2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
OTP, Fundamenta, takarékok: 10-bõl 6 jelzáloghitelt õk adtakForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-07 12:19:42
A takarékszövetkezeti szektor több mint 53, az OTP 47, a Fundamenta-Lakáskassza pedig 24 milliárd forintnyi jelzáloghitelt folyósított az idei év elsõ negyedében. Ezzel a végtörlesztési hitelek miatt átmenetileg fellendülõ hazai jelzáloghitel-piac közel 60%-át adta ez a három szereplõ - derül ki a rendelkezésre álló nyilvános adatokból. A végtörlesztési célú hitelek folyósítását tekintve hasonló arányt kaphatunk.

A bankok többsége féltve õrzi friss jelzáloghitel-kihelyezésre vonatkozó statisztikáit. A takarékszövetkezeti szektor, az OTP és mai sajtóközleménye alapján a Fundamenta-Lakáskassza számai azonban ismertek. Ezek alapján elmondható, hogy az év elsõ három hónapjában 10-bõl 6 jelzáloghitelt ez a három szereplõ folyósított Magyarországon.

 

A hazai jelzáloghitelezés évtizedes mélypontjára került idén tavasszal, az év elsõ két hónapjában azonban még aktív hitelezés jellemezte a piacot, köszönhetõen a végtörlesztés miatt a kiváltó hitelek iránt felfutó keresletnek.

 

2012.05.31 14:27 Tizenegy éves mélyponton a lakáshitelek

 

OTP

 

A legnagyobb hazai bank az elsõ negyedévben 46,8 milliárd forint jelzáloghitelt folyósított, ezzel 22,3%-os részesedést ért el a piacon. Ez az arány alacsonyabb, mint 2011 átlagában, amikor az OTP folyósította a hazai jelzáloghitelek 25,5%-át.

 

 

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-bõl 6 jelzáloghitelt õk adtak

 

Fundamenta

 

 

A Fundamenta-Lakáskassza az elsõ negyedévben mai sajtóközleménye szerint 23,6 milliárd forint lakáshitelt folyósított. Ez alapján a hazai jelzáloghitelpiacon az elsõ negyedévben 11,3%, a szûkebb kört lefedõ lakáshitelek piacán 21,4% volt a részesedése. Utóbbi adat a tavalyi év átlagához képest is növekedést jelez, de a 2011 elõtti idõszakhoz képest igazán látványos csak a növekedés.

 

 

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-bõl 6 jelzáloghitelt õk adtak

 

 

Takarékszövetkezeti szektor

 

A kiváltási hullám legnagyobb nyerteseinek a takarékszövetkezetek mondhatók, amelyek a jelzáloghitel-állomány szerinti részesedésüknél jóval magasabb arányban vettek részt ebben: a végtörlesztési célú hitelek negyedét õk folyósították. A takarékszövetkezetek az év elsõ két hónapjában a PSZÁF statisztikái szerint 53,2 milliárd forint végtörlesztési célú hitelt nyújtottak. Teljes hitelkihelyezésükre és márciusi hitelezési aktivitásukra vonatkozóan nincs ilyen pontos statisztikánk, azonban feltételezhetõ, hogy ezek összege alacsony volt. A takarékszövetkezetek így az elsõ negyedévben valamivel több mint 25,4%-át adták a jelzáloghitel-kihelyezéseknek hazánkban.

 

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-bõl 6 jelzáloghitelt õk adtak

 

A nyilvános információk alapján tehát az említett három szereplõ tekinthetõ az idei elsõ negyedévben a hazai jelzáloghitel-piac három legaktívabb szereplõjének. Együttes részesedésük (59,0%) jóval magasabb volt, mint az elmúlt években, miközben a kereskedelmi bankok többsége nem csak abszolút értékben, de a fenti szereplõkhöz viszonyítva is alacsony jelzáloghitelezési aktivitást mutatott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!