2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Billentyûzettel gyõzné le a Microsoft az iPadetForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-20 10:34:04
Vékony és könnyû lesz az otthonra szánt tablet Nagyjából egy évtized után volt képes elõrukkolni a Microsoft olyan táblagéppel, amelyet valószínûleg nem lesz kínszenvedés használni. Megfelelõ áron a Surface olcsóbb változata az iPad komoly riválisa lehet, a drágábbik modell azonban nagyban hasonlít egy hagyományos laptopra.

A táblagépek sikerére vagy bukására tette fel jövõjét a Microsoft saját tabletjének bemutatásával. A szoftvercég eddig csak más gyártók számítógépeihez árult szoftvereket, a Surface táblagépeket azonban a rivális Apple-höz hasonlóan saját maga fogja árusítani. A Microsoft nagy ötlete tulajdonképpen az, hogy olyan közel hozza egymáshoz a notebookokat és a táblagépeket, amennyire csak lehetséges. A ma bemutatott két Surface-eszköz közül a vékonyabb és könnyebb modell áll közelebb a táblagépekhez, Windows 8 Pro verzióját futtató társa inkább az ultrabookokkal mutat hasonlóságot.

Az egyik már igazi táblagép...

Miben tér el egymástól a két nagyon hasonló tablet? Az olcsóbbik modellben energiatakarékos, kevéssé melegedõ, ugyanakkor limitált teljesítményre képes ARM processzorok mûködik, és a Windows RT nevû, kizárólag ilyen lapkákat tartalmazó, jellemzõen táblagépeken futtatható operációs rendszer van rátelepítve. Mik ennek az elõnyei? Az, hogy kisebb kapacitású akkumulátorról is hosszú üzemidõt biztosít, vékony és könnyû, így az iPad vonzó versenytársa lehet.


Hátrányai is vannak ennek a modellnek: ezen ugyanis nem egy teljes értékû Windows 8, hanem egy fõként játékokra, videók nézegetésére, hírek olvasására szánt rendszer található, amelyen nem lehet hagyományos Windowsra készült programokat futtatni. Tehát a régi könyvelõprogram vagy az AutoCAD tervezõszoftver el sem indul az olcsóbb tableten, sõt adóbevallás készítésére sem alkalmas. A Windows RT-ben megtalálható lesz ugyan a korábbi verziókból  ismert klasszikus felület, de ebbõl kizárólag az Internet Explorer böngészõ és az Office programcsomag szoftverei lesznek elérhetõk. A Microsoft közlése szerint ráadásul az egyszerûbb táblagép csak az USB 2.0-s szabvány támogatja, pedig ma már a jóval gyorsabb másolást biztosító 3.0-s meghajtók is minimális felárral megvásárolhatók.

A Windows RT és a Windows 8 között az új Metro-felület a kapcsolat: az alapvetõen érintõképernyõs felületre optimalizált, de egérrel is használható felület váltja fel a Start menüt az új Windowsban. Bár a felület kötelezõ jelenléte sok felhasználót felmérgesített, az tagadhatatlan, hogy a windowsos táblagépekre írt applikációk mindegyike futtatható lesz a hagyományos Windows 8-as számítógépeken, csak visszafelé kizárt a programok közötti átjárás. Ez gyakorlatilag olyan, mintha az Apple iPadjéhez készült szoftverek mindegyike alapból futna a cég Mac OS X-et futtató számítógépein.

...a másik még majdnem laptop

Teljes értékû Windows 8 csupán a drágábbik Surface gépen fut, ez azonban sokkal közelebb áll egy laptophoz, mint egy táblagéphez. Belsejében ugyanolyan Intel Core i5 lapka dolgozik, mint a mai tipikus notebookokban és ultrabookokban, ez viszont többet fogyaszt, nagyobb akkumulátort igényel az ARM-lapkánál, ami komoly hátrány. Nem csoda, hogy jóval vastagabb és nehezebb a másik modellnél: bár a Microsoft honlapján szereplõ specifikációk nem véglegesek, egy ilyen "full extrás" táblagép jóval nehezebb lesz akár az iPadnél is, bár egy borsos árú minilaptopnál még így is mintegy fél kilóval könnyebb.

Forrás: Microsoft
Windows 8-at futtató társa vastagabb, nehezebb és drágább is lesz

Ennek azonban elõnyei is vannak: a Windows 8 Pro verzióját futtató gépre a hagyományos windowsos programok telepítése is lehetséges, egy ilyen tablet akár professzionális szoftverekkel és a régi Windowsokra készült játékokkal is elboldogul, valamint vállalati, rendszergazdák által menedzselt hálózatokba is ezzel lehet csak kapcsolódni. Érthetetlen módon csak ennél a modellnél szerepel az Apple új iPadjével összevethetõ minõségû, full-HD felbontású képernyõ, a kisebbik tízcolos Surface tablet csak kisebb HD-ready felbontású kijelzõt kap. Pedig ennek az ég világon semmi értelme: miért kell rosszabb képminõséget látnia egy otthoni felhasználónak? Miért csak számára érhetõ el a gyors másolást biztosító USB 3.0 és a nagyobb háttértár? A rivális iPadnél nem diszkriminálják a vásárlókat hasonló módon.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Az iPad Smart Coverjét nyúlja, de okosabb ötlet a Microsoft kijelzõvédõ borítója

A mindkét tablethez elérhetõ, beépített billentyûzetet is tartalmazó képernyõborítás jó ötletnek tûnik, hiszen segítségével egy asztal mellett ülve akár szakdolgozatot is lehet írni majd a Surface tableteken. Más kérdés, hogy ölben tartott gépnél ugyanez nem feltétlenül praktikus, hiszen a betûk és számok gombjai nem állnak majd olyan stabilan, mint egy hagyományos laptop esetében.

Csak olcsón lehet sikerük

A Microsoftnak fel kell készülnie arra, hogy elsõ saját táblagépeit kezdetben ráfizetéssel kell árulnia: a Context elemzõcég szerint a cégnek az ötszáz dolláros lélektani határ alá kell áraznia minden olyan táblagépet, amelyet az iPad konkurenséül szán, hiszen annak legolcsóbb változata is négyszáz dollárba (itthon százhúszezer forintba) kerül. A Surface tabletek közül a drágábbik, erõsebb modellrõl a Microsoft úgy nyilatkozott, hogy az az ultrabookok árkategóriájában indul majd versenybe, ez azonban akár  nyolcszáz-ezer dolláros, vagyis kétszáz-kétszázötvenezer forintnak megfelelõ árat is feltételez. A készülékeknek teljes Office kompatibilitást, Xbox kapcsolódást és stabil, jó minõségû alkalmazásokat kell ahhoz kínálniuk, hogy esélyük legyen a sikerre az elemzõcég szerint. Az viszont biztos, hogy a potenciális vevõket jócskán összezavarja majd, hogy a cég vékony és vastag tabletjei jelentõsen eltérõ tudással bírnak.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Az új táblagép kedd éjjeli bemutatóján

"Azt várjuk, hogy a Microsoft az Xboxszal kialakított stratégiát fogja követni, és annak ellenére szerez figyelmet és piaci részesedést, hogy a készülék eladásain veszteséget termel" - mondta Salman Chaundry, a Tabtimes címû amerikai technológiai lapnak. A szakértõ szerint a Microsoftnak arra is kell ügyelnie, hogy a gyártó partnerei elégedettek legyenek.

Carolina Milanesi, a Gartner piackutató cég elemzõje még Chaundrynál is szkeptikusabban nyilatkozott. Szerinte a Microsoft márkanevét viselõ tablet csupán arra jó, hogy a cég bemutathassa a hardvergyártóknak, hogy milyen minõségû eszközöket vár. Ehhez képest azonban nagyon nagy volt a Surface bemutatása körülötti csinnadratta.

Eddig mindig megbuktak a Microsoft tabletjei

A Microsoft több mint tíz éve kacérkodik a vékony, érintõkijelzõs számítógépek gyártásával. Az eszközt hol tablet PC-nek, hol UMPC-nek, hol táblagépnek, hol Surface számítóasztalnak nevezték, és az volt a közös jellemzõjük, hogy sosem voltak igazán sikeresek. Legtöbbször a túl magas ár vagy a nem túl kényelmes használhatóság gátolta meg a sci-fibe illõ eszközök elterjedését.

Forrás: AFP/Stan Honda
Még Bill Gates jelentette be a Microsoft elsõ tabletjeit

A 2001-ben még Bill Gates, a cég elõzõ elnök-vezérigazgatója által bemutatott, még Windows XP-t futtató tablet PC-rõl hosszú évek során nem sikerült elhitetni a vásárlók tömegével, hogy van értelme a mappává és laptoppá is hajtogatható gépnek. A masinának voltak fanatikus rajongói, néhány szakma képviselõi tökéletesen be tudták építeni a munkájukba, de a többségnek az átlagos laptopnál drágább, felesleges funkciókkal rendelkezõ eszköznek tûntek csupán.

 

A Microsoft támogatta az Intel ultramobil PC (UMPC) kezdeményezését is, ami olyan sokoldalú, hordozható eszközöket ígért a felhasználóknak, amelyeket otthon dokkolni lehet és asztali PC-ként vagy a nappaliba telepített médialejátszóként lehet használni. Az eszközhöz csodálatos, fiatalos reklámfilmek készülek, olyanok, amelyekkel nyitott buliautókat és alkopop italokat is el lehet adni. A valóság azonban zordabb volt a reklámok által sugalmazottnál: a már Windows Vistát futtató kütyük lassúk voltak, akkumulátoruk egy szempillantás alatt merült le, kecses, hordozható okos eszköz helyett pedig inkább monitoros féltéglának érzõdtek.

A cég utolsó kudarcba fulladt kísérlete a Windows 7 kiadásakor történt. A rendszer már képes volt ugyan kezelni az érintéseket, ám a felületet igazából még egeres felhasználáshoz tervezték. A hardvergyártóknak sem sikerült felzárkózni az Apple-hez. A Windowst futtató tabletek, a szokásoknak megfelelõen, lassabb, kevéssé vonzó és jellemzõen drágább eszközök voltak, mint a konkurencia iPadje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!