2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sajátos mûfaj, elhivatottság, nemes célok - Interjú a berettyóújfalui Szélsõ Érték frontemberévelForrás: B. Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2009-04-01 15:47:47
    Papp Zsolt azok közé az emberek közé tartozik, akiknek egész életét meghatározza a zene. A nyolcvanas évek második felétõl voltak zenekarai. A legjelentõsebb a Trident és a Szeg nevû csapatok, melyekkel komoly, országos sikereket ért el. Miután kiszállt az utóbbi együttesbõl, már nem igazán akart újabb zenekart. Írogatta a dalokat, de úgy volt vele, hogy talán a most kilenc éves fia - aki természetesen szintén zenész - egyszer majd hasznukat veszi. Aztán késõbb mégis megalakította a Szélsõ Érték nevet viselõ hard-beat zenei formációt. Az együttesrõl beszélgettem vele a minap a berettyóújfaluiak által jól ismert Parola Pinceklubban, a próbájukat megelõzõ órában.

-         Mikor és hogyan alakultatok meg?

-         A zenekar ötlete 2007-ben vetõdött fel, Farkas Gyula barátom ösztönzésére elkezdtük a dalokat kidolgozni. Elõször felkértük Bányai Krisztiánt, akit már régóta ismertem (abban az idõben éppen tanítványom volt) és aki a szintén berettyóújfalui Abiocore oszlopos tagja, hogy a meglévõ csapata mellett nálunk is doboljon. 2007 augusztusáig Domján Gabika segített ki bennünket a basszusgitárosi poszton, de aztán rátaláltunk Kahut Jánosra (Jónira), aki azóta szerves része és meghatározó tagja az együttesnek.

-         Úgy tudom, hogy az együttes tagjainak igen széleskörû a zenei ízlésvilága. Hogyan tudjátok ezt összeegyeztetni a zenekaron belül?

-         Valóban, mind a négyen sokféle zenét hallgattunk, szerettünk,  játszottunk. Ebbõl a sokrétûségbõl jött létre a Szélsõ Érték, aminek teljesen egyedi a stílusa. Nem lehet behatárolni, és ez a lényeg. Nem szabunk határokat a fantáziánknak, így felrúghatunk akár hangtani és formális szabályokat is, és persze a dalokhoz mindenki hozzáteszi a saját ötleteit, egyéniségét. Nagyban meghatározza a zenénket a sampleres kíséret, amikor is az élõ gitárzenével egyidejûleg billentyûs, vonós és egyéb hangszerek, ill. effektek színesítik a dalainkat. A szövegeink általában az egyéni és társas kapcsolatokat közelítik meg, helyenként filozofikus, idõnként ironikus szemmel, némi komikummal tarkítva. A végeredmény azonban mindig pozitív, elõre mutató és talán még elgondolkodtató is lehet.

-         Képzett zenészek vagytok, illetve van zenei múltatok?

-          Alapvetõen mindannyian autodidakta módon tanultunk meg a hangszereinken játszani. Én viszonylag késõn, 14 évesen kezdtem, a zeneiskola kimaradt, késõbb jártam zenetanárhoz, mûködési engedélyt szereztem. Az együttesünk minden tagja játszott már korábban valamilyen együttesben  (Credo, Tower, Flippers, Abiocore).

-         Mivel foglalkoztok civilben?

-         Én borászként funkcionálok, Krisztián eredetileg pék, de asztalosként dolgozik, Jóni kohómérnök lenne, Gyula pedig egyszerûen életmûvész.

-         Kor szerint is megoszlik a zenekar. Ez nem zavaró?

-          Mi ketten Gyuszival a 60-as évek végérõl származunk, a jó öreg 70-es 80-as évek zenéin nõttünk fel, Jóni és Krisz pedig lassan harmincas lesz, õk nyilván leginkább az újabb zenéket kedvelik. Természetesen sok az átfedés, így ez egyáltalán nem okoz gondot. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, kiegészítjük egymást.

-         Honlapotokon azt valljátok, hogy a jó hangulat elérése a cél. Ez azt jelenti, hogy nem is vágytok országos hírnévre?

-         Örülünk, ha valakinek tetszik a zenénk. Ha még a dalok mondanivalójával is  azonosul  a hallgató, az pláne jó! Tehát, ha valakit csak egy picit is megérintenek a dalaink, már megérte. Nem célunk országos hírnévre szert tenni, azt egyébként is talán csak úgy tudnánk elérni, ha csupán a zenére összpontosítanánk... Ezt én már megtapasztaltam, de annak vonzataként a családi életünket nem szeretnénk feláldozni.                

-         A közönség honnan ismerhet benneteket?

-         A hosszúra nyúlt felkészülési idõ után - amiben egyébként benne volt az alakulás, összecsiszolódás idõszaka is - december 13-án mutatkoztunk be elõször itt a Parola Pinceklubban. A megalakulásunk után úgy gondoltuk, hogy elõször összeállítunk egy olyan repertoárt, amiért már érdemes megnézni, meghallgatni minket. Elkészítettünk egy hat dalt tartalmazó hanganyagot Kovács Zoltán, hangosító-technikus barátunk segítségével. A lemez  koncertjeinken megvásárolható, illetve a  honlapunkról (www.szélsõérték.hu) ingyenesen letölthetõ, illetve megrendelhetõ. A fellépéseinket is nyomon követhetik az érdeklõdõk ezen a portálon. Videoklipjeinket (melyek szintén letölthetõk) Kocsis Attila vezetésével a Zodiac Film stábja készítette. Hamarosan játszani fogunk a környékbeli városokban, például Derecskén, Debrecenben, Hajdúszoboszlón. A Berettyó Rádióban is hallhatók a dalaink, illetve kérhetõk a kívánságmûsorban  is!

-         Ti ajánljátok magatokat, vagy már keresnek is titeket?

-         Is-is. Mindkettõre van példa. A lényeg, hogy inkább kevés, de hatékony koncerten mutatkozzunk be, megfelelõ marketinggel és lehetõség szerint színvonalas fény- és hangtechnikával. Itt említem meg, hogy bizonyos koncertjeinken színpad mögötti vetítések fogják színesíteni a produkciót, a dalok üzeneteihez kapcsolódva. Az elsõ ilyen bulink április 25-én lesz Derecskén, a fennállásának 20. évfordulóját ünneplõ Oázis Ifjúsági Házban (a mozi épülete). Az ezzel kapcsolatos technikai és mûvészeti teendõket a Zodiac Film  stábjával kiegészülve az ötletadó Hegedûs Zoltán barátunk látja el, aki egyben a Bihari Természetbarát Egyesület  elnöke. Ezáltal is jelentõs szerepe lesz, errõl késõbb bõvebben.

-         Kik érdeklõdnek a zenétek iránt?

-         A tizenéves korosztálytól egészen a negyvenesekig. Ha egy városi rendezvény keretében, szélesebb nyilvánosság elõtt be tudnánk mutatkozni, talán nagyobb réteg kedvelne meg bennünket. A honlapunk fórumrovatában tartjuk, ill. tarthatjuk akár az olvasóval, akár a meglévõ és jövõbeli szimpatizánsainkkal a kapcsolatot. Ide várjuk a hallgatóság észrevételeit, kritikáit.

-         Milyen gyakran próbáltok?

-         Hetente egyszer-kétszer.

-         Milyen terveitek vannak a közeljövõben?

-         Készül a következõ anyag, amin négy új dalunk lesz hallható: Süllyedünk, Ember a Gépben, Hangot Hallottam, Veled Újra címekkel. Aztán kialakulóban van egy olyan team, ami a zenekarunkból, a Zodiac Film stábjából, a technikai személyzetbõl, a baráti társaságunkból és a Bihari Természetbarát Egyesület tagjaiból tevõdik össze. Velük közösen tevékenykedünk majd a természetvédelem érdekében. Mivel az említett csoportokat nem csak a zene, de a természet szeretete is összeköti, úgy érezzük, hogy együtt többet tehetünk. Fesztiválokon, koncerteken és egyéb közös programokon szeretnénk felhívni a figyelmet a természetvédelem fontosságára. Én személy szerint több dalt írtam már a témával kapcsolatosan, pl. a Szeg-ben  a Save it és a Silly Laws c. dalokat, a legújabb pedig a Süllyedünk címet kapta. Ez az a dal, amire az imént említett teammel karöltve hamarosan elkészítjük a harmadik videoklipet. A forgatás egyik helyszíne a derecskei buli lesz, ahová mindenkit szeretettel várunk, a belépés díjtalan! A jövõben igyekszünk a koncertjeinkre, egyéb fellépéseinkre, megjelenéseinkre olyan zenekarokat meghívni, akik legalább egy dallal kapcsolódnak ehhez a nem kis fontosságú ügyhöz, továbbá várunk minden ilyen jellegû kezdeményezést, akár mûvészeti alkotók közremûködését, akár sport-szabadidõs megmozdulásokat, ahol felhívhatjuk a fiatalok, idõsebbek  figyelmét ennek a dolognak a hatalmas jelentõségére.

 

B. Kiss Andrea

 

 

 

 

Az együttes tagjai:

 

Papp Zsolt - ének, percussion, samplerek, basszusgitár

Farkas Gyula - gitár

Bányai Krisztián - dobok

Kahut János - basszusgitár, elektro-akusztikus gitár, samplerek

 

Az együttesrõl bõvebben internetes portálján: www.szélsõérték.hu

 

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: Cicuska (2009-04-02 20:11:13)

Kacsintás Érdemes meghallgatni a dalokat! Láb a szájban
     Színvonalasak a  klippek,amiket csináltatok!Csók
     Csak így tovább srácok!Ártatlan

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!