2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Július 1-jétõl új rendszer szerint mûködik az egészségügyForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-24 19:33:50
Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Egy hét múlva, július elsején az egészségügyi dolgozók hivatalos ünnepén több változás lép életbe az egészségügyben: elindul az új ellátási rend, az országos várólistákat a betegek az interneten is követhetik. Azt egyelõre nem tudni, hogy a Veszprém megyei kórházon kívül mely intézményekben lesz hivatalosan is írásba foglalva a hálapénz elfogadásának lehetõsége.

“A kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás céljával” – fogalmaztak a kórházak állami átvételéhez kapcsolódó egyik törvényjavaslat indoklásában. 2012. január elsejével a megyei és a fõvárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket, május elsejével az összes fekvõbeteg-ellátó intézményt vette át az állam. Az egészségügyi ágazatvezetés tervei szerint 2013. január elsejével a járóbeteg-szakellátó intézmények átvétele következik.
Júniusban zárult le az a több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamat, amelyben az Országos Tisztifõorvosi Hivatal (OTH) meghozta határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július elsejétõl milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvõbeteg-szakellátásban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében kiemelte: a betegeknek elsõsorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, õk a beutalási rend ismeretében a megfelelõ intézménybe tudják majd irányítani õket.
Az ÁNTSZ szerint július elsején életbe lépõ új egészségügyi struktúrában oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban. Az OTH a kapacitásokat és ellátási területeket érintõ változásokat július elsejétõl a honlapján is közzéteszi.
Fülesdi Béla, az egészségügyi államtitkárság munkáját segítõ véleményalkotó testületnek, a szakmai kollégiumnak az elnöke az MTI-nek azt mondta: az új rendszerben a ritkább, speciálisabb ellátást igénylõ betegek jobb eséllyel kaphatják meg a legmagasabb szintû ellátást, összességében pedig minden térségben mindenki egyenlõ eséllyel juthat majd hozzá.
Rácz Jenõ, a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban elmondta: az új struktúra életbe lépése a funkcióváltó kórházak esetében jelent majd alapvetõ változásokat, ezekben profilok, osztályok szûnnek meg, illetve alakulnak át. A szövetség elnöke leszögezte: intézmények nem szûnnek meg, a funkcióváltás 15-17 intézményt érint, ez jellemzõen azt jelenti, hogy bizonyos aktív fekvõbeteg-ellátási feladatok megszûnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgõsségi betegellátási fejlesztések történnek.
Az egy hét múlva hatályba lépõ új munka törvénykönyve is érinti az egészségügyi ellátást. Az új szabályozás ugyanis tiltja, hogy a munkavállaló a munkáltatójának belegyezése nélkül külön díjazást fogadjon el egy harmadik féltõl. Rácz Jenõ, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház fõigazgatója pénteken az m1 Ma reggel címû mûsorában azt mondta: az új szabályozás értelmében az elõre kikövetelt hálapénz bûncselekménynek számít, az intézményvezetõk viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik. Ennek alapján a saját intézményére vonatkozóan Rácz Jenõ kiadta fõigazgatói utasítását: kórházában a továbbiakban is ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egészségügyi etikai elveknek megfelelõen történjen az ellátás, így a hálapénz követelése bûncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.
Rácz Jenõ fõigazgató utasításának szövegét a többi kórházvezetõ is megismerheti. Azt egyelõre nem tudni, hogy a következõ egy hétben mely intézményekben döntenek még úgy, hogy írásban is deklarálják a hálapénz elfogadásának lehetõségét.
Szintén július elsején indul az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, amelyen bárki nyomon követheti, hogy különbözõ mûtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben.
Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár stratégiai fõosztályának vezetõje az MTI-nek korábban elmondta: az új rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy “a beteg választása az elsõdleges, a beteget fogja követni a pénz”. A várólista vezetésére vonatkozó alapszabályok nem változnak, de szigorúbb lesz a rendszer – mondta a fõosztályvezetõ. Hozzátette: több intézményvezetõ örül az új, transzparens rendszernek, amely a lehetõségét is kizárja, hogy az orvosok nem tisztán szakmai indokok alapján, hanem esetleg más érdekek, például hálapénz fejében soroljanak valakit elõrébb a listán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!