2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Új adók: kiszámolták, mennyibe fog ez fájni a családoknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-11 10:17:40
Milyen hatással lesznek a családokra a  szerdán bejelentett adóintézkedések? – elemzõk válaszolnak.      

Feltehetõen valamilyen szinten áthárításra kerülnek az új adók – vetíti elõre csütörtök reggeli kommentárjában Suppan Gergely, a TakarékBank elemzõje a szerdán bejelentett adóintézkedésekkel kapcsolatban. A közgazdász úgy véli, hogy a csomag nagyságrendje megfelel az Európai Bizottság elvárásainak, ezért kikerülhetünk a túlzott deficit eljárás alól – írja a Portfolio.hu.

Noha a kormány szerint a szolgáltatók nem hárítják át az új adókat a lakosságra, feltehetõen valamilyen szinten áthárításra kerülnek az adók – fogalmaz kommentárjában Suppan Gergely. Az elemzõ ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a háztartásokat feltehetõen nem terhelik meg túlságosan az összességében havi 500-700 forintra becsülhetõ új terhek, azonban a vállalatokra nagyobb teher hárul a lényegesen magasabb telefon, illetve pénzügyi tranzakciós forgalmak miatt.

Az elemzõ azt is megjegyzi, hogy az intézkedések növelik a várható inflációt, ezt azonban lényegesen enyhítheti, ha a forint erõsödése tartósabbnak ígérkezik. A lakossági terhek növekedsét szintén tompíthatja a forint erõsödése a devizahitelek törlesztési terheinek csökkenésén keresztül – teszi hozzá.

Mivel a Széll Kálmán Terv 2.0 a TakarékBank által várt költségvetési elcsúszásnál nagyobb kiigazítást tartalmaz, miközben számos rejtett tartalék is kiépülhet, az intézkedésekkel az elemzõ szerint a tervezett idei és jövõ évi hiánycélok kényelmesen teljesíthetõk.

Az intézkedések nagyságrendje feltehetõen az Európai Bizottságnak is megfelel – azonban a részletkérdésekben lehetnek nézeteltérések -, így remélhetõleg az ország kikerülhet a túlzott deficit eljárás alól, a kohéziós alapok egy részének felfüggesztését visszavonhatják – vetíti elõre Suppan. Amennyiben a Bizottság is elfogadja az intézkedéseket, feltehetõen az IMF sem fog további kiigazításokat kívánni, így a tárgyalásokon inkább az egyes intézmények függetlenségének biztosítása és más jogi kérdések merülhetnek fel.

A Raiffeisen Bank elemzõi is azt valószínûsítették tegnapi véleményükben, hogy az új adóintézkedések, a kiadás oldali lépésekkel együtt elegendõek lesznek ahhoz, hogy Magyarország ellen megszûnjön a túlzott deficit eljárás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!