2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Árfolyamgát: többszörösére nõtt az érdeklõdõk számaForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-06 09:23:10
Ugrásszerûen nõtt az árfolyamgát iránt érdeklõdõk száma a kereskedelmi bankoknál az elmúlt hetekben, miután a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is benyújthatják igényeiket.

Az OTP azt közölte, hogy az érdeklõdések és igénybeadások száma május 2-a óta fokozatosan nõ, akkortól a nem közszférában dolgozó, lakáshitellel rendelkezõ ügyfeleknek is lehetõségük nyílt az igénylések beadására. A bank fiókjaiban az igénylések feldolgozása továbbra is zökkenõmentes, a jövõben is kiegyenlített forgalomra számítanak. Összesen körülbelül 110 ezer, devizaalapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyûjtõszámlahitel feltételeinek a banknál. A közszférás ügyfelek és a deviza-lakáshiteles ügyfelek esetében is meghaladta az ezres nagyságrendet a szerzõdéskötések száma.

Idõpont-egyeztetést javasolnak

Emlékeztetnek: az OTP Bank a Magyar Bankszövetség javaslatának megfelelõen a kitûzött határidõnél korábban is befogadja a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelei kérelmét, így a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezõknek már május 2-ától, a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkezõ ügyfeleknek pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett már augusztus 1-jétõl lehetõségük nyílik az árfolyamgát igénylésére. Az igénylési idõpontok elõbbre hozatala miatt azonban az ügyfélforgalom megnövekedhet, ezért célszerû elõzetes idõpont-egyeztetés után felkeresni az eredeti devizakölcsönt nyújtó bankfiókot – írták.

A K&H Bankban is ugrásszerûen megnõtt az érdeklõdõk száma május elejétõl. Eddig mintegy 3500-an adtak be igénylést a bankhoz. Az árfolyamgátra eddig jelentkezõk több mint 50 százaléka a közszférában dolgozik. A Raiffeisen Bank is már több ezer igénylést fogadott be. Azt követõen, hogy május 29-étõl a bank minden, ingatlanfedezetes lakáshitellel rendelkezõ ügyfele számára megnyitotta a lehetõséget, mintegy háromszorosára nõtt az igénylések száma. Júniustól, miután az ingatlanfedezetes szabad felhasználású hiteladósok is élhetnek a lehetõséggel, vélhetõen tovább nõ a napi igénylések száma – jegyezték meg.

Több ezren érdeklõdtek

A CIB Banknál arról tájékoztattak, hogy az árfolyamgátról és a kapcsolódó hiteltermékükrõl a fiókokban több mint négyezren, a CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton pedig több mint kétezren kértek tájékoztatást az elmúlt hónapokban. Az elfogadott igénylések száma a háromezerhez közelít, a bank eddig összesen több mint 1500, a közszférában dolgozó ügyfél kérelmét fogadta be. A CIB továbbra sem tapasztal nagyobb érdeklõdést a közszférában dolgozók részérõl, a beérkezõ igények száma inkább csökkenõ tendenciát mutat.

Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetõség. A törvény lehetõséget biztosít arra is, hogy három év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését. A bankok svájci franknál 180 forintos, eurónál 250 forintos, japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztõrészletének árfolyamgát feletti részébõl a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tõkerészt kell megfizetnie a gyûjtõszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

A devizahitellel rendelkezõ, közszférában dolgozók a gyerekszámtól függõ kamattámogatáson felül egyszeri, vissza nem térítendõ támogatást is kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztõrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendõ törlesztõrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az elsõ árfolyamgát alapján fizetett törlesztõrészlet idõpontja között. Utóbbi legkésõbb 2012. július 1-je lehet. Az egyszeri támogatást az eredeti hitelt nyújtó pénzintézet folyósítja, amellyel az ügyfél fennálló devizahitel-tartozása csökken. A támogatás összegét a bank utólag igényli az államtól. A PSZÁFmájus 7-én megjelent fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint egyébként az adósok megsegítését célzó különbözõ központi programok az ügyfélhitel-állomány akár 90 százalékát érinthetik.


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!