2024. április 24. Szerda, György.
 
Megmérettették tudásukat a gulyások és bojtárok a HortobágyonForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-06-05 09:54:04
Már hagyománnyá vált, hogy minden év Pünkösdjének szombatján megrendezi a Hortobágyi Nonprofit Kft. az Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

A verseny szép napsütéses idõben zajlott. Az ünnepélyes megnyitót csikósok és pusztaötös bemutatója, majd népies fogatok és ökörfogat felvonulása követte.

A jó hangulat megteremtéséhez a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes mûsora is hozzájárult, majd az ország különbözõ tájairól érkezõ gulyások és bojtárok versengtek egymással.

A pásztoroknak különbözõ versenyszámokban kellett jeleskedniük: marhafogás, fülszámleolvasás, bojtárfeladat, gulyásbot és karikásostor használata, vízhúzás, pányvadobás. A teljesítmény mellett a neves szakemberekbõl álló zsûri értékelte a versenyzõk öltözetét és felszerelését is.

Az elsõ helyezést a felnõtt párosok közül Kota István és Tóth József hortobágyi gulyások, a bojtárkategóriában ifj. Kosina Péter és Bordás Ádám szintén hortobágyi legények nyerték.

Az eredményhirdetést követõen a pásztorokkal együtt csergethettek a karikásostorral bánni tudó jelenlévõk is, ami igen „nagyot szólt”!

A program része volt a „Dudaszó hallatszik” Alapítvány bemutatója: mi is az a duda, hogyan mûködik, mi a története, kötõdése a pásztorsághoz. Az érdeklõdõk élvezetes dudanótákat hallgathattak. Fellépett a Hortobágyi népdalkör is a tájhoz kötõdõ népdalokkal örvendeztetve meg a közönséget.

A rendezvényen Népmûvészeti és Kézmûvesvásárban hagyományõrzõ kézmûves termékeket kínáltak. A látogatók bográcsban fõtt pusztai, tájjellegû és pásztorételeket kóstolhattak, úgy mint a racka-, a mangalica- és a szürkemarha pörkölt vagy a slambuc és a lapcsánka.

Mindezt kiegészítette régi magyar háziállataink látványa, állatsimogató és állatok etetésének lehetõsége, valamint gyerekfoglalkozások, melyet a rendezvény helyszíne, a Pusztai Állatpark kínált.

A mozgalmas nap végül 20 órától pásztorbállal zárult a Hortobágyi csárdában. A talpalávalót a Szeredás együttes húzta.

Üdvözlettel: Sarkáné Kiss Veronika rendezvényszervezõ

(Fotók:Kalteneczker Krisztián)

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!