2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Európa-bajnok a forintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-26 09:12:24
A forint, amely a dollárral és az euróval szemben 2012 eleje óta minden európai devizánál jobb teljesítményt nyújtott, jó erõben várja a keddi kamatdöntést is.

Kedden reggel fél 8-kor egy euró 287,6 forintot ért a bankközi devizapiacon. A hazai deviza 2012 eleje óta a közös európai pénzzel szemben 9,5 százalékkal, a dollárral szemben pedig 5,5 százalékkal erõsödött, ennél jobb teljesítményt a világ devizái közül egyedül a kolumbiai peso nyújtott. A képet valamelyest árnyalja, hogy 2011 második felében, amikor az euró árfolyama 16 százalékkal emelkedett, a forint a leggyengébb volt a világon.

A Monetáris Tanács az elemzõk egybehangzó várakozása szerint 7 százalékon hagyja az irányadó kamatot a keddi ülésen. Hírértéke inkább annak lesz, hogy Simor András elmondja, melyek a legfrissebb inflációs jelentés GDP- és inflációprognózisai, és várhatóan a jegybanktörvénnyel kapcsolatban is válaszol néhány kérdésre. (A részletes inflációs jelentést csütörtök délelõtt teszik közzé az MNB honlapján.)

Euró: nem oszlottak el az aggodalmak

Az euró a dollárral szemben kéthetes mélypont közelében, 1,25 alatt járt (magyar idõ szerint) kedd reggelre, mivel a nemzetközi hangulatot megint a negatív hírek határozták meg. A Moody's hétfõn 28 spanyol bankot minõsített le, Spanyolország és Ciprus hivatalosan is az EU-hoz fordult segítségért, a június 28-án kezdõdõ kétnapos EU-csúcstól pedig nem vár elõrelépést a piac: mindez egyértelmûen a dollárt erõsíti. Nem javította a hangulatot a távol-keleti tõzsdék szerény keddi teljesítménye sem.

Az euró az év eleje óta a Bloomberg korrelációs indexei szerint 2,5 százalékkal gyengült, ami a 10 legfontosabb fejlett ipari deviza között a leggyengébb teljesítmény. A dollár ugyanezen idõ alatt 1,4 százalékkal erõsödött. A dollárral szemben az európai pénz január eleje óta 3,5 százalékkal gyengült, és messze jár a február 24-én elért, 1,3487-es idei csúcstól.

A várakozások szerint nem az eurót fogják erõsíteni a keddi olasz és spanyol állampapír-aukciók sem. Az elõjelek nem kedvezõk: a 10 éves lejáratú spanyol kötvények hozama a múlt héten 7 százalék fölé emelkedett, arra a szintre, amelyen az államadósság újrafinanszírozása már súlyos gondot jelent, és amelynek elérése után Görögországot, Portugáliát és Írországot is rendkívüli hitelkerettel kellett kisegíteni.

Ez volt a helyzet kedden fél 8-kor

Július 26-án reggel (magyar idõ szerint) fél 8-kor az euró 287,6 forintot ért a bankközi devizapiacon. A dollárra ekkor 230,1 forinton, a svájci frankra 239,4 forinton születtek kötések. Egy euró kedden reggel fél 8-kor kereken 1,25 dollárt ért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!