhelyezkedésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!