2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Minikamerákból építettek 50 gigapixeles fényképezõtForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-06-22 11:07:19
Közel száz darab miniatûr digitális fényképezõgép található belsejében, és ötven gigapixeles felbontású óriásfotókat képes rögzíteni két amerikai egyetem kutatóinak fejlesztése.

Ötven gigapixeles, vagyis több mint ötvenezer megapixeles felbontású képet készítõ fényképezõgépet építettek meg az amerikai Duke Egyetem és az Arizonai Egyetem mérnökei - adta hírül a Nature címû amerikai tudományos folyóirat. A készüléknek egyelõre csupán egyetlen prototípusa létezik, amelyet a mintegy hetvenöt centiméter széles és magas, fél méter mély vázba építettek be. A jelenleg kapható mobiltelefonok öt-nyolc megapixeles, egy tipikus zsebfényképezõ tíz-tizenöt megapixeles, egy profi tükörreflexes modellek pedig legfeljebb húsz-huszonkét megapixeles felbontású fotókat tudnak rögzíteni.

Az AWARE-2 névre keresztelt kamera vázában a fõ objektív mellett összesen kilencvennyolc darab mikroméretû,
egyenként 14 megapixeles képérzékelõvel szerelt másodlagos digitális fényképezõgép található meg. A miniatûr kamerákat a fõ objektív körül egy méhkaptárra hasonlító, félgömb alakú tartó fogja össze, amelynek belsõ oldalán rögzítették a lencsék képét továbbító vezetékeket. A közel száz minikamera ugyanis különálló módon rögzíti a képeket, ezeket a berendezés bonyolult képfeldolgozó egysége képes összeilleszteni egybefüggõ, ötven gigapixeles felvétellé. A  kamerarendszer vezérlését bármilyen hagyományos laptopról meg lehet oldani, a képi információk gyors továbbítását gigabites hálózati kapcsolat biztosítja.

A gigapixeles fotótechnológia kifejlesztését az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelõs részlege, a DARPA támogatta. Bár jelenleg egy ilyen kamera megépítése még csillagászati összegeket emészt fel, a Nature-nek nyilatkozó szakértõk szerint öt éven belül a megoldás kereskedelmi forgalomban is elérhetõvé válhat. A kamera építõi szerint a gigapixeles technológia más kiépítésben akár 220 darab másodlagos lencsével is tudna dolgozni, így pedig látószögét is jelentõsen lehet bõvíteni.

Magyarok már nagyobb képet is készítettek

A készülék által készített ötven gigapixeles fénykép ugyan óriási, de egy világrekordhoz nem elég nagy egy felvétele. Már egy magyar csapat is készített a János-hegyi kilátóból olyan képet két évvel ezelõtt, amelyhetven gigapixel felbontású. A fotóhoz két fényképezõgépre, és a kamerát automatikusan forgató állványra volt szükség, amelyek egyenként való exponálása az amerikai kamera mûködésénél jóval több idõt vett igénybe. A magyarok hetven gigapixeles képe több mint százötven méter hosszú lenne, ha kinyomtatnák. A világrekordot jelenleg egy Sanghajról készült 272 gigapixeles panorámakép tartja, amit tizenkétezer darab digitális fotóból illesztettek össze.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!