2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szakértõi telefon: az szja-bevallásról – A nyugdíjat nem kell feltüntetniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-10 11:01:45
Miskolc – Ne feledjük, május 21-éig kell postára adnunk az szja-bevallásunkat.

Közeleg a személyijövedelemadó-bevallás határideje, de még meglehetõsen sok a tisztázatlan kérdés. Ez derült ki nemrég, amikor szakértõnk, Bajzáth Tibor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatóságának osztályvezetõje szerkesztõségünkben fogadta olvasóink hívását.

Az általános tudnivalókról a szakember elmondta: akinek csak munkaviszonyból származó jövedelme volt 2011-ben, annak egyszerû a dolga, hiszen a munkáltatótól kapott igazoláson szereplõ adatokat kell a formanyomtatványon feltüntetnie. Ha másfajta jövedelmünk is volt (például ingatlan-, vagy ingóság-átruházásból, értékpapír-értékesítésbõl), akkor célszerû a nyomtatványkitöltõ programot használni, az ugyanis figyelmeztet az esetlegesen hibás kitöltésre. Akik ezt a bevallási módot választották, azoknak az adóhatóság április 30-áig postázta a bevallást, amit május 2i-éig kell aláírva visszaküldeni. Akinek adótúlfizetése van, annak a visszaigényelt összeget 30 napon belül utalják, akinek viszont fizetnie kell, azt (pótlékmentesen) május 21-éig az szja-bevallás keretében lehet megtenni. Tipikus hiba, hogy a személyi adatainkat tévesen, esetleg hiányosan adjuk meg, valamint, hogy elfelejtjük az adóívet aláírni, amibõl aztán a késõbbiekben kellemetlenségünk származik.

Nyugdíjról nem kell

Olvasóink kérdéseire válaszolva szakértõnk kifejtette: a nyugdíj aszemélyijövedelemadó-törvény alapján adómentes jövedelem, ezért nem kell a bevallásban feltüntetni még akkor sem, ha van más bevallás alá esõ jövedelme a magánszemélynek. Amennyiben csak nyugdíjban részesült, akkor nem kell bevallást benyújtania.

A 2010. január 1-jét követõen megfizetett tandíj utáni kedvezményt már nem lehet igénybe venni. Ezt a határidõt megelõzõen fizetett tandíj után a kedvezmény igazolás alapján, halasztott kedvezményként vehetõ figyelembe. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény érvényesítéséhez rendelkezni kell az oktatási intézmény által kiadott olyan igazolással, amelyen a „kedvezmény halasztása” bejegyzés szerepel.

Ha 100-nál kevesebb

A 100 forintnál kisebb összegû személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást, járulékot, ekhót, ekho-különadót, különadót szerepeltetni kell a bevallásban, de megfizetni nem, jelezte a szakember.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóbevallási ajánlatot, a kifizetõk által bevallott, rendelkezésére álló adatok alapján készíti el. Ha a munkáltatótól kapott igazoláson szereplõ adatok nem egyeznek az adóhatóság által kiküldött 1153E bevallás adataival, akkor a bevallási ajánlatot aláírás nélkül, az igazoláson szereplõ adatok alapján javítva kell visszaküldeni.


Kérdések és válaszok

1. Az elõzõ évben álláskeresési járadékot kaptam, és mellette egyszerûsített foglalkoztatottként dolgoztam. Az ebbõl származó jövedelmem nem éri el a 840 ezer forintot. Kell-e a bevallásomban szerepeltetni ezt az összeget, és ha igen akkor melyik sorban?

 

Válasz: Az egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelmet akkor nem kell bevallani, ha az ilyen bevétel nem éri el a 840 ezer forintot, és nincs mellette más bevallás alá esõ jövedelem. Önnek tehát az egyszerûsített foglalkoztatásból származó bevételét – az álláskeresési járadékra tekintettel – szerepeltetnie kell a személyi jövedelemadó bevallásában, méghozzá az 1. sorban, munkaviszonyból származó bérjövedelemként.

2. 2011-ben külföldrõl származó, ott adóköteles munkaviszonyból származó jövedelmet szereztem. Kell-e ezt a bevallásban szerepeltetni?

Válasz: Abban az esetben, ha a magánszemély a 2011-es évre vonatkozóan belföldi illetõségûnek minõsül, továbbá az érintett ország és Magyarország között van hatályos kettõs adóztatást kizáró egyezmény, amely a külföldön szerzett jövedelmet Magyarországon mentesíti az adó alól, akkor ezt a jövedelmet is szerepeltetni kell a bevallásban, mert a magánszemély összes jövedelmének ez is része. A külföldi jövedelem forintra átszámított összegét a 1153-as bevallás 05. lap 196. sorában kell feltüntetni, továbbá a 20. sor „d” oszlop összegénél is figyelembe kell venni.

3. Kérdés: Magánszemélyként megbízási szerzõdés alapján és ingatlan bérbeadásból is származott 2011-ben bevételem. Alkalmazhatok-e eltérõ költségelszámolási módszert a kétféle bevétellel szemben?

Válasz: Az önálló tevékenységbõl származó bevétellel szemben a magánszemély költséget két módszer alapján számolhat el: tételes költségelszámolással, vagy a 10 százalék költséghányad alkalmazásával. A magánszemélynek a költségelszámolási módra vonatkozó választását az adott adóévben valamennyi önálló tevékenységbõl származó bevételére azonosan kell alkalmazni, így csak az egyik költségelszámolást lehet érvényesíteni mindkét önálló tevékenységbõl származó bevétellel szemben.

4. Kérdés: Kell-e személyi jövedelemadó bevallást benyújtanom, ha 2011-ben csak ingatlanértékesítésbõl származott bevételem, de az ingatlan szerzési értéke magasabb volt az eladási árnál?

Válasz: Az ingatlan átruházásából származó bevételbõl költségként levonható többek között az ingatlan megszerzésére fordított összeg. Ha a szerzési érték magasabb, mint az eladási ár, akkor a magánszemélynek nem keletkezik jövedelme. Jövedelem hiányában az átruházásból származó bevételt nem kell bevallani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!