2024. április 24. Szerda, György.
 
Veres Gyõzõ emléktáblája BerekböszörménybenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-15 09:48:55
Berekböszörmény- Az olimpia évében emléktáblát avattak Veres Gyõzõ súlyemelõnek, szülõfalujában.

Hetvenhatodik születésnapján Berekböszörmény lakossága emléktábla avató ünnepségre hívta a vendégeket.

Nagy Ernõ polgármester köszöntötte Veres Gyõzõ családját, a Debrecenben élõ nõvérének gyermekét Rácz Zoltánt, unokatestvérét, Veres Sándort, aki Tatabányán él.

Jelen volt az emléktábla avatásánál Dobos Imre a Magyar Súlyemelõ Bizottság elnöke is.

Az ünnepi beszédet dr. Vitányi István a bihari térség országgyûlési képviselõje mondta. Méltatta Veres Gyõzõ érdemeit az Országos Súlyemelési Bizottság elnöke is. Elmondták, hogy Veres Gyõzõ volt az elsõ olimpiai érmet nyert magyar súlyemelõ. Õ 1960 és 1964-ben elõbb Rómában, majd Tokióban szerzett bronzérmet. Többször volt Európa és világbajnok is.

A helyi általános iskola tanulóinak szavalata, valamint hegedûjátéka tette még színesebbé az avató ünnepséget. Megható volt hallgatni a szintén helyi születésû Vigh Balázs költõ versét, mely Veres Gyõzõhöz volt címezve, mint megkésett emlékezés.

Tóth Tibor helyi református lelkész elmondta, hogy büszke lehet Berekböszörmény lakossága, hogy egy ilyen híres ember született a településen. Innen indult el útjára, mely sikereket hozott számára.

Nagy Ernõ polgármester és az alpolgármester asszony díszes oklevelet és emlékplakettet adott át Veres Gyõzõ családjának. A család a községnek átadott egy korabeli fényképet a híres súlyemelõrõl, valamint olyan régi újságokat, melyet a sportoló dicsõséges eredményeirõl számolnak be.

Nagy Ernõ polgármester hangsúlyozta, hogy igen távolra, Ausztráliába került Bihartól, szülõföldjétõl, de kívánsága az volt, hogy ha már élve nem került haza, legalább hamvai Magyarországon legyenek elhelyezve. Ezt teljesítették is neki, mert 2011. június 24-én, Budapesten helyezték el hamvait a Bazilikában. Ott nyugszik olyan hírességek közelében, mint Puskás Öcsi.

Veres Gyõzõ olimpiai érmes súlyemelõhöz nem lett hûtlen Berekböszörmény település lakossága. Ezen a kerek évfordulón, születésnapján és az olimpia évében a községháza falán márványtáblát helyeztek el, mely emlékezteti az utókort erre a nagy emberre, mint Európa és világbajnokra, valamint olimpiai bronzérmes sportolóra. A táblára a következõ szöveget íratták fel:

„Veres Gyõzõ 1936-2011. A magyar súlyemelés elsõ világ és Európa bajnoka, olimpiai bronzérmese”

 

 

Körösszegapáti, 2012. június 13.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!