2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Hihetetlen: templom került elõ a Berettyó mentén, épül a töltésForrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-07 12:13:29
Bronzkori lakódombot és középkori templomot is találtak az elmúlt hónapokban a régészeti lelõhelyek próbafeltárása közben a Berettyó mentén. A munkálatokra azért van szükség, mert a folyó védtöltéseit 3 és félmilliárd forintból korszerûsíti a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az igazgatóság mûködési területének csaknem fele, 3000 négyzetkilométer ártér. 40 település és 102 ezer ember van kitéve közvetlen árvízveszélynek. Most a Berettyó folyó mentén élõk helyzetén szeretnének javítani. A 3 és fél milliárd forintos beruházás elõkészítése 2008-ban elkezdõdött, jelenleg a régészeti lelõhelyek próbafeltárása zajlik. 35-bõl 23-ban már találtak is értékes emlékeket. A folyó északi partján van például egy kora rézkori lelõhely, a délin pedig egy Kr. elõtt 5000 környékén keletkezett településrész.

 

Dani János, a a HBM-i Múzeumok Igazgatóságának régészeti tár vezetõje az Este7-nek így nyilatkozott:

Az eddigi jelek arra utalnak, hogy fõleg a déli parton lesznek érdekesebb lelõhelyek is, fõleg a darvasi gátõrház környékén várható római császárkori temetkezések és van ez az ominózus Remény-erdõ Bakonszeg és Zsáka között található tel, vagy réteges lakódomb.”

 

Errõl a tel-rõl, vagyis lakódombról egy három dimenziós terepmodell is készül majd. Ha az összes lelõhelyet feltárták, azt követõen születhet döntés azok sorsára vonatkozóan, majd a fejlesztési munkálatok is megkezdõdhetnek.

 

Bara Sándor a TIVIZIG igazgatója elmondta, :

A beruházás keretében 42 km töltés kerül korszerûsítésre, Bakonszeg térségében épül egy 700 méteres új szakasz, 25 darab árvízvédelmi zsilip belsõ szigetelése, szivárgáscsökkentése válik lehetõvé, 13 gátõrház és védelmi központ lesz felújítva, illetve újjépül és 27-28 km hosszúságban árvízvédelmi út készül a töltésen.”

 

Az igazgatóság vásárolt egy nagy teljesítményû rézsûkaszát, amivel a töltéseken le tudják vágni a füvet. A munkálatok részeként 70 km-en megtisztítják a hullámteret is. A munkálatok 2015-re fejezõdnek be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!