2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jönnek az energiacímkés gumiabroncsokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-07 11:57:46
A minõsítõ címkékkel ellátott gumiabroncsok júliustól már megjelenhetnek a gumikereskedõknél. Novembertõl csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három betûbõl álló jelölés.

A gumiabroncs-jelölés három jellemzõrõl - gördülési ellenállás, nedves tapadás, külsõ zajszint - ad információt. A jellemzõket a gyártók mérik és adják meg, viszont ha a fogyasztó felülértékeltnek tartja az abroncsot, és ezt kifogásolja, akkor az adott állam által kijelölt akkreditált laboratórium vizsgálja meg a terméket. "Magyarországon még nincs ilyen laboratórium" - mondta Urbán Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (MGSZ) soros elnöke.

Morenth Péter ügyvezetõ elnök úgy vélekedett, a gyártók visszafogottak lesznek, és inkább alulminõsítik a termékeiket. Felhívta ugyanakkor a vásárlók figyelmét arra, hogy ha magas minõségi jelzéssel ellátott, ismeretlen cég által gyártott import termékkel találkoznak a piacon, azt kezeljék fenntartással.

Az év elejétõl termékdíj-köteles minden gumiabroncs, kilogrammonként 30 forintot kell fizetni. Korábban csak annak kellett termékdíjat fizetnie, aki maga nem oldotta meg a használt abroncsok visszagyûjtését és hasznosítását. Az MGSZ hét tagja (Bridgestone, Continental, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli és Vredestein) ezért két koordináló szervezetet mûködtetett erre a célra. A begyûjtés teljes, míg a hasznosítás 70 százalékos volt, a gyártók pedig nem fizettek termékdíjat.

Az év elejétõl azonban mindenkire kötelezõ a termékdíj, mivel a begyûjtést és a hasznosítást az állam vállalta magára. Az ezekre a tevékenységekre kiírt közbeszerzések viszont nem zárultak le, a gyártók tehát hiába szervezték meg egyenként a gyûjtést és hasznosítást, most fizetik a termékdíjat is. "A begyûjtéssel viszont csapdába kerültek, mivel ha a közel háromezer szervizben felhalmozódnak a használt abroncsok, akkor a hatóság a tûzveszély miatt akár be is zárathatja azokat" - mutatott rá az elnök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!